All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vilket julgran har du?

Nu är det dags att bestämma. Ska du gå för plast, eller kommer det att vara det traditionella julgran som kommer att glädja vardagsrummet i år? Eller är du en av de två procenten som väljer tall?

Rösta på din favoritbotten!

Det är i norsk tradition att ha äkta varor. Det första julgran vi känner till om detta land registrerades i Christiania 1822, men det är inte osannolikt att vi även använde juljul före den tiden. På Norsk Pyntgrønt Forsøksring, länk mellan julgranstillverkare och forskarsamfundet är det självklart sant produkt. Norrmän väljer gran:

- I Norge producerar vi norskgran, nordmannens gren och bergsgran. Det finns också ett par andra typer gran och tall, men det är försumbar detta säljs - så liten att den nästan inte syns i statistiken, säger Steinar Haugse, VD för grönska Forsøksring till DinSide.

Jul i år? Vi har testat nissedrakter

Att gå efter dyrbara träd

För många hämtar julflödet själva trädet. Foto: Colourbox. com Visa mer

Och de flesta av oss väljer en variant av dyrbart korn. "År 1998 sålde vi 90 procent norsk gran, men nu ligger andelen under 40 procent. Både nordmannens gren och bergsgren växer bra, säger Haugse. Tallträd är mer marginella, cirka två procent valda furu förra året.

Något speciellt för Norge och Skandinavien är enligt Haugse att vi föredrar att välja smala träd.

De vanligaste trädslag:

Nordmann gran kännetecknas av fin mörkgrön färg på st. Den har en något platt grenvinkel som gör den till en bra struktur i trädet och har goda synliga korn. Mestadels luktfri.

Fjelledelgran är mycket mer utjämning och tar inte så mycket utrymme. Det har också en mycket aromatisk doft och ett brett färgområde - kommer i alla nyanser från grönt till blått. Grenvinkeln är lite mer resenärer, vilket gör att trädet ser snävare ut, men förlorar en del av strukturen.

Norsk gran Luktar gott och starkt, har en resenärs kant och är ett smalt träd. Gemensam gran har en något annorlunda typ av nål fascicles än edelgranenene och strö mer, men enligt Haugse ska nålar sitter på den 13: e dagen av julen, om du vårda det ordentligt.

Vi inkluderar även furu vilket är en bestämd favorit i många hem på grund av den goda furunala doften. Furu håller också på nålarna. Grenarna växer uppåt och har ofta en mer assymetrisk form än granträd.

Hur håller du trädet färskt hela julen

Julgran till mängden

Har du inte plats för julgran?

Vi hittade den perfekta lösningen hos Mester Grønn: Små julgran planterade i en kruka, ca en meter lång.

Trädet kan planteras i januari, eller du kan lägga det i en burk och ta tillbaka det nästa år.

Pris: 300 kronor.

Enligt Haugse är det bästa du kan göra för ditt julgran att se till att det får tillräckligt med vatten.

Vissa människor svär vid varmvatten, vissa använder socker, men det viktiga är att trädet har en nyklippt yta när det först kommer i vatten och att du ser till att det inte får slut på vatten. Du bör minskas med minst 3,2 cm från trädet innan det i montern och ju förr du får träd i julgranen fot, desto bättre.

Om du gör det kommer det att hållas friskt och nålarna är på fram till den 13 juli.

Läs även: Hur kan man förhindra julgrans strössel

Priset på en julgran varierar beroende på vilken typ av trä du väljer, hur mycket du vill ha det, och där du köper den. Norwegian Grönska Forsøksring har satt ett rekommenderat pris på 450 till 600.000.000 för julgranar i vanlig storlek, men priset för en gran i vardagsrummet storlek gärna upp i 650 miljoner.

Plasträd får från ca 250 kronor och uppåt, beroende på storlek.

Plast bekvämare

Rösta

Vilket julgran vill du ha i år? (Closed)

gran (37%) 573

Plastics (28%) 436

gran (25%) 391

Pine (5%) 77

Mini julgran (4%) 67 < 999> Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Trots äkta träds äkthet och miljöfördelar är det ingen tvekan om att det finns många fördelar med att välja plastträd. Det finns några som är allergiska mot julgranar och för dem är även plastträd ett tydligt val, men det viktigaste argumentet för många räcker hållbarhet.

Du behöver inte spendera hela julgran, eftersom plasten stannar mer eller mindre på trädet. Du behöver inte vattna det eller ta hand om att hålla det friskt och snabbt. Samtidigt är det lätt att sätta upp och ta ner. Bra för dig som bor på femte våningen i ett lägenhetskomplex och som inte tycker att det är så lätt att bli av med spannmålen.

Och äntligen: om du inte köper nytt plastträ varje år sparar du några dollar när du väljer en återanvändning.

Läs också: Kontrollera om du måste kasta julgran

Natural bättre för miljön

Snorre Sletvold mer

Enligt Gröna Warriors är det dock mer miljövänligt att välja riktiga julgranar. Tf Snorre Sletvold säger att det är mest fördelaktigt att välja ett riktigt träd, men han frågar norrmännen tänka innan de köper julgran.

- Du behöver inte köpa träd som kommer långt ifrån, som odlas långt ner i Europa. Kortsiktiga produkter är klimatvänliga, säger Sletvold.

Och om du har möjlighet, borde du göra allt själv.

- Om du har en stuga eller gård, skulle jag rekommendera att växa och hugga ved själv, säger han.

På Ornamental Greenery-webbplatsen finns länsöversikt över de olika självoffren.

Läs också: Giftig första julmat

ADVERT

Mest populära