All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad är "ett stenkast"?

"Ett stenkast från havet" - hur långt är det verkligen?

"Ett stenkast" används flera gånger i bostadsannonser, men det är ett mål som är svårt att relatera till. Termen säger något som avståndet inte är stort, men ibland är ett stenkast ganska långt, det kan dyka upp i verkligheten.

Enligt Wikipedia var "ett stenkast" en mycket användbar tid på norska tid. Per definition var ett stenkast från början längden på en vuxen man kunde kasta en näve stor sten, men termen används idag överhuvudtaget för att beskriva något eller någon som är "lite längre bort."

En osäker längd

- Ett stenkast är en ungefärlig längdsåtgärd - så långt du kan kasta en sten. Och det kommer dock att variera från person till person , berättar ordbok redaktör vid Institutionen för nordiska studier och jämförande litteraturvetenskap NTNU, Tor Erik Jenstad.

Jenstad påpekar att det är svårt att fixa precis när det har inträffat, men vi måste förvänta oss att det växer naturligt.

- När det är fortfarande i bruk, är det för att det ibland är nödvändigt att ge lite osäker längd av denna typ, istället för att ge det mer exakt i meter.

- Skottbilder och pilbilder är exempel på andra ungefärliga mål som används på detta sätt, säger ordboksredigeraren.

stenkast i Bibeln

Jenstad anger en relativt berömda "citat" från Bibeln, vilket tyder på att denna användning av sten som mätningarna är ganska gamla:

Luk 22: 41, som lyder: "Och han var från dem om en sten "

-. stenkast vilka mätningar är också belagd i Norse förklarar Jenstad.

Uppmätt till 60 meter

Nina Gram Garmann är postdoktoral vid Institutionen för lingvistik och nordiska studier. Hon berättar för Bonytt. nej om ett forum på internet där en person hävdar att han har gjort ett försök med hundra personer, och att ett genomsnittligt stenkast var 60 meter.

- Huruvida jag inte vet det.

Från 26 till 724 meter

På Finn finns "Annonser till salu" 256 annonser som innehåller ordet "steinkast". Det finns också en tydlig meningsskiljaktighet bland mäklare om vad ett stenkast faktiskt är.

Vi har jämfört några av dessa annonser och fann stora skillnader när det gäller användningen av termen.

I en av bostadsannonserna annonseras att detta är ett fristående hus i en kedja "ett stenkast" från vattnet. De flesta av oss kommer nog inte att ha problem med att kasta från huset till vattnet heller, eftersom avståndet är blygsamt 26 meter.

En svår kastar

En realistisk Steinke: Med ett avstånd på 26 meter, väl detta är en längd som är realistiskt för de flesta att kasta. Foto: Skärmdump: FINN. NEJ

Lite mer frustration blir att kasta längden på den sten som denna annonsering kommer att indikera. Mäklare skriver följande: "Stora rekreationsområden med St.Hanshaugen ett stenkast bort. "

Här mäts avståndet cirka 122 meter.

" A solid stenkast "

122 meter, men ingenting emot denna annons, där mäklare använder termen" stenkast "för att beskriva avståndet mellan lägenheten . (Teglverksgata 7A i Oslo) och Südost (Trondheimsveien 5 i Oslo)

inte bara kastavstånd: inget fel med att kasta din arm om du kan kasta 122 meter är det från denna fastighet och St. Hanshaugen Foto.: skärmdump:... hitta några

Här är stenar kastas 724 meter i jämförelse, världsrekord i att kasta en cricket boll 128, 6 meter

i annonsen säger också: "Olaf Ryes Plass, Birkelunden och Markveien med sin populära nisch verksamhet och . gatecaféer är bara ett stenkast bort "

med knappt en halv kilometer till Markveien och väl 280 meter till Birkelunden kommer väl dessa otvivelaktigt kommer i kategorin de kallar" en solid stenkast "

Se också:

Denna papperskorgen var Den byggda stugan på

Växter dig här b LIR mindre ogräsbekämpning

FAR TILL bort: Med en längd på 724 meter är allt detta "" stenkast "" av mer robust sorten. Foto: Skärmdump: FINN. NEJ

Därför granne oss att klicka på

Allt om bostäder till salu

ADVERT

Mest populära