All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vad ska du tänka på när du köper en ny spis eller ugn?

Det är självklart att det inte bara är en ny eldstad i vardagsrummet. Först måste du veta vad du vill ha. Vill du ha en kakelugn, stengodsugn, gjutjärnugn, öppen spis? Fråga sedan noggranna frågor om vad du vill ha är rätt för ditt hus.

Ta bilder

Hur stor är ditt hem? Var ska kaminen eller kaminen stå? Har du en öppen spis eller ugn för din skull eller för att spara pengar? Hur väl isolerad är ditt hem? Vad tolererar golvet? Vilken typ av rör har du? Behöver du hjälp med montering? Enligt Uppvärmningsvetenskap är alla dessa frågor nödvändiga för att göra ett bra val.

- För att få maximal njutning och nytta av eldstaden är det viktigt med rätt form, utseende och storlek. Känn en skiss på rummet med en rör-, brandväggs- och möbelposition. Det kan vara bra att ta bilder på det rum där eldstaden kommer att stå.

Du bör också tänka på hur mycket värme du behöver. Ett normalt välisolerat hus har ett uppvärmningskrav på ca 60-70 watt per kvadratmeter.

- För uppvärmning av ett rum på 50 kvadratmeter behöver du cirka 3500 watt.

Köpa en eldstad som ger dig mer värme än du behöver, du får mindre nytta av bränslet. Du kan också få sot och skada i röret eftersom du måste skjuta med små drag. Sintef godkänner ugnarna som säljs i Norge. Gamla antikvariska ugnar är uteslutna från Sintefs godkännandeprogram.

Läs också:

Med en gaspanna i vardagsrummet behöver du inte lämna soffan.

Du kan sitta bra plantad på soffan med fjärrkontroll och styra eldstaden. Detta är en av anledningarna till att välja gaspanna. Morten Viste, från RPT Gass, ger ...

Kontrollera golvet

Om du är osäker på om golvet kan tåla belastningen på en ny eldstad, ska du få professionella på plats. Om du vill ha tyngre lösningar kan förstärkning vara nödvändigt. Många eldstäder, som element persikor, är så lätta att de kan placeras direkt på ett normalt golv.

Du bör också kontrollera rörets inre dimensioner och övergripande höjd, vilket hjälper till att bestämma drag och förbränning.

- Har inget rör, återförsäljare kan visa dig enkla lösningar att installera i ett vanligt hem.

Ventilationsbehov

Har du känt att din eldstad använder "luften" i rummet? Många eldstäder hämtar frisk luft utifrån, värmer upp den och skickar den vidare in i rummet. En öppen spis behöver friskluft för att förhindra rökutsläpp och säkerställa eventuell förbränning.

- Ett bra förslag kan vara att extrahera utluft genom en separat friskluftskanal till botten av eldstaden, så använd inte luften i vardagsrummet.

Måste du ansöka?

Enligt brandskyddslagen är det nödvändigt att alla nya eldstäder eller andra väsentliga ändringar i förbränningsanläggningen rapporteras till eld och sopningsplats i kommunen.Dagens lagstiftning kräver att eldstaden godkänns av en certifierad återförsäljare, kvalificerad inspektör eller kommunal inspektionsmyndighet. Du väljer om du vill montera eldstaden själv eller låta en auktoriserad installatör ordna allt som innehåller godkännandet. I vissa kommuner måste du ha en godkänd examinator som utför jobbet. Anslutning mellan rör och ugnsrör är en kritisk punkt, och inte lätt att kontrollera när ugnen är helt monterad.

Läs också:

Varför ska du välja konvektion snarare än en konventionell ugn

På jakt efter en ny härd och osäker på om att välja en öppen spis, vedspis, varmluftsugn eller en värmelagrande eldstad? Vi visar dig hur man ...

50 procent mer värme

Om du installerar en ny ugn, du spara både pengar och miljö. En ny ugn ger 30-50 procent mer värme och avger 5-6 gånger mindre partiklar än en gammal kamin från före 1998. Samtidigt minskas normalt behöver för att sopa, så att de som byter till en ny, ren-bränning eldstad som ofta får en reducerad skattesats för svepande och tillsynsavgift. Undantas från kravet emissionen är värmarna tillverkade före 1940.

Det faktum att en gäng vid förbränning i en gammal kamin avger 100 kg mer aska än en omfamning genom förbränning i en ny ugn.

Rent kaminer leder den tillbaka in i förbränningskammaren där den förbränns igen. Detta kallas enligt tekniska instuitutt sekundär förbränning, och 1998 kom kravet att braskaminer på den norska marknaden bör ha denna teknik.

ADVERT

Mest populära