All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad hände med Norges mest populära radio i världen?

År 2005 ett tecken på 70 procent av alla radioapparater såldes i Norge: Tivoli.

Idag verkar varumärket Tivoli inte vara lika "hett". Och trots Tivolis längsta uppgradering från FM till DAB +.

En sökning efter PriceSpy. nej visar bara två butiker som säljer Model One Digital, DAB-uppföljaren till den tidigare populära Table One / Kitchen Radio Model One. Samma resultat ger en sökning med Competitor Price Guide. nr.

- Ett unikt norskt fenomen

ORIGINAL FM variant av Tivoli Model One var en av Norges mest sålda radio modeller under den senaste tiden. Foto: Tivoli Audio Visa mer

När vi skulle fråga oss om en granskare kopia i samband med ett stort test av DAB-radio Dinside gör, fann vi ingen Tivoli representant i Norge.

Vi skickades till Nederländerna, där en trevlig dam hänvisade oss till Boston i USA, där Tivoli har sitt huvudkontor.

- Tivoli var till stor del ett speciellt norskt fenomen som var kopplat till en viss person. Markeringen hade en mycket speciell position. När de gjorde en strategisk förändring och valde att gå en annan väg, lyckades de nog att inte följa upp framgången, säger kommunikationschef Øystein Schmidt i Elkjøp kedjan, som för några år sedan sålde Tivoli radioapparater i spader.

GAMMEL OG NY: Den bärbara Tivoli PAL var också en bra säljare. Enligt Power-kedjan är DAB + -modellen PAL + BT (höger) också. Foto: Tore Neset mer

- har fått fler valmöjligheter

Han tror nedgången av de tidigare populära retro / Design radioapparater varken om övergången till DAB eller högt pris. Men helt enkelt att nordmän nu har många fler bra och trevliga radioer att välja mellan.

- Norrmänna är villiga att betala för kvalitet, även när det gäller radio. Samtidigt har det funnits ett antal andra bra produkter på marknaden som våra kunder nu väljer framför Tivoli, säger Schmidt.

William Nagy är försäljningschef Power Chain. Till skillnad från hans Elkjøp-kollega har han fortfarande stark tro på Tivoli-produkterna.

- Vi säljer mycket av Tivoli-radio. Särskilt populär är PAL + BT-modellen, som är en enda DAB + -radio med Bluetooth. Model One Digital är mer avancerad med WiFi och multirom och ligger också i ett högre prisklass, säger Nagy till Dinside.

Pal + BT säljs också av Elkjøp, Lefdal och flera andra utöver Power, enligt prisjakt.

Många Millionaire Tivoli

Mannen Elkjøp kommunikationsansvarig refererar till som "Mr Tivoli" är affärsman Erling Neby. Under 2005 tjänade Neby enligt Dagens Næringsliv över 20 miljoner på Tivoli-radioer och 2011 hade han sålt över en halv miljon av dem.

- Vi slutade faktiskt på 700.000 innan vi skilde lag, säger Erling Neby till Dinside.

Neby är fortfarande i affärer, men nu med ett annat kvalitetsmärke i radio och andra ljudprodukter: Genève.

RADIO SUCCESS: Erling Neby är en ringskrivare i den norska audio- och videoindustrin. Runt mitten av 90-talet fick han en jackpot med Tivoli-radion. Foto: Torill Odden / Dagbladet Visa mer

- Köpt av yoghurtföretag

Tivoli valde att dra sig ur avtalet med Neby 2013 och istället startade ett separat företag som skulle sälja Tivoli-radioer i Norge. Det var ingen ovillkorlig framgång, säger Neby.

- Tivoli köptes av ett kanadensiskt yoghurtföretag. Sedan dess har det hänt väldigt lite så långt jag kan se. De har stängda kranar när det gäller utveckling, och vissa modeller har flopp. För två år sedan ville de återvända till oss, men då tyckte vi inte längre att det var så intressant.

Neby tror att den nya Model One med DAB + är definitivt OK. Samtidigt skickar han en nostalgisk tanke till alla hundratusentals nordmän som nu måste kasta den radio som de köper från honom.

- Det är ledsen att tänka på att alla dessa fina radioer bara måste vara fastade.

Den sista är en sanning med modifikationer. Eftersom det är en bra idé att få en FM Tivoli att arbeta med DAB eller med mobil- och onlinradio - kolla bara länken nedan:

Du behöver inte kasta din Tivoli-radio

ADVERT

Mest populära