All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vad är smart hus?

Smarthouse är en term som ofta framträder i samband med nybyggnad. Men vad är egentligen ett smart hus? Agnar Holen är chef för Technology Distribution på Nelfo. Här förklarar han vad ett smart hus är.

- Smarthouse är ett hus där du använder dagens teknik, inte igår. Om du använder smarthust-teknik har du möjlighet att styra huset på ett helt annat sätt. Det är lite mer intelligent, säger han.

Termen smart house omfattar ett antal elektriska installationer som hjälper till att sänka energiförbrukningen, förbättra komforten, användarvänligheten och högre säkerhetsnivåer.

Inte science fiction

- Smarthust teknik täcker många områden, och det är verkligen fantasin som begränsar. Det som är vanligast att börja med är naturligtvis värmekontroll och ljusstyrning. Då har du ventilation, du har säkerhet med larm och alls alla tekniska installationer i ett vanligt hem, säger Holen.

Han tror att smarthust-tekniken skulle ha varit mer utbredd om fler konsumenter kunde se tidigare antika myter om vad ett intelligent hem skulle kunna vara.

Läs också:

Få ett smartare hus med dessa julklappar

Gåvor som gör vardagen enklare? Ja tack! Vi har testat två tekniska julklappar som gör det ännu bättre att leva i huset: Sonos Play5 musiksystem och en ...

- Tyvärr tror många att smarthusttekniken är lite dyr, fin och bra och att den är lite högteknologisk och science fiction över det. Det kan ha varit tidigare, men det är inte längre. Vad som finns på marknaden idag har varit på marknaden under lång tid. Priserna har börjat bli rimligare, och dagens teknik gör det möjligt att tänka smarta hem, mestadels för alla som bygger ett hem eller en lägenhet.

Ger besparingar

Och det senare är värt att notera. Smarta huslösningar är inte reserverade för hus.

- Smarthust-tekniken är lika relevant om du har ett stort hem eller en liten lägenhet. Det är inte heller nödvändigt att ha de finaste och finaste bostäderna för att få störst effekt. Besparingarna kan vara lika stora i ett normalt normalt hem, säger Holen.

Smarta hushållslösningar gör det inte bara lättare att kontrollera de elektriska installationerna i hemmet. Tekniken kan till exempel hjälpa till att styra värmehanteringen av huset med intelligenta lösningar.

- Med smarthustteknik får du ännu mer möjlighet att styra din värme. En rörelse detektor som vanligtvis kontrollerar ljuset i vardagsrummet kan också användas för att upptäcka om det har varit personer i rummet. Till exempel, i ett rum där det inte finns några personer kan du låta dig sänka temperaturen, säger Holen.

Flexibel och anpassad

Enligt Holen finns det i huvudsak tre ekonomiska argument för att välja smarthustteknik.

- Först får du en unik möjlighet till behovshantering, det vill säga du använder energin där du behöver det och när du behöver det.För det andra har du stor flexibilitet. Du kan expandera din fabrik och du kan göra olika funktioner.

Det senare är viktigt om du tänker leva länge i hemmet. Våra behov varierar och kommer att förändras när vi blir äldre.

Läs också:

Litet badrum för många

Sju kvadratmeter rymmer allt som ett badrum behöver. Dusch, badkar, dubbelt handfat, toalett och skötbord! Se hur man löser detta badrums ...

- Det sista argumentet är att du har möjlighet att kombinera olika tekniska delar. Till exempel tänker jag på fönsterkontakter som märker att fönstret är öppet. När du är helt ventilerad är det ingen avsikt att värma helt och därigenom sänka värmen. Du kan också använda samma fönsterkontakter för larm eller de kan låta dig veta att fönstret är öppet när du lämnar en semester, förklarar Holen.

Använd professionella

Om du överväger smarta huslösningar i ditt hem, är det viktigt att du kontaktar en professionell så tidigt som möjligt i planeringen.

- Jag tänker på en elentreprenör eller en integratör som tidigare har gjort det och vet vilka produkter och lösningar som finns på marknaden. Varje smart house-lösning är på vissa sätt skräddarsydda. Även om det är standardlösningar är syftet att sätta plantan ihop för att passa bäst, säger Holen.

ADVERT

Mest populära