All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

När barnets rum bör förnyas

Ett barn som inte kan tala har lite som skulle ha sagt. Det kan bero på föräldrarnas färgval. När barnet kan prata blir saken snabbt en annan. Den känner till Eva Vaksdal vid Bergen Malingfabrikk.

Mycket att lära

väljs mycket mjuka och ljusa färger när barnen rum målade. Då kan du krydda med roliga färger på detaljer.

- Det är hälsosamt och pedagogiskt för ett barn att tänka på färg. Jag menar att vi ska lyssna på barn som har åsikter om färgval i rummet. Ska dammen ha svarta väggar och ge honom det. Efter ett tag vill han något annat. Det finns mycket lärande i färgval, säger hon.

Milt intryck

Dagens barnrum är målade eller tejpade i ljusa och mörka färger. Pastellfärger har alltid varit populära.

- Jag tror att föräldrar väljer pastellfärger eftersom det är ömtåligt och tycks lugnande. Pastell ger barnen mjuk och mild syn. Det är naturligt för föräldrar att tänka så, säger hon.

Gul är cool

Gul kommer tillbaka som färg på killarnas vägg. (Foto: Nordsjö)

Vaksdal erfarenhet att kunderna har börjat fråga efter den gula färgen till sitt sovrum.

- Gul har gått ett tag, men vi ser det komma tillbaka lite. Turkos och blå är också populära färger för pojkarummet. Tjejrummet är mestadels rosa, lila, beige och ljus. Jag brukar fråga vilken färg det är på föremålen i rummet. Och vad färger föräldrarna gillar. Dessa svar kan ge en pekare på vilka färger som kan testas, säger hon.

För att det måste testas.

Även om gul är coolt, finns det fortfarande många blå toner i pojkarummet.

Två platser

Det är lätt att luras av butikens färg. Experternas råd är att prova det innan du väljer din färg.

Vaksdal anser att det är viktigt att försöka måla två platser i rummet. Där det är mest och där det är minst ljus.

- Mala alltid några prov med den färg du tänker använda. Se hur färgen beter sig. Var god måla en eller två rutor. Då ser du hur färgen blir. Om det finns små avvikelser i proverna, kan du också använda provlådorna som primer, säger hon.

Du kan måla direkt på väggen eller på skivor du kan flytta runt.

Playful barn

Jenny Bull Gustavsen har en enkel rådgivning till färgscheman i barnkammaren. Här är hennes råd att vara lekfull med färgerna.

- Det här rummet är ständigt under renovering, så här kan du njuta av mer lös och låta barnet stanna kvar i spelet, säger hon.

ADVERT

Mest populära