All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Vad tycker du om att köpa ångdusch?

Exakta instruktioner för installation och installation ingår i alla ångrum och ånggeneratorer. Men det hjälpte inte mycket för kunder som slutade med ångduschar från kinesiska leverantörer som gick i konkurs innan de skickade reservdelar till desperata konsumenter.

Det första rådet är att köpa från en känd tillverkare, som redan har funnits i några år. Men vilka andra saker behöver du tänka på?

Värmekälla

Ångduschen värms upp av en ånggenerator och har ingen annan värmekälla. Temperaturen utanför ångduschen får inte överstiga 35 grader. Normal badtemperatur är ca 34 grader med en fuktighet på 100 procent. Generatorn producerar endast ånga när ångduschens temperatur är lägre än den inställda temperaturen hos ånggeneratorns manöverpanel. Om ångduschen värms upp av andra värmekällor, försvinner ångproduktionen helt eller delvis.

- Det var mycket prat om filmproducerad, billig ångdusch. De betalade inte ut. Om de inte är brandfarliga, kanske en del som du inte kan få från Kina, kanske för att företaget bara finns i två år, kan ryktas. Välj leverantörer som varit på marknaden i några år och skulle vilja existera i många år, till exempel Porsgrund och Tylö, säger Lars Sæther från Tylö.

Ventilation

Ångduschar som används för privat bruk kräver ingen ventilation. Vägg- och takprofilerna lims ihop med ett speciellt kisel som både lim och tätning.

Ångbadet ska placeras på golv av kakel, marmor eller fullsvetsad plastmatta.

Material och design

Ångduschmaterialet måste stå emot hög temperatur och fuktighet. Golvet ska vara glidfritt och utrustat med avlopp i mitten. Taket ska vara sluttande så att kondensvattnet inte dunstar på badet. För privat bruk rekommenderas att dusch installeras i ångrummet.

- Det är viktigt att duschen levereras med skyddsskydd på mixern för att undvika skållning, precis som vanliga duschar, säger Sæther.

Belysningen ska vara 12 eller 24 volt.

Läs också:

16 super snabb lagringsidéer till köket

Finns det kaos i din köksutrustning? Här är 16 smarta lagrings tips och idéer som du enkelt kan fixa själv. Nu blir det beställningen i köket!

Ånggenerator

Generatorn måste anslutas till vatten och avlopp.

- Se till att det är möjligt att avkalla ånggeneratorn när du köper en ångdusch. Det är producenten av ångan - en slags metalllåda som kokar vattnet och leder ångan i duschen. Så mycket vatten har gått igenom generatorn, vi har lämnat lite kalk i värmeelementen. På våra modeller är det enkelt att skruva upp en plugg och häll en kasse av limefångare, säger Sæther.

Ånggeneratorn kan sitta upp till 15 meter från ångrummet, till och med dold i ett ventilerat skåp eller i ett kontrollrum. Ångan passerar genom ett plastisolerat kopparrör eller liknande.

- Det är också viktigt att slangarna förstärks ordentligt. Precis som med trädslangar som antingen blir trasiga eller inte, är det en skillnad i slangens kvalitet, säger Sæther.

Generatorns kapacitet måste anpassas till volymen, konstruktionen och eventuell ventilation av ångbadet.

Mönstren är vanligtvis självbärande och kräver inga stödjande väggar, rummet är monterat frittstående, till hörnet eller väggen.

ADVERT

Mest populära