All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

När och hur ska du kasta taket?

Det lönar sig att vara medveten om hur mycket snö ditt tak kan tåla och när det är klokt att riva det bort. Sådan information kan spara konsekvenser som skatteavbrott och minskade försäkringsbetalningar.

- Husägare måste försöka undvika skador på huset eller stugan. Om du har haft en bra tid att gräva, men taket fortfarande kollapsar, kan det finnas en minskad försäkringsavgift ", säger Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

LÄS ETT: Förhindra vinterskador på ditt hus

Hur mycket takar taket?

Hur mycket taket kan tåla beror på takvinkeln och hur gammal huset är. Enligt byggkvalitetsdirektoratet kan du förvänta dig att din kappa kan tåla minst 150 kilo per kvadratmeter, vare sig det är nytt eller gammalt.

En viktig sak att tänka på är att snön blir tyngre när den blir våt. Om taket kan stå emot 150 kilo snö per kvadratmeter, motsvarar det en halv meter gammal snö, men bara 0, 4 meter våt snö. För tak som motstår 350 kilo per kvadratmeter, sjunker det kritiska vridmomentet från 1, 2 meter till 0, 9 meter när snön blir våt.

Läs också:

6 Råd för god ventilation

Få bättre inomhusklimat genom att följa dessa sex tips för bra ventilation.

Förenklat betyder det att en kubikmeter gammal snö väger 300 kilo, medan en kubikmeter våt snö väger 400 kilo.

När ska du simma?

De fåsta vet vad taket kan tåla eller ha tillgång till byggteckning med information om detta. Därför finns det också flera som är osäkra när du verkligen ska ta taket.

- Om du hör röran och lukten av konstruktionen, eller vet att fönster och dörrar är svåra att gå upp, är det dags att reagera, säger Vennesland.

Det är därför viktigt att hålla koll på förändringar i huset när snön ligger på taket. Ett annat tecken att följa är avböjningar i huset. Det behöver inte vara förenat med fara, men det är ett tecken på överdriven belastning, informerar SINTEF Byggforsk.

LÄS OSS: Tack utan problem

Läs också:

För att undvika snödskador i kabinen

Hytten i bergen i västra Norge döljs under snö. Detta kan orsaka stora skador. Här är de tips som säkerställer både stugan och plånboken.

Foto: Getty Images

Ta hand om isbitarna

Stora mängder is och isbitar varje vinter kan också vara ett tecken på att taket inte fungerar ordentligt. Is kan skada taket och förstöra rännor och avlopp. Utöver detta kan det också vara en stor fara för dem som ofta är i huset, eftersom de kan lossna sig själva.

- Husägare ansvarar för att avlägsna isbitar som hänger sig från taket, eftersom det kan vara en stor risk för dig själv och de som besöker huset, säger Alex Frank, Vaktmesterkompaniets verkställande direktör.

Även Vaktmesterkompaniet använder en hiss för att avlägsna isbitar, men du kan använda en stege för att ta bort dem själv. Du kan enkelt ta bort isen genom att använda en axel eller en haka, men se till att ingen är under taket medan du håller på den.

Läs också: God vinterråd för ditt hus

Se också:

För att du mot vattenskador i källaren

Varje sex husägare har haft problem med vattnet runt bostad, enligt nya siffror från If Skadeförsäkring. Detta bör du göra för att skydda sig mot vattenskador ...

Var försiktig

Vaktmästare Kompaniet är ett av flera företag som erbjuder sig att skotta snö för dig. De utför jobbanalyser och har lärt sig hur man gör jobbet. Om du fortfarande vill göra jobbet själv, råder de dig att tänka på din hälsa först.

- Säkerhet är det viktigaste när du tar taket på taket. Tänk dig före två gånger innan du går upp och alltid ha en extra assistent som kan stå på marken och se upp, säger Frank.

Han säger att det är viktigt att överväga de risker som du kan utsättas för, och rekommenderar att säkra samtidigt på taket så det finns ingen risk att falla ner.

- Det finns flera fall där människor har använt en snöspir för att komma undan snön. De går ut till kanten och trycker snön lite för hårt så de går nedförsbacke, säger Frank.

För att klippa taket

1. Kontrollera var snön slutar när det klipps ner från taket. Det kan hända att intilliggande tak- och väggkonstruktioner inte klarar av ytterligare belastning.

2. Undvik att göra snöskivor över takhöjden. Sådan mattning kan orsaka instabil snöhet på taket och att stora snöskotrar kan flyttas samtidigt.

3. Om snön längs väggarna har bleknat hela vägen upp till taket, var försiktig så att du inte tar bort snön på marken. Samma villkor som under punkt 2 kan inträffa.

4. Undvik att stora snömängder kommer igång samtidigt. En tråd som passerar genom lager av snö kan ta bort en hel del snö, men en snabb lindring kan sätta en struktur i svängningar som inte tål.

5. Taket ska vara jämnt jordat. Klippbelastningar kan vara mer kritiska än en större jämnt fördelad belastning.

6. Undvik att ta bort snön ända ner till ritning, det är lätt att skada papp, tallrik och takräcken. Lämna lite snö på taket (10-20 cm).

LÄS OCKSÅ: Med denna snöskoter kan du ta taket i rekordtid

ADVERT

Mest populära