All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Vad tycker du om att bygga en bastu?

Den optimala bastun enligt författarna av boken Sauna ostörda av havet, mot väster som erhållits solnedgång rätt dörr, med en elektrisk ugn för dagligt bruk och en vedeldad ugn vid fest användning.

Men författarna Knut Audum, Tore Hauge och Sverre Holos från Institute of Technology, Institutionen för bygg- och inomhusmiljö, du vet att verkligheten för de flesta människor är olika - och ger goda råd i sin bok. Det finns även en bastu i badrummet i en liten villa. Allt som krävs är en separat elektrisk kurs.

Planering av bastun

Det första du bör göra när du har bestämt att du ska bygga en bastu är att tänka igenom deras användning. Vill du ha det eftersom du vill vara ren eller att värma upp före fysisk behandling? Ska det finnas plats för avkoppling eller mentala hygieniska sammankomster med vänner och familj? Vill du ha den enklaste rengöringen möjligt, borde du investera i vackert inredning och så belysning?

Plats

- Mät utrymme du har till ditt förfogande, 2 gånger 3 meter ger gott om utrymme för en trevlig bastu med plats för fler, enligt experter.

Ett absolut minimum för bastun är en bas av 2 x 1, 5 meter. Där det är möjligt bör bastun byggas som ett rum i rummet. Om du har ett stort badrum är kanske den enklaste lösningen att bygga en bastu i badrummet.

Bastan ska placeras nära ett badrum, med skydd, handfat och avkoppling.

- Om duschrummet är granne med bastu, dra luft in och ut ur bastun till duschrummet, som är effektiv och energieffektiv, rekommenderar författarna till bastu.

Kostnaderna för rörmokaren blir betydligt mindre om du placerar en bastu nära vatten och avlopp.

Om du vill snöa, bör bastun vara kort avstånd till utgångsdörren.

När du har en plan för hur den egendom som du vill placera bastun, kan du börja planera byggprocessen.

Snickeri

Tänk på att dörren kommer att gå bortom. En vanlig badrumsstudent har en bredd på 185 x 71, 5 cm. Då måste du ställa in så att 60 cm dörrblad kan svänga ut. Om du vill förbereda dig för rullstolsburna måste du öppna i 82 cm öppning, motsvarande 93 cm i ytterramens mått.

- Skillnaden mellan insidan och utsidan är 25 cm i varje riktning och 20 cm i höjd. Sedan har du utrymme för ett yttre luftgap mellan bastuväggen och ytterväggen, enligt Audum, Hauge och Holøs.

Du kan bygga från början eller välja färdiga artiklar från en badproducent. Osp och gran används mestadels.

Inredning

En bänk som är bekväm att sitta och lägga på är 55-60 cm djup. Bänken ska vara så hög på väggen att du får din kropp högre än kaminen.

- Bygg ett ben på benen, det kan vara 40 cm djupt.Beräkna mer än 60 cm sits per person. Två bänkar på varje vägg gör det möjligt för två personer att lägga sig.

Kaminen och dörren ska ligga på samma vägg. Kom ihåg att planera så att strålningsvärmen från ugnen inte förhindrar full användning av utrymmet.

Ugn

Välj ugnen. Det finns många olika val att välja mellan - skillnaden ligger i effekten och de olika kontrollpanelerna. Ugnsens uppgifter är att värma stentmagasinet och luften i rummet för att passa temperaturen.

- Ugnarna drar mycket kraft, så du borde ha någon form av timing.

Vissa tror att det finns något helt separat med vedeldade ugnar. Kom ihåg att alla eldstäder installeras måste godkännas av en professionell. Se mässan i kommunen.

Tillbehör

Bastan måste ha lite ljus. Ibland håller det ljuset som kommer genom fönstret i dörren. Armaturer måste vara spraytäta och godkända för användning i fuktiga rum. Du behöver en elektriker att gå in i elektrisk ugn och lampa.

Förutom material, professionella hantverkare, belysningsarmaturer och ugnar, kommer du att ha kostnader för temperaturmätare, fuktmätare, vattenhink och böna - utan metallhandtag. En klocka kan vara trevligt att ha på väggen. Knagger kan vara bra för handdukar, massageborste och björkduk. Eteriska oljor till vattnet ska ha sin egen lilla hylla.

ADVERT

Mest populära