All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad föredrar du: varmt eller kallt?

Både i arkitektur och konst används varma och kalla färger medvetet för att skapa olika stämningar. De heta tonerna känns nära och kalla medan kylan skapar luft och avstånd.

Varma och kalla färger

Color Circle

Bland de varma färger hittar vi gult, orange, vinrött, rött, rosa och lila, medan blått, turkos, kricka, grönt, surgrønt och surgult är kalla färger.

I NCS-systemet hittar vi de varma färgtonerna mellan gult och rött (Y-R) och rött och blått. (R-B), medan färgerna i den andra delen av färgcirkeln mellan blått och grönt (B- G) och grönt och gult (G-Y) upplevde cool.

Färger för ett rum i norrläge

Färger kan användas för att värma ett rum som vetter mot norr.

Ljus och färg kan förbättra och neutralisera varandra. Därför kan färger användas för att värma ett nordvänt rum och kyla ner ett söderläge. Men färgerna beter sig olika i olika rum och miljöer, så det gäller här som alltid för att uppnå önskat resultat, färgerna testas på plats.

Om du vill att värma en nord-vända rum med gul måste du satsa på en färg med starkare kulörthet än den du vill att rummet ska ha. Om du vill använda rosa eller gulgrön behöver du inte justera på samma sätt. Men för att motverka färgerna mot blå kan du välja en mer gulaktig ton.

Färger till ett söderläge rum

En cool grön färg förbättrar inte känslan av värme.

I ett söderläge finns mycket direkt solljus och de flesta av oss kommer att välja färger som förbättrar upplevelsen av en värme. Här måste vi också vara förberedda för färgkartans färg att uppleva annorlunda när det gäller väggen. Gula nyanser kommer att känna skrik. Rosa färger som saknar yellowness kommer att dras till blått. Medan gulaktig rosa, till exempel 1030 -Y80R, blir den mer gulaktig.

Färgen vi ser är resultatet av hur färgen påverkas av omgivningen och ljus, så varför är vägen om oppstrøksprøver den säkraste till önskad färg och temperaturupplevelse.

ADVERT

Mest populära