All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad är hårt vatten?

Vita kalkväggar? Tvål som inte skumar? Då kan ditt vatten vara svårt. Men vad är riktigt hårt vatten och vad betyder det för dem som har det?

I Norge förekommer hårdvatten i vissa grundvattenkällor. Nordland, Troms och Finnmark och i en del av den östra regionen är kalkhaltig berggrund och grundvatten i sådana områden kan vara svårt och alkaliska.

- norrmän upplever ofta vatten "hård" vid lägre koncentrationer än människor söder i Europa , som använder betydligt mer grundvatten, säger biträdande chef för den norska vatten (som är vattenverk intresseorganisation), Toril Hofshagen.

Hårdvatten kan skada

Hårdvatten beror huvudsakligen på kalcium- och magnesiumsalterna.

Vannverk chef på Glitre vattenverk, förklarar Arild Eek att kalcium och magnesium binder bikarbonater, sulfater, klorider och nitrater för att bilda dessa salter.

Hårdvatten

Vatten kallas hårt när det innehåller mycket kalcium- och magnesiumsalter. I Norge är det vanligtvis ett problem när grundvatten används som vattenkälla i hushållet. Vattnet kan blötläggas genom kokning, tillsats av kalkvatten eller en blandning av läsk och lime vatten. Du kan läsa mer om hårdvattenmjukning i Store norska ordlistan.

Den hårdhetsvariationer

vattnets hårdhet uttryckt i Norge normalt i tyska hårdhetsgrader (dH °) eller Mg Ca / l.

Detta varierar lite hur laboratorier och akademisk litteratur klassificerar i hårdhetsintervall, men här är ett exempel på möjlig uppdelning:

Hårdhet Klass dH ° (tyska hårdhetsgrader) mg Ca / l

Mycket mjukt vatten 0-2, 01:00 - 15

Mjukt vatten 2, 1-4, 9, 15-35

Måttligt hårt vatten 4, 9-9, 8 35-70

hårt vatten 9 8-21 70-150

Mycket hård vatten> 21> 150

Källa: norska vatten

- vid uppvärmning insättning kalciumsalter på värmeytorna som kjelstein (CaCO3) i en sådan varmvattenberedare, rör, köksredskap och hushållsapparater (inklusive kaffebryggare och järn).

- Detta kan leda till överhettning och skador på elektriska värmeelement, pekar ut vattenspecialisten.

Hårt vatten ger hårda fläckar

genom att tvätta ska enligt Arild Eek finner att tvålskum dålig om särskild tvål utnyttjas och duschväggar är ofta lämnar en vit kalkavlagringar.

Charlotte Sagvik på CityMaid har råd om att ta bort fläckar efter hårt vatten.

- Hårdvatten eller vita fläckar innehåller mycket salt, kallt och magnesium, rengöringsexperten har tidigare förklarat för Bonytt. nr.

- För att ta bort det måste man använda ett limmedel. Antingen köps eller kokas genom att blanda varmt vatten och ättika. Spraya på och låt det fungera, ta bort och skölja av.

Detta kan behöva upprepas på svårare platser.

- Kanske måste du upprepa det både två och tre gånger innan det löser sig, förklarar Sagvik.

- Det är ofta bara en bra idé att lägga till mer diskmedel, antingen med hjälp av en spray eller en ättikblandning. Hur som helst, kom ihåg att skölja väl i rent vatten och torka efteråt.

Vad säger dricksvattenreglerna?

Enligt Hofshagen kräver dricksvattenföreskrifterna inte högsta halter av kalcium, magnesium eller total hårdhet i vattnet, eftersom det inte finns några hälsostörningar som är förknippade med hårt vatten, endast för användning.

- Tvärtom föreslår studier från flera länder att befolkningen är mindre utsatt för kardiovaskulär sjukdom i områden med hårt vatten än i mjuka vattenområden.

- Kalcium i dricksvatten orsakar också mindre problem med korrosion i vattenförsörjningen, och det är därför önskvärt att kalciumkoncentrationen inte är för låg, berättar hon för Bonytt. nr.

Läs också:

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Varför tvättar inte disken?

Tvätta inte dina underkläder vid 40 grader?

Bra guide till Spot Removal

Ska besticket upp eller ner i diskmaskinen?

ADVERT

Mest populära