All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vilken typ av golv vill vi ha var?

Nästan 4 av 10 som borstar huset inuti, lägger till nytt golv. Det visar siffror från Prognoscentralen.

- Omräknat till antalet hushåll innebär det att mer än 275 000 norska hushåll byter golv i ett eller flera rum i hemmet, förklarar Kåre Elnan vid Prognoscentret i IFIs tidskrift Color Magazine.

Nytt golv i badrum och kök

Enligt siffrorna från Prognoscentret är vardagsrummet, hallen, köket och vuxna sovrummet de rum vi använder mest av. Men det betyder inte att det här är där vi också byter golv mest.

- När vi tittar på rummen byter vi de flesta våningarna, det är köket och badrummet som gör det mesta av golvet vid renovering. Det är i storleksordningen 60.000 hushåll byter golv i köket eller badrummet årligen, innebär det att nästan fyra av 10 renovera badrummet utbyter också golvet, medan ungefär en av tre är renovering kök också utbyta golvet under renoveringen, sade Elnan .

LÄS OCKSÅ: Nu vill vi byta golv i köket

De flesta laminat, så parkett

Vi väljer olika golv för olika rum. Men det finns vissa golvtyper som är mer populära än andra.

"Sammantaget använder norska hushåll mest laminat när de lägger nya golv i hemmet, medan parkett kommer på en klar andra plats, säger Elnan.

Och enligt honom finns det barnrum som ser mest laminat. Här är den högsta användningen. Dessutom är denna golvtyp placerad i kök och sovrum.

- I vuxna rum väljer man bredvid laminat, till stor del även parkett. Vi noterar också att köket och vardagsrummet är rum där parketten är relativt stark, säger han.

Det är inte överraskande att användningen av sten / plattor i våtrummet och i källare och bås toppas.

PARKET: Norrmän älskar parkett. Både sovrum, vardagsrum och kök är rum där parketten är högt på önskelistan. (Foto: Tarkett) "> GOLV: Norrmän älskar parkett Det sovrum, vardagsrum och kök rum där parkett står högt på önskelistan (Foto: Tarkett)..

ADVERT

Mest populära