All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad ska du lämna professionella?

Du hör ett knäckt ljud. Efterföljt av en bråk - flera bråk och ljudet av alla dina glasögon, tallrikar, skålar och koppar som brutit in i golvet med en bråk.

Tre år efter att du har monterat ditt eget IKEA-kök är skåp och tyger i tusen tusen knop, spredt över ett våldsamt köksgolv.

- Lyckligtvis är jag försäkrad, du tror det.

Sätt in en liten skruv här, montera några lampor där och slå ner väggen mellan sovrummet och vardagsrummet. Du kan själv göra det?

- Som individ kan du göra de flesta renoveringsprojekt, säger Kirstin Bang, produktutvecklingschef på Gjensidige Forsikring. "Men det betyder inte att du är försäkrad om några problem uppstår.

Foto: Per Ervland mer

I Gjensidige Forsikring allmänna säkerhetsföreskrifter anges att reparationer, nya anläggningar och nya byggnader i enlighet med gällande föreskrifter. Detta gäller oavsett vem som gör det.

I händelse av skada, kommer försäkringsbolaget leta efter orsakssamband mellan skadan förekomst och eventuella fel / brister i arbete. - Om det finns skada på grund av bristande överensstämmelse med bestämmelserna, kan det vara risk att kompensationen minskas eller förloras, säger Bang.

Dessutom följande arbeten utförs av auktoriserade hantverkare: Arbete på elektriska system, VVS, och allt arbete som berör de bärande konstruktioner.

Här kan du kontrollera om din hantverkare är godkänd!

Tre exempel: Ditt hus brinner. Får du en ersättare?

Gråt i badrummet?

- Försäkringsbolag är utformade för att täcka plötsliga skador som uppstår. Om du till exempel tar på badrummet bör du använda välrenommerade hantverkare, säger Arne Lycke, VD för If.

På kanten

Har du gjort något arbete hemma borde du få professionella att göra? (Closed)

Ja (65%) i 1616

Nej (26%) 662

lite osäker ... (9%) 224

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

Uppfattningen att skador som har uppkommit under en lång tid är något du kan få fast och täcks av försäkringar, är dock helt fel, enligt Lycke. Om du badar i badrummet på grund av att du har duschat på ett golv i tre år måste du kontakta den hantverkare som har gjort jobbet för att fixa det.

- Ett bad är inte orsak till skada, säger Lycke. - Försäkringen täcker skador om något händer akut, t.ex. brutna rör eller andra vattentäckningar.

Har du problem med hantverkare, och kostnader i samband med krävande arbete korrigerat, detta är något ett antal försäkringsbolag kommer att ge ekonomisk kompensation för.

Kris i köket

Vi spola tillbaka till slapstick humorens stora kök äktenskap från introduktionen; Köksskåp som en gång stöter ner från väggen och förstör både innehållet och golvet.

- Alla försäkringsbolag har en regel att skadan ska ske "plötsligt", säger Lycke. - Det du beskriver här kan komma inom denna term.

Han pekar dock på en faktor som talar för en förkortad eller ingen ersättning: - Det antas att en garderob kommer att hänga. Är den installerad för dåligt, till exempel med för små skruvar, blir du förkortad eller ingen ersättning.

Vad ska man göra innan man initierar (eller exponerar) projekt hemma?

- Som regel skulle jag råda alla som ska påbörja ett renoveringsprojekt för att bekanta sig med de regler och praxis som hantverkaren har som specialist, säger Lycke. - Om du gör det själv som privatperson utan erfarenhet blir du fast, eftersom ingen måste annonsera.

Ser skandalöst ut, om du ska använda hantverkare. Du kommer då att behöva skapa ett jobb om jobbet är otillräckligt gjort.

- Snarkning kan vara som alla - men det är inte nödvändigtvis så enkelt.

Vilka projekt kan du säkert börja med?

- Lättare uppgifter som måleri och tapeter, få ut det mesta av folket. Men om man inte har gjort det förut kan det också vara komplicerat. Man borde använda rätt lim och ta hand om substratet, men det här är något som flesta människor kommer att kunna komma in i.

- Men du har fel, har du den ekonomiska lukten: Har du en hantverkare som har gjort Ett fel, du kanske behöver ditt arbete adresseras, avslutar Lycke.

- Många kan göra mycket själva, men är områden som aldrig är borta, så jag tycker att man ska vara försiktig.

Läs mer om renovering du kan göra själv:
  1. Visningen av allt som ska lösas
  2. En annan glans?
  3. Hur grovt kan det vara?
  4. Hur man får väggen under tapetet
  5. Börjar den Sparkling
  6. Den lilla under

ADVERT

Mest populära