All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När kan jag säga upp hyran?

Som hyresgäst är det många skyldigheter att relatera till såväl som rättigheter. Men i överflöd av lagar och förordningar kan det vara svårt att få en ordentlig överblick över vad man ska göra för att se till att det inte finns några överraskningar på vägen.

Om du vill flytta in med ditt livs kärlek eller om du plötsligt hittar drömhuset på biljettförsäljningen: kan du säga upp din befintliga hyra när du vill? Jo ja och nej. Det beror på ditt leasingavtal.

Många problem för hyresgäster

Uppsägningsperiod

Vid uppsägning av hyreskontrakt krävs tre månaders varsel enligt hyresavtalet. Med andra ord är du skyldig att fortsätta betala hyra i tre månader efter att du har sagt upp hyresfastigheten. Och inte bara det, men du måste betala hyra hela den senaste månaden du hyr lägenheten, oavsett vilken dag i månaden du sa lägenheten.

Avvikelserna här är hyror där du har tillgång till en annan fastighet, eller genom att hyra ett garage eller förråd. Då är uppsägningstiden en månad.

Snart kommer hyreskostnaderna att sjunka

Om du plötsligt hittar den stora kärleken måste du snart kunna utvisa samboer om någon av er har en liten lägenhet med en tidsbegränsad leasing. Denna typ av leasingavtal har vanligtvis en treårig kontraktsperiod. Foto: Colourbox Visa mer

Tidsbegränsning

Om du har en fast leasingavtal kan du inte när som helst avsluta din hyra. Ett fast leasingavtal löper ut på eget datum, utan föregående meddelande.

Huseier har inte rätt att kräva en leasingperiod på mindre än tre år, och under tiden har varken hyresvärd eller hyresgäst rätt att säga upp hyresavtalet. Om en eller båda parter har tillgång till att säga upp leasingavtalet under tidsperioden måste detta anges i hyresavtalet.

Om hyresbostaden är ett loft eller tomt av bostad eller friliggande hus i ett parhus, och hyresvärden bor i samma hus, kan det tidsbestämda hyresavtalet vara i upp till ett år. Detsamma gäller också om hyresvärden har en annan anledning till tidpunkten.

Om du har en fast leasing, borde du dock vara obs. För om husägaren inte skickar ett skriftligt meddelande inom tre månader efter utgången av tidsperioden kommer leasingavtalet att bli en leasingperiod. I det fallet måste husägare ha en rimlig anledning att säga upp leasingavtalet, samtidigt som leasingavtalet upphör med den vanliga uppsägningsperioden.

Dessa liv själva halvt ihjäl

Ägarbyte

Om husägare säljer fastigheten du hyr, du som hyr kräver både nya och gamla hyresvärden följa de åtaganden hyresavtalet innebär.Detta krav måste emellertid presenteras ovanför den ursprungliga husägaren inom sex månader efter att du som hyresgästen känner till äganderätten.

Om du bor i en lägenhetsbyggnad ska ingen förändring av gården ägare ge upphov till några kontraktsförändringar för hyresgästerna. Med andra ord behöver du inte acceptera att du måste relatera till ett nytt kontrakt om det ger dig dåliga villkor än det ursprungliga kontraktet. Färre villkor kan ändras från tid till annan till fast leasing.

För mer information: se hyresgästföreningen. nej

Källor: Housing Act och Leieboerforeningen

ADVERT

Mest populära