All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Vad gör jag med sprickor i trägolvet?

Anledningen till att man får sådana sprickor i skogen är att trädet rör sig. Trä är ett levande material som expanderar och kontrakterar i takt med årstiderna och temperaturfluktuationerna. Sådana rörelser ger igen relativt stora sprickor mellan borden. Problemet är vanligt och det finns tyvärr ofta lite att göra med det.

- Golvet har sådana dimensionella förändringar som tyder på att golvet inte har klättrat och torkats ner i början men levereras med vanlig träfuktighet. Även om sådana golv är förseglade med tätningsmedel eller liknande, kommer det inte att göra att dimensionella förändringar försvinner, säger Tom Eidsether på Osmo Nordic.

Enligt Eidseter kan det vara problematiskt att täta frakturerna om rörelserna är stora.

- Om ett tätningsmedel blir svårt, kommer det att brista när golvet ändrar sin dimension. Och om flexibla massor används, kommer dessa att skjutas upp när golvet expanderar genom hösten, säger han.

Få professionell hjälp

Det är svårt att avgöra om det är möjligt och vad är det bästa sättet att stänga sprickorna. Ett bra alternativ är att kontakta en professionell golvkvarn.

Svein Erik Haland i Håland Parkett och trappor är ofta uteslutna.

- Det här är ett relativt vanligt problem, men det är svårt att ge ett generellt svar på vad som ska fungera. Något som fungerar någonstans kan vara fel en annan. Det beror helt och hållet på träet, underlaget och storleken på sprickorna. Jag rekommenderar att professionella tittar på det innan du börjar, annars kan du riskera ett avskärmat resultat som fortsätter att brista. Det är svårt att undersöka det här självet, säger han.

Ett tips för att få bra personal är att kontakta ett av de företag som är associerade med Norges Parkettsliper Federation. Då är du garanterad att komma till en seriös hantverkare som är uppdaterad om metoder och kurser.

Eller låt sprickorna vara ...

Naturligtvis är ett annat alternativ att låta sprickorna vara som de är. Tre, som nämnts, är ett levande material - så varför inte visa det? En liten hack och sprickor i ett gammalt golv är vanligtvis vad som ger extra charm!

ADVERT

Mest populära