All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vad ska du titta efter när du väljer TV?

Har du svårt att välja TV? Du är inte ensam. Det finns ett ökande antal nya koncept att relatera till, och det är lätt att bli överväldigad av mängden information där ute. Men det behöver inte vara. Analysera dina egna behov först, vilket gör det enklare att välja efteråt.

- Det finns en annan del på staketet eftersom de är förvirrade. Men utvecklingen stoppar inte, så släng det bara i första hand. Du köper TV: n för att njuta av det nu och nu, inte om tio år, säger Audun Hage i Sound & Image

Diskutera ljud och video i vårt forum: LCD eller Plasma?

Stor eller liten? - Storleken bestämmer bland annat avståndet från TV: n till där du sitter, säger Hage.

I ett litet vardagsrum eller i köket är det bättre med en mindre skärm, i ett större vardagsrum kan du gå till en större skärm. Det finns många teorier om hur mycket avståndet mellan tittare och TV ska vara, men en enkel tumregel är att du inte ska sitta närmare än tre gånger diagonalen på skärmen. Med andra ord, om du köper en 50 tums tv, bör du kunna sitta fyra meter från skärmen medan du tittar på en 32 tums tv-apparat 2,5 meter bort.

- När folk byter skärm TV-apparater med en platt skärm för första gången, går de vanligen på en platt skärm av samma storlek. Jag skulle hellre rekommendera dem att hugga eller två, för när TV: n hänger på väggen kommer den att vara lite längre bort än den gamla TV: n gjorde. Dessutom har vi bättre kvalitet på TV-signalerna idag och de gör det bättre på större skärmar. Du får helt enkelt en bättre upplevelse med en större skärm, säger Hage.

Plasma eller LCD? Många skuggar bort plasma efter att ha hört om bilder som fastnar på skärmen. Detta har varit fallet förut, men tekniken har utvecklats, och problemet reduceras betydligt för dagens plasmaskärmar. Garden rekommenderar dock att du undviker plasmaskärmar om du vill använda TV: n för videospel och datoranvändning.

- Om TV: n använder vissa statiska skärmdumpar, är jag i riktning mot LCD-skärmar bara för att plasma har ett litet förbränningsproblem. Med LCD finns det ingen risk för att det händer. En skälig LCD-skärm kan också ha en högre upplösning än en rimlig plasmaskärm.

Om du är film buff eller kommer att använda TV: n för vanlig tv-visning, kan plasma, med goda egenskaper och svarstid, vara relevant.

- Fördelen är att plasma har en något bättre bild i mörka omgivningar, så många gillar det när du tittar på filmer. Plasma har en bättre svart nivå, medan LCD-skärmen kan ge en liten gråskärning i mörkret, säger Hage.

HD Klar eller Full HD?

HD står för high definition , eller hög upplösning.HD-skärmar har fler pixlar, och ju fler pixlar desto bättre bildkvalitet - upp till en viss punkt. Du får helt enkelt en klarare bild med HD än utan - och notera om TV-signalerna är i HD. Till exempel börjar NRK sända i HD först nästa år.

Så vad är skillnaden mellan en TV som är klar och full HD? Kort sagt: antalet pixlar. En HD-klar skärm har minst 1024x768 pixlar medan en full HD har 1920x1080 pixlar. En HD-klar TV hanterar även högupplösta signaler.

Säljaren i butiken kan försöka övertyga dig om att full HD är vägen att gå, men en svensk undersökning har visat att det är svårt att se skillnaden mellan HD-klar och full HD på 42 "eller 52" -skärmar . Med andra ord måste du komma upp i ännu större skärmar för att se till att det verkligen är sant.

- Full HD spelar ingen roll på skärmar mindre än 42 tum. Du ser större skillnader i bildkvalitet på kontrast och färgåtergivning, säger Hage.

Bildkvalitet

De flesta köper TV för att titta på det, och det är självklart att bildkvaliteten är viktig. Men vad betyder det? Ja, leta efter kontraster, svart nivå, färgåtergivning och visningsvinkel. Skärmen ska ge en bra bild även om du sitter i en liten vinkel för TV: n. Svart bör vara svart, utan blå eller gråtoner. Gräs måste vara gräsgrön och huden ska se ut som huden. Och lite tips när du handlar: Ska du jämföra tv-apparater med varandra i butiken, se till att de tv-apparater du tittar på har samma färg och kontrast inställningar.

TV-inspelare

Det finns många som nu byter till det digitala marknätet, och sedan behöver de en så kallad MPG4-mottagare för detta. Denna mottagare måste godkännas av RiksTV, som är leverantör av det digitala marknätet. Ett tips när du handlar är därför att fråga i butiken om TV: n stöder RiksTV.

- Den här mottagaren kan antingen vara i separat låda eller inbäddad i din TV. Fördelen med att den är inbyggd är att du inte behöver en extra låda och kan byta kanal med vanlig fjärrkontroll. En annan fördel är att du också sparar en ingång till TV: n, säger Hage.

TV-visning eller funktion för flera funktioner? TV-apparater idag är inte längre bara TV-apparater - de är underhållningscenter. Då blir anslutning en viktig del av TV: n. Om du är van vid scart-utmatning, ska du lära känna termen HDMI, vilket är den digitala varianten av SCART-kontakten. HDMI står för High Definition Multimedia Interface - eller multimediaöverföring med hög upplösning. HDMI är en anslutningsstandard som används på en mängd olika produkter, som spelkonsoler, DVD, Blu-Ray.

Och här är regeln enkel: ju mer desto bättre.

- Dyra TV-apparater är mycket bättre utrustade på detta område, säger Hage.

ADVERT

Mest populära