All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad ska de ha för försäljningen?

Vad skulle de har till salu?

  1. Vad kom de till?
  2. Mäklare: 600.000 kronor

Samtidigt som vi begärde en värdering av fastigheten, bad vi om ett mäklarbjudande.

I jämförelse med våra föregående test av courtage, är det klart att kommissionen varierar inte bara mellan myndigheter men också från en fastighet till en annan.

Tusentals att spara

Erbjudandenna visar att det här också finns mycket sprawl. En skillnad på 0, 4 procent av försäljningspriset på ett hus till 2 miljoner kronor uppgår till 8 000 dollar om du väljer den lägsta kommissionären.

Vi betonar att förstärkningen kan gå uppväger mäklaren får ett lägre pris än de som tog högre provisioner.

mäklare provision för försäljning

agenter kommissionen kommissionen kommissionen miljoner
Exakt 2, 2

(- 1 miljon)

1 7 (1 miljon -) 39. 000
Postbanken Fastighet 2, 0 40. 000
ömsesidiga Nor Egenskap 2, 4 1, 9

(1, 51-2 kvarn)

1, 0

(2 miljoner -)

43. 410
Notar 2, 2 44. 000
DnB 2, 3 (- sats) 10 (tariff -) 53. 700
Samtliga siffror i procent av försäljningspriset. Kolumnen till höger: Norska kronor med ett försäljningspris på 2 miljoner kronor, där priset är 1,9 miljoner.

Stigande mot minskande

De billigaste mäklare är Exact och Postbanken Eiendom. Postbank tar en fast ränta på 2 procent för att sälja villaen, medan Exact tar 2, 2 procent upp till 1 miljon och 1,7 procent över den. DnB Eiendom krävde de högsta provisionerna i testet.

DnB använder progressiv eller stigande provision över skattesats. Gjensidige Nor Eiendom svär på regressiva eller sjunkande provisioner om försäljningspriset är högre än kursen. Som framgår av tabellen är Gjensidiges provision mer än 10 000 kronor lägre än DnB Eiendoms.

Allt som kommer tillsammans

Men: Vinsten från den progressiva kommissionen kan vara att mäklaren tjänar mer ju högre försäljningspriset är. Du kan få mer för ditt hem med den här modellen.

I det här fallet har vi inte tagit alla avgifter och kostnader som kommer utöver mäklarkommissionen. Vår tidigare artikel om de billigaste mäklarna visade att Postbank är dyrare, tilläggskostnad, medan Notar är den dyraste.

Tänker du att köpa ett nytt hem? Kontrollera var du får den billigaste hypotekslånen.

ADVERT

Mest populära