All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vad ska du göra med räntorna?

Renta har sjunkit från toppen i höstas och många familjer har plötsligt fått flera tusen kronor mer att spendera månaden. Men vad ska du göra med extra kronor?

Vi har frågat Gisle Høyland, seniorrådgivare i den norska familjeekonomin och Christine Warloe, konsumentekonom i Nordea. Båda är överens om att något av de första sakerna du bör göra är att befria dig från dyra utlåningslån som kreditkortsskuld och konsumentlån och få en stabil buffert.

- Om du har en buffert behöver du inte hämta dyra smörelån när sakerna går fel, så rekommenderad order är att få en buffert först. Om du fortfarande måste hämta konsumentlån, använd sedan överskottet från räntesänkningen för att betala ner dessa, säger Warloe. "Med en buffert är du bättre rustad för snabba utgifter eller om ditt jobb står i fara. Två månadslöner är en enkel tumregel, men om du arbetar i en riskabel bransch bör du överväga en större buffert, säger hon.

Christine Warloe, Nordea Consumer Economist

Lev som om hyran var högre

Om du inte har dyra hypotekslån och redan har ackumulerat en buffert är det dags att ta en titt på ditt bostadslån.

- Speciellt de som har lovat fastigheten med mer än 70-80% av värdet bör överväga att öka avbetalningarna så att de kan betala ut på lånet. Många har lån på 80% och kanske upp till 100-110% av hushållsvärdet, och detta begränsar handlingsfriheten du måste låna för renoveringar eller bilar till en förmånlig takt. Håll samma utestående belopp som innan räntan gick ner, så att resterande skuld på lånet går snabbare, föreslår Hoogland.

Warloe håller med detta och lägger till: - Försök att falla under 80% till 60% för att få de bästa förutsättningarna. Om du är osäker på de bästa villkoren med banken, kolla med dem.

Hon varnar också för att bli bortskämd av dagens räntor. Räntan vi såg höst var faktiskt närmare normen än dagens nivå.

- Vi har för närvarande låga räntor på grund av dåliga tider, så låt inte dina hyresgäster vara låga. Om du går in på bostadsmarknaden idag är det lämpligt att vänja sig till en högre räntenivå. Norges Bank har uppgett att en mer normal räntenivå skulle vara att ha en räntesats om cirka 5%, så det här är vad du bör tänka på snarare än dagens räntenivån, säger hon.

Tänk långsiktigt, spara för framtiden För dem som redan har betalat en hel del av inteckning och ligger till bankernas bästa ränta, är det dags att tänka på att spara.

- Om du har bra ekonomi och mindre lån har du nu ett gynnsamt tillfälle att komma in på aktiemarknaden på lång sikt. Till exempel kan du ställa in ett månatligt sparavtal i en fond, vilket sparar dig samma belopp som du sparar i avdrag till räntan, föreslår Högland.

Nedgången i räntorna kan till exempel ge dig utgångspunkten för pensionssparandet.

- Med det nya pensionssparandet ser vi att det blir allt viktigare att varje enskild person tar sina egna besparingar. Här har du olika typer av besparingar, till exempel IPS - Individuella pensionssparande. Men var medveten om att om du väljer denna form av besparingar, binder du pengarna till pensionsåldern. Om du vill ha tillgång till pengarna före den tiden ska du välja en annan form av besparingar, till exempel. besparingar eller besparingar. Med den senare bör du ha minst sex års perspektiv, säger Warloe.

LG 910> LG Nordic Prestige, LG Nordic Artcool och LG Nordic Libero Pumps

LG lanserar en ny serie värmepumpar avsedda för en sak - uppfyller det unika nordiska klimatet. Värmepumparna är kraftfulla och energieffektiva i en stilfull ...

Vi lever i speciella tider

Men hur är förbrukningen? Finansministern har gått ut och rekommenderat människor att fortsätta shoppa och borsta upp sina hem. - Otroligt många har renoverat köket och badrummet på senare tid. Om alla nu beslutar att renovering och andra inköp måste vänta, går det bortom arbetsplatserna, sa Halvorsen i november förra året.

"Vi behöver lite konsumtion för att samhället ska gå och människor kommer att hålla sina jobb, men allt, säger Högland, och får stöd från Warloe.

- Räntesänkningen är ett försök att stimulera investeringar och öka konsumtionen. Det är den mest lämpliga för landet. Men det kommer att vara idealistiskt att agera på det här och du bör titta på din egen privata situation först - även om en del av överskottet från nedgången självklart kan användas för att absorbera något extra. Det finns mycket speciella tider nu. Du borde göra en personlig bedömning av din egen ekonomiska situation i förhållande till riskerna i branschen du arbetar med, säger hon.

Om du vill borsta köket eftersom du är trött, det kan med andra ord vara lika bra att förnya den med lite färg eller nya skåpdörrar istället för att ersätta allt. Det nödvändiga underhållet av fastigheten bör dock inte skjutas upp, eftersom det blir dyrt om du låter huset förfalla. Om varmvattentanken behöver bytas ut eller läckan i badrummet behöver repareras finns det därför ingen anledning att tvivla på om den extra kronan från räntesänkningen borde betala underhållet.

Glöm inte skatten

Både Høyland och Warloe slutar med en sista påminnelse: Lägre hypotekslån ger mindre skatt på skatt. - Det är viktigt att korrigera den skuldsättning som ditt skattekontor har på dig. Du bör ta hänsyn till att räntan blir låg år och justera skattekortet i enlighet därmed, säger Högland.

Finansrådgivares fem bästa råd:

- Bli av med dyra smörjelån.

- Få en buffert med minst två månadslöner.

- Betala ner på hypotekslån så att du får bankens mest gynnsamma ränta.

- Tänk på långsiktiga besparingar till exempel. pension.

- Korrigera förväntade ränteavdrag och undvika skatteavbrott nästa år.

ADVERT

Mest populära