All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Vad är det bästa av skruvar, naglar och lim?

Naglar, skruvar eller lim?

Fördelarna med spik:

Billiga.

Snabbt på plats med en spikpistol.

Bäst på ytterkläder, minst risk för att vatten tränger in.

Fördelar med skruvar:

Kan enkelt tas bort om du vill byta / flytta någonting.

Känns bra utan att behöva vara så lång som en spik.

Bäst på däck och allting i rörelse.

Fördelar med lim:

Parter snabbt.

Sitter bra.

Behöver inte material bakom väggen för att bifogas.

Källor: Jernia, Christiania Spigerverk, Maxbo.

Dela på Facebook

Många tycker om känslan av att ha gjort något själv och brukar bygga en terrass i trädgården. Det är extra tid att titta på bokhylla när det är hemlagat och du kan enkelt fixa en smart sko rack ett tag.

För att få de bästa resultaten är det viktigt att ha rätt verktyg och utrustning. När du fäster två saker till varandra, använd naglar, skruvar eller lim. Många väljer naglar av gammal vana, men skruvar kan vara minst lika bra. Och lim bör bara användas om du är helt säker på att du inte behöver flytta på vad du fester.

Nails är ritade som det mest kända, det enklaste och inte minst det mest prisvärda alternativet.

- Det finns ett antal gamla fördomar som går ut här. En gammal snickare kommer förmodligen att använda naglar för det mesta. Nail passar bäst med de flesta leder av massivt trä, till exempel en resa eller panel, säger Max Max Svein Erik Breili.

Han tycker att det är bäst att slå spiken i panelen med hammare eftersom nagelpistolen gör märken och ofta träffar naglarna för långt så att fukt kan komma in i hålen som lämnar.

- Nails borde undvikas i golvet. Vem har inte upplevt nagelhuvud som har kommit med gamla golvbrädor eller däck.

- Nails bäst på utsidan

Bjarne Nordvik, marknadschef på Christiania Spigerverk, säger att det första du måste tänka på är den miljö där festen kommer att användas. Om det används utomhus är det viktigt att det har nödvändigt skydd mot yttre påkänningar.

- Galvaniserad, rostfri / syrafast eller andra legeringar anpassade för utomhusbruk måste användas för att undvika rost på fästet. Om byggnaden lämnas obehandlad är det verkligen bara syrafast, rekommenderar vi, säger Nordvik.

Han tycker att det är en bra idé att använda naglar på utsidan av klädseln / panelen. Detta beror på att spikens huvud ligger som ett lock över de trasiga fibrerna och förhindrar att vatten tränger in medan en skruv avlägsnar mer träfiber och det finns större risk för att vatten tränger in.

- Naglar är också närvarande i syrafast, vilket förhindrar missfärgning av träet. En annan viktig faktor är tidsbesparande när du använder en spikpistol. Med stora projekt har du ofta begränsad tid, och sedan spikar med en pistol blir det snabbaste alternativet, säger Nordvik.

Naglarna är försedda med ett runda huvud (fyrkantspik) eller ett mycket litet huvud (omkopplare). Fyrkantspikar brukar användas på strukturer, färdverk och liknande, eftersom de är lätta att använda och har de bästa lagen. Du ska alltid välja ett nagelhuvud när nagelringen ska täckas eller det spelar ingen roll om nagelhuvudet syns. Dykning används där du inte vill ha naglarna att visas, till exempel när du ställer in listor eller paneler.

DISCRETION: Små avledningar är bra vid att bifoga listor när du inte vill ha naglarna att dyka upp. Foto: Illustrativt foto: Thinkstock Images

Skruvarna kan enkelt avlägsnas

När det gäller skruvar drar han den stora fördelen - de kan demonteras.

- Om du kanske vill demontera det du har bifogat är det absolut bäst att vända. En annan fördel är att skruven har grova trådar så att fästningen ska bli bra utan att det behöver vara så länge. Med andra ord kan du använda en kortare skruv än en spik för att uppnå samma effekt.

Nordvik säger att skruvar också är bäst när man installerar något som inte är ganska stabilt. När du hammar naglar används mycket energi för att slå spiken och det kan skaka av materialet som ligger bakom. Att vrida en skruv är mindre stressande än att vrida en spik.

Breili berättar att du använder träskruvar som däck.

- Spiken kommer så småningom att stiga när skruvarna sitter. Golvplattor, gips mm ska också fästas med skruvar, säger Maxbo-experten.

Stig Eklund är kategorichef för verktyg och hårdvara hos Jernia. Han rekommenderar till största delen skruvar.

- Skruvar är alltid de bästa för att hålla saker på plats. Det är också lättare att ta bort skruvar än naglar om något är fel, men skruvar är dyrare, säger Eklund.

Om du ska ställa in en terrass rekommenderas skruvar definitivt. De sitter ner i skogen och kan stå emot rörelsen mycket bättre än naglar.

När du ställer in en bokhylla väljer de flesta människor skruvar.

- Du kan ofta demontera en skruv genom senare renovering och målning av väggen. En annan fördel är att om du har monterat hyllan lite spett kan du skruva loss skruven och flytta till önskad position, säger Nordvik.

För att undvika sprickor i väggen, till exempel för att skapa en bokhylla, kan det vara värt att slösa ett litet hål.

Lim är svårt att ta bort

SITER BRA: Lim är ett bra val när du fixar kakel. Det sätter sig fast och sitter bra. Men det är svårt att ta bort. Foto: Illustrativ Foto: Thinkstock Images

Breili frågar dig att tänka på vad som kan hända med rörelser och skatter när man väljer ett festmaterial.

Lätt att ta bort: Den största fördelen med skruvar är att de är lätta att ta bort, om något har gjorts eller ändrats. Foto: Illustrativt foto: Thinkstock Images

- Lim är lämpliga för plattor och även väggpaneler, tallrikar, trägolv och spånskiva. Personligen tror jag att lim och tätningsmedel kommer att ta över mer av marknaden när nya produkter kommer.

Om du vill lägga kakel över köksbänken själv ska du använda lim.

Nordvik i Christiania Spigerverk tror pasta är ett alternativ där man är säker på vad som kommer att installeras inte bör flyttas och att det är korrekt installerat från första stund.

- Dagens lim är så kraftfullt att det skulle vilja förstöra arkmaterialet som ett gips om det demonteras. En fördel med lim är att du inte är beroende av närvaron av ett "nagellag" bakom skivan om du fäster på gipsskivor eller liknande.

Läs också:

För att friska upp ditt soffbord

gå av bruna fläckar i gräset

Dessa sommarblommor kan alla vårda

Dela på Facebook

ADVERT

Mest populära