All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

När du bygger ett trädgårdsrum

Glasväggar, tak och tak. Det här är de tre viktigaste elementen du måste hantera när du bygger en trädgård eller vinterträdgård.

Anledningen

Orsaken eller grunden är att påverka innemiljön och temperaturen i glasporten. Skälet bör därför vara stabilt, fukttät och välisolerat.

Om glasutrymmet ska användas under hela året kan det vara en idé att överväga golvvärme. Det hjälper till att ge en stabil temperatur, även på kalla vinterdagar. Det är särskilt viktigt om vinterträdgården ska användas som växthus eller vinterträdgård för olika växter.

Vinterträdgård: Foto: Glasco

Glaspartier

Hur ska glasrutan användas? Som ett extra vardagsrum på sommaren eller som vinterträdgård under hela året? Användningen avgör vilken typ av glass du borde satsa på.

Om du bara använder utomhussalongen på sommaren och du inte har några planer på att värma upp rummet, kan den fortsätta använda ett härdat säkerhetsglas. Dessa kan ha ganska höga U-värden, vilket innebär att de har en hög värmeförlust, men eftersom rummet inte ska värmas eller användas under kalla perioder kan det vara acceptabelt. Om du vill ha ett bättre U-värde, dvs bättre isolering, kan dubbelt glas med härdat säkerhetsglas vara lösningen.

Läs också:

för att välja rätt kapsling

aktern screening mot att göra trädgården mysigare. Du köper det som små växter eller som ett par meter långa växter som ger omedelbar effekt.

Undvik Power Shock

Om du vill använda utrymmet som vinterträdgård och förlita dig på att värma rummet under hela året borde du satsa på glaspartier med ännu bättre U-värde. Annars kan vinterens elräkningar bli molniga.

Här kan du välja dubbelglas med glas. Dessutom ska du se till att glasskivorna har brutna kalla broar, det vill säga inbyggt genombrottsmaterial som minskar temperaturens genomströmning. Detta bidrar till att minska strömkostnaderna och ge bättre komfort i vinterträdgården.

Taket

Om taket ska vara av glas, måste det vara ett säkerhetsglas. Alternativt kan du välja takpaneler i till exempel polykarbonat. Andra saker att tänka på är om du vill ha ett fast tak eller ett glidande tak. Pivotal passar bäst i trädgårdar som används under sommarmånaderna, medan ett fast tak kan användas i vinterträdgården.

Här bör U-värdet vara så lågt som möjligt, även om det fortfarande kan vara något högre än i glasväggarna.

- Säkerhetslofter i tak har ett U-värde på 1. 1, för att tillåta tillräckligt mycket värme att gråta på taket, skriver Glasco om sitt tak.

Källa: Santex och Glasco

Läs också:

Trädgårdsrummet blir familjens nya favorit

Utöka sommaren har aldrig varit enklare.

ADVERT

Mest populära