All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Vad är det riktiga - och vad är det inte?

Oljebeisen är terrassebeisen, dekkbeisen och de flesta andra fläckar för utomhusbruk som säljs i dag inte riktigt fläckar alls! På samma sätt som i Sverige och Danmark bör de kallas lasrar. Men vad är skillnaden mellan en färg och en färg? Vad är färgbök och kemiskt djur? Och var kommer järnvitriol och lut in i bilden?

Färgmagasin, tillsammans med målaren Ole Andreas Klaveness, kommer att försöka få ordning i terminologi.

Vi måste först skilja mellan opaka (täckande) och laser (transparenta) behandlingar. Färg- och oljedäck är av den första typen som täcker ytan, medan de genomskinliga typerna av fläck och laser gör att substratet lyser igenom.

De laserbehandling färger substratet antingen genom en kemisk reaktion av träet, eller genom tillsats av ett färgpigment som inte interfererar ådring av trä, eller en kombination därav. Däckbehandling ger en tjockare film på ytan och skyddar därför träet från regn och UV-strålning.

- Genomskinliga behandlingar (bönor) ger ingen till ett rimligt skydd, beroende på typ. Moderna lacker med silikon alkyder / akryl som bindemedel, är mer väderbeständig än den äldre typen oljebeiser, säger Ole Andreas Klaveness.

Färgdjur

Vattenväxter och lakrits består huvudsakligen av färgämnen upplöst i vatten eller sprit. De kan användas till exempel. aska och bok för att se ut som de mer värdefulla stammarna av mahogny, nötter, palissander och teak. När det appliceras på tall och gran, kommer det porösa källvattnet att locka mest färgämne och bli mest färgade.

Eftersom färgvarorna är lösliga i vatten är de känsliga och skyddar inte träet från smuts, spill och vatten.

Kemisk sjukdom

Kemisk sjukdom är överlägset den ursprungliga djurslagstypen. Under kemisk applicering appliceras två vattenlösliga komponenter i följd. Kompositionen består av tyger som reagerar med eftersmak, vanligtvis ett metallsalt och bildar en färg i träet.

Komponenterna är i sig färglösa, eller bara svagt färgade, och den verkliga färgfärgen visas efter en upptagen vecka. Resultatet är gråtoner med varierande mörker, från brunt, grått till rött till brunt.

oljefläck / glasyr

Den stora skillnaden mellan färg, oljefläck / glasyr och olja däck fläcken ligger i graden av bindemedel och pigment, och därmed filmtjockleken. Oljebinor (lasrar) har alkydoljor som bindemedel. Mängden pigment är liten och biernas färg verkar starkare för varje applicerad beläggning. Färgen kommer emellertid inte att vara lika täckande som färg. Bindarna behöver något i träet och ger en tunn yta som skyddar vedet mot ljus och växlande fukt.

Däck bin är faktiskt en tunn, täckande färg som gör att träets struktur kan visas som lättnad, och ytan kan ge ett intryck av att ha på sig. Däcken är gjorda av akrylbas, alkydbas, eller är alkydolja / akrylatpyrimider och innehåller mycket mer pigment än oljebina. Vissa beläggningar kan tillsättes tjära och / eller linolja.

- Det som kallas en bi i Norge är verkligen en lasur eller en lätt pigmenterad olja. Med undantag för däck som faktiskt är en tunn filmfärg, säger Ole Andreas Klaveness.

Järnnitriol

Behandling av en träyta med järnvitt lösning (järnsulfat) ger snart en gråbrun till träytans silvergråt utseende, liknar en vind- och väderexponerad yttervägg. Thanksgiving och liknande gör graden av sol och regn som påverkar väggen, vilket kan ge väggen ett avskärmt utseende i början.

Metoden kan användas både som underlag för ytterligare dicing, för att göra ytan "gammal" före vidare behandling och till utseendet på nytt trä där det är associerat med äldre som har blivit grå. Järnnitriol har en låg konserveringseffekt på svamp och rot och ger inget skydd mot penetration av fukt eller UV-strålar.

ADVERT

Mest populära