All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Vad ska kaminen målas med?

Det är alltid viktigt att välja rätt färg när du målar väggen. Väggen är beroende av att luft kommer in och ut, så man väljer en färg som andas. Silikatfärg är en sådan öppen färg. Men i de flesta fall finns det tillräckligt med öppen färg på ytterväggen, och inomhus är väggen oftast målade med vanlig färg.

Onödiga inomhus

På den del av väggen är redan målade det i alla fall helt onödigt att använda silikat, eftersom denna vägg har redan förslutna före.

- silikat kan inte användas över andra typer av färg, och det finns heller ingen anledning att använda den inomhus, säger Per Lund Nilsen på Scanox.

Om det inte finns en bra anledning är det bättre att använda en vanlig vattenmjuk färg än en silikatfärg inomhus. Silikatfärg är ingen enkel färg att måla med, och ytan kan bli sköldig och inte mycket tvättbar.

Vissa specialfall

Men även om som regel inte använda andas färger inomhus kan det finnas särskilda omständigheter i huset som utgör ett undantag. Detta gäller om huset är särskilt utsatt för fukt, till exempel på grund av platt tak utan takläggning. Om du är i tvivel om det finns sådana förhållanden i hytten som du ska måla, kan det vara värt att kontakta en målare eller färgtillverkare för råd.

ADVERT

Mest populära