All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Vem skadar och som är ofarliga?

Allt vi har närkontakt med insekter från tid till annan, och Många tycker att de är både irriterande, otäcka och lite rädda för dem.

Många av dem behöver du inte frukta alls, men vem som helst kan göra stor skada på ditt hem och ge mycket besvärlig klåda, sveda och allergiska hudreaktioner.

Här är en enkel och okomplicerad översikt över de insekter som du inte vill ha i ditt hus, och varför.

Många är rädda

Stein Norstein skador chef för Exterminators, säger att de flesta skadedjur är irriterande, men inte farliga.

- Ofta är det rädsla och obehag som är det största problemet, säger han till House & Property.

Men det är inte något att förneka att många norrmän upplever oönskade besök av skadedjur från tid till annan, Exterminators få tusentals förfrågningar per år.

- De flesta kallar oss myror eftersom det är ett sådant vanligt problem. Dessutom får vi många förfrågningar om möss och råttor.

Kan orsaka sjukdomar

De flesta skadedjur finner vi hemma är helt ofarligt, även om mängder av dem kan göra dig obekväm. Exempel innefattar silver, mögel skalbagge, brunt kvalster, gråsuggor, tvestjärtar, fuktbaggar, tusenfotingar och hussiriss.

Kryp som angriper människor, som löss, loppor, kvalster och vägglöss , kan förse dig med besvärande klåda, smärtsamma bett, utslag och brännande, eller de kan suga ditt blod om night.

Kryp mjölbaggar, kackerlackor, bröd skalbagge, tobak Beetle, mjöl malar, torkad frukt mal, fleskeklanner, päls Beetle, kläder mal, spindel skalbagge, mus och råtta emellertid kan orsaka stor skada på mat och textilier. De kan också vara bärare av smittsamma sjukdomar som salmonella och listeria, byte livsmedel och jordbruksprodukter, och infektera djurfoder.

Attack träslöjd

Bananfluer är en skalbagge som livnär sig på trä i byggnader och för ett antal år kan skada höljet vara stora. buprestoidea larver lager gånger barrträd, men det är sällsynt.

Safety Bill larver gräva gånger lövträ, och attacker kan därför förekomma i ekgolv, möbler eller träskulpturer i trä som är under tio år.

Soft borr skalbagge förstör inte träslöjd, men det gnager hål i takpapp, tapeter och liknande.

Randig borra skalbagge emellertid kan angripa båda husen, möbler och andra träföremål av barrträd och björk. Även böcker och papper som hålls fuktiga kan attackeras.

bygger en i trä med barkrester, finns det en risk att den blåbukker behov genom adekvat material som takpapp, gipsskivor, tapet och liknande. Men de äter inte trä, i motsats till vad många tror. Å andra sidan faller de ofta i råa träkrypningar, vilket får dem att skylla.

Du kan se och skriva ut hela översikten över Anticimex sidor här.

Kontrollera försäkringen

Norstein säger att det varierar kraftigt hur lätt det är att bli av med de olika skadedjuren och vilken behandling som krävs.

- Inga problem är lika, ibland kan det vara lätt att bli av med råttor eller möss, medan andra gånger kan det bli mer komplicerat. Om du till exempel har problem med vepsar kommer vi att fixa det snart, medan sängdjur kan bli svårare att bli av med, säger han.

Många är också förvånad när de inser att skadegörelser på hemmet inte omfattas av försäkringen.

- Det är helt nytt att sådana saker omfattas av försäkringen, för tio år sedan, hade ingen tagit med den. Nu är det på väg, men det finns fortfarande många som inte är täckta. Därför är det lämpligt att kolla in sin egen försäkring ", avslutar Norstein.

ADVERT

Mest populära