All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Vilka delar ska vi måla vit?

Frågorna kommer från ett ungt par som kommer att ändra husets färg. Ditt hus är gammalt och har många detaljer. De finner det svårt att bestämma vilka objekt som ska markeras och vilka som är undertryckta.

Ifi. nej tog frågorna till målare Gunnar Large för råd. Han har lång erfarenhet av färgning och bränning för att göra oss mer medvetna om färgerna i huset vid val av färger.

Personliga färger är kryddan i huset.

Hans första råd är att börja med huvudfärgen och tro att hela huset är målat med det. Då är konsten att hitta rätt punktfärg och använda bara tillräckligt, på rätt ställe. Han jämför det för att komponera färger för ett hus att laga mat, i färgsatsen är spotfärgskryddor.

- För mycket krydda förstör maten. Så fungerar det med färger och hus ", säger han. Det handlar om att prova och hitta rätt balans.

Måla fönster och konstverk runt vitt. Vindrutor, undersidan av takplattor och golvets golv är målade som husets färg.

Vindrutor som väggen

I det här fallet rekommenderar han att vindrutan målas i samma färg som väggen. Samma med taksidans undersida.

Taket är avgörande, säger han. Taket har antagligen haft röda takplattor. Huset har element som innebär det. Mot det svarta taket blir vita vindbrott mycket svåra, därför rekommenderar jag samma grå färg som huset, säger han. Dessutom blir vita vindar för mycket kryddor när fönstren blir mycket vita.

Vita fönster

Konstverk och fönsterramar kan målas vit, säger Large.

Han håller med om att vita fönster kommer att bli bra. Men hur mycket ska man måla vit?

- Måla konstverket och hela vitramen. Allt som inte är vägg, betonar han.

Hur är listan mitt i väggen?

Nej, han ser ingen anledning att markera. Lasten är där för att dölja lederna i panelen och är en del av väggen. Färgschemat blir då grått som resten av väggen.

Skulle räcken runt terrassen vara vit?

Räcken runt den täckta terrassen är vit idag. Målaren föreslår att måla den i samma färg som huset. Det ger ett lugnare uttryck, du kan eventuellt måla handräcken vit. Men det kan göras i slutet. Måla all grå först.

Räcken runt terrassen är målade i samma färg som huset, det ger ett lugnt uttryck. Om lite vit är önskat kan räcken vara vitmålad.

Basväggen bör vara något tyngre än huset

Och lite obs! Han pekar på liggpanelen under räcken när han kallar "grunden" på terrassen.

- Det ska vara målade i samma färg som husets vägg ", säger han.Han kommenterade att huset har en bra grund idag.

- Bra att det inte är vitt. Det folk som målar vitens grundval är det mesta av den gamla vanan, säger han.

De flesta hus föredrar att stå på en mörkare vägg vilket ger husvikt och förankrar den till marken. En vit vägg gör att huset "svävar".

När vi först pratar om grundväggar, nämner han även fönstren i väggen. De ska målas i samma färg som väggen. Kontrast i grundväggen kommer att se ut som om huset ligger på tegel eller pålar.

- Muren ser ut som ett element: det är samma färg.

Färger måste ställas in

- Använd lite tid för att matcha färger, måla mästare Gunnar Large.

Han tror att huset kommer att klä en väggfärg med svarthet runt 25-35 och att grundväggen kan målas med 4005-Y 20R.

Färgerna i paletten ska blandas väl. Med mer gråskala måste de få rätt vikt i förhållande till varandra. Om en färg ändras måste de andra också justeras. Det bästa tricket är att göra exemplar på väggens delar så att alla färger kan övervägas i sammanhanget innan de avslutas.

ADVERT

Mest populära