All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

När valet står mellan oljad eller lackerad golv

Att välja golv är både roligt och spännande. Utskottet har blivit mycket olika, så det är viktigt att känna till sina önskningar och behov innan de går ut och handlar. Finns det ett golv som du kommer att leva länge, så ta tid att hitta din "golv". Utöver den rena estetiska är det viktigt att tänka på ytbehandlingen. Här är kvaliteterna som bestämmer hur golvet kommer att leva med praktiska egenskaper, vardagliga och för fester. I princip är valet mellan två typer; målade eller oljade. Här är de signifikanta skillnaderna som påverkar utseende, motståndskraft mot spill och slitage och behov av underhåll och vård.

lackering på

Den huvudsakliga skillnaden mellan lack och olja är att färg appliceras ovanpå och bildar en skyddsfilm, medan oljan rör sig nedåt virket utan att bilda ett skikt på toppen. Färgen hindrar smuts och spill från att tränga in i träet och gör golvet mer motståndskraftigt mot repor och nötning. Traditionellt gör vi målade golv med klara golv. Men det här är inte fallet längre. Idag finns det många typer av lackerade ytor med varierande grad av glans, från blank till helt matt. Mattlack ger golvet ett mer naturligt utseende. Det finns också speciella slitstarka lacker som gör ytan extra resistent mot slitage.

Golv som levereras färdiga målade från fabriken bör inte ha någon efterbehandling. Golvet kräver lite underhåll och håller sig bra i många år innan det måste målas igen.

Oljegolv

Fördelen med ett oljat golv ligger i utseendet. Eftersom oljan drar in i träet och inte ligger som en film på ytan blir ett oljat golv mer naturligt utseende. Men samtidigt blir det mindre motståndskraftigt mot smuts och smuts. För golvet för att behålla sin fräscha utseende, bör du räkna med att spendera mer tid på skötsel och underhåll än om du väljer golv med lackerad yta.

För att göra ett oljat golv mer motståndskraftigt mot spill och smuts, kan det behandlas med hård olja. Den drar oljan in i träet, medan vaxet är närvarande som ett skyddande skikt på toppen av trädet och säkerställa en mer slitstark yta. Så småningom har det blivit fler leverantörer som även levererar färdiga golv.

Det rekommenderas ofta att golv som kommer pre-oljade från fabriken får en slutlig behandling efter att de läggs innan golvet används. Detta gör ytan starkare och bidrar till enklare rengöring. En gång per år ska golvet behandlas med vårdolja.

Målat golv finns i olika nyanser och typer av lack. Här ett mattmålat ekgolv från arenan.

Rengöring

Samma dag behandlas målade och oljade golv på samma sätt; med dammsugare eller kemtvätt för att avlägsna damm och lösa partiklar som kan torka på golvet.Använd om nödvändigt en fuktig mopp eller en väl sliten trasa. Om du vill använda tvättmedel rekommenderas att du följer installationsanvisningarna från golvleverantören.

Be om vård och underhåll

Det finns många varianter på flera våningar, och nya produkter lanseras fortfarande. Tala med golvsökaren och kolla på alternativen och behovet av golvet du ska gå till. För varje våning har ett recept förberetts för hur den specifika produkten behandlas bäst, och för att golvet ska hålla sig rent är det viktigt att det underhålls och underhålls ordentligt.

ADVERT

Mest populära