All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad är bäst: Mur eller Wood?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mur och tre allmänt - De vanligaste strukturerna är kursen trä och tegel, men på senare Under åren har vi också sett ett antal nya och olika konstruktioner, som stål och metall, glas, lergods och dockdesign. Så spektret är bra, säger projektledare på Arkitektföreningen, Trond Kanstad.

Vi har undersökt fördelarna och nackdelarna med tegel- och trähus, vilka är de mest valda när vi bygger ett fristående hus. För vad är bäst - om det är möjligt att svara det?

Tre eller Wall? Valet är ditt ...

Illustration: m2as. dk Visa mer

Vi har frågat experter från olika branscher om deras synpunkter. Att de båda har mycket bra argument för bara sin egen materialtyp är förmodligen ingen överraskning. Därför frågar vi människor från båda branscherna för argument.

Här kan du se listan där vi sammanfattar fördelarna och nackdelarna.

Tremannen

- Vanligtvis finns det mycket att välja mellan i tre. Det finns flera som ger trähus, och det är ett relativt billigt och effektivt sätt att bygga. Dessutom finns det en väldigt etablerad och inbyggd konstruktionspraxis på tre här i Norge, säger generalchef för Trefokus AS, Aasmund Bunkholt.

- Dessutom är trä mycket flexibelt. Det är till exempel lätt att byta golvplan genom att ta bort en vägg eller byta yta. Trä ger också ett gott inomhusklimat och har bra akustik. Jag är ett hi-fi-freak, och trähus ger inte för mycket rykten som mord ofta vill ge, förklarar Bunkholt.

Husvaror

Vad föredrar du? (Closed)

Hus i tre (56%) 2029

Hus tegel / kakel (40%) 1471

Hus i helt olika material (4%) 147

Avstvemningen styrs inte och reflektera endast läsarnas egna åsikter.

Det träet är bra för psyken kan också vara nytt för många.

- Det finns också en dimension, eftersom det inte talas så mycket om. För trä är ett naturmaterial lätt att "kommunicera" med. Faktum är att det har gjorts undersökningar som visar att psykiska psykologer blir mentalt bättre när de hanterar trämaterial. Och det är intressant, han skrattar.

Finns det några argument mot användningen av ved i husbyggnad?

- Träindustrin har haft liten utveckling i material, och så har vi blivit bekanta med en term som tallhjälm . Men jag skulle säga att det inte finns trä, det är något fel med, men användningen, säger Bunkholt.

- Det finns många andra träslag än de vanligaste, till exempel tall och gran. Till exempel kan både björk, ek, ask och ork användas både inom och utanför. Jag skulle vilja se dessa skogar användes mer och även som att kombinerade material mer som trä och sten och trä och sten, säger han, och tillägger:

- Dessutom är det naturligtvis riktigt att vägghållaren längre utan underhåll än trä gör.

Är det inte känt att trähus brinner oftare än tegelhus?

- Nej, undersökningar har visat att detta inte är fallet. Eftersom det inte är de mönster som brukar brinna, är det inredningen. I USA, där det finns många trähus, de har till exempel måste ha sprinklers installeras i sina byggnader, och de har nästan aldrig dödsfall i samband med en brand, avslutar han.

Betongman

- Det är helt säkert att betonghus inte brinner. Dessutom är de bättre ljudisolerade, vilket är en fördel om du bygger lägenheter, till exempel säger ordförande i byggnaden utan gränser, Bjørn Mørck.

- Dessutom är betong nästan fri från underhåll. Det ruttnar inte eller rostar. En fasad av ett tegelhus kan vara 25-30 år, medan ett trähus måste bibehållas med färg mycket oftare.

Enligt Mørck är betongbyggnader mer energieffektiva.

- Ett betonghus är kallt på sommaren och varmt på vintern, och är därför miljövänligare eftersom det använder mindre energi.

Och listan är ännu längre.

- Formen på betonghuset kan vara precis som du vill. Eftersom du kan mäta det precis som det dras. Murhus har också starka strukturer, och det finns inga problem senare att byta planlösning inuti huset. Dessutom är tegelhus mindre utsatta för fuktskador, till exempel i våtrum.

Finns det några argument mot byggnad i betong, mot trä?

- Naturligtvis beror det givetvis på vad du vill. Men man kan till exempel säga att byggprocessen i betong ofta är lite dyrare än i trä. Det är dock fel att fokusera på själva byggprocessen, vilket träindustrin ofta har. För att beräkna kostnaden under hela livets livslängd blir det så småningom billigare med hus i väggen och betongen. Men träindustrin kanske inte håller med, avslutar Mørck.

Murmann

Institutionen för Mursenteret, Martin Langvik använder samma argument som Mørch i byggnad utan gränser när det gäller ljudisolering, värmeisolering, brand och fuktproblem.

Bor du i en tegel eller trähus?

- Egentligen båda, för jag bor i ett radhus där källaren är gjord av betong och huset är i trä. Men jag fruktar den dagen, till exempel borde grannskapet brinna. Då är jag säker på att mina bränner också. Dessutom tycker jag att det är svårt att spendera vart femte år, husets väggdel bara rymmer och rymmer, och behöver inte underhåll, säger han.

Trots att du är en talesman för tegelindustrin - kan du hitta argument som talar att trähus är bäst?

[Ogiltigt objekt (NAV)]

- Ja, jag kan. Det är nog lättare att vara egenföretagare inom träindustrin. Det är på något sätt en mans förmåga att utföra en byggnad i tre. Med tanke på att det inte är för komplicerat kan du till exempel lättare konvertera dig än du kan i ett tegelhus där du kan använda fler hantverkare, säger Langvik.

- Strukturer är också enklare och de är enklare att bära, till exempel med helikopter.Dessutom är entréavgiften för ett trähus cirka 10-20 procent billigare än tegelhus. Och på grund av traditionen av trähus i Norge är det lättare att bygga ett trähus, avslutar avdelningschefen.

Klicka här för att se en detaljerad översikt över fördelarna och nackdelarna med trähus och tegelhus.

Vad föredrar du? Hus i vägg eller trä? Dela dina åsikter och erfarenheter med läsarna i diskussionsgruppen nedan.

ADVERT

Mest populära