All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Vad kan du göra skattefritt?

Norrmänna är mest sannolika att betrakta som världsmästare i renovering, och många kan känna en elektriker, rörmokare eller snickare. Kan din elektriker kompis göra ett jobbfritt för dig och sedan skriva en försäkran om överensstämmelse? I grund och botten ja svarar skatteexperten.

- Fritidsarbete på egen eller vänner hus eller semester egendom är skattefri, så länge som den som arbetar lever i hemmet eller använder den som fritidsanläggning ", säger Rolf Lothe, skattechef för skattebetalarnas förening.

Om personen som utför jobbet är enmansinnehavare måste emellertid betala mervärdesskatt för arbetets värde. Om arbetstagaren är anställd i en AS och arbetet sker under fritiden, ska mervärdesskatt inte beräknas.

Utbyte av tjänster

Snickskyttens vän eller rörmokare kan hjälpa dig gratis, han skulle gärna vilja ha det. Många skulle vilja tro att det är trevligt att betala tjänsten eller att erbjuda något i utbyte. Rolf Lothe i Skatteförbundet

Om du är snickare och din kompiselektroniker - kan du enkelt byta tjänster? Du sätter upp sitt yttre utrymme medan han fixar elet i ditt badrum?

- Vid en planerad utbyte av tjänster har du faktiskt fått betalning. Det är samma om du får pengar eller något annat - som här, där de får betalning i form av upprepade tjänster. Här är värdet av arbetet beskattningsbart, säger Rolf Lothe.

Värdet av "betalningen", det vill säga det arbete du har fått mot eget arbete, bör därför registreras på vanligt sätt i din skattedeklaration eller affärsuppgift.

Han tillägger att moms också måste beräknas om parterna är engagerade i ett enskilt företag. Om de är anställda i ett aktiebolag, görs arbete på fritid och har inget med företaget att göra, mervärdesskatt behöver inte beräknas.

Upp till 6 000 kronor

I en undersökning utförd av TNS Gallup för bostäder och bostäder tidigare i höst svarade en av tio att de betalade "svart" för hemmabaserade hantverkstjänster. Men drygt hälften av dessa svarade att de hade köpt sådana tjänster för mindre än 5 000 kronor.

- Om du köper hushållstjänster för mindre än 6 000 dollar kommer det i många fall vara tillåtet att göra det här skattefritt, till exempel om den som utför jobbet inte har verksamhet inom samma bransch, säger skattedirektör Hans Christian Holte.

Detta gäller även utbyte av tjänster om ingen av parterna är ensam innehavare.

Men vart går gränsen? Gäller det bara den "grann" som får lite pengar att hugga, eller snickaren som inte äger ett företag? Kan du betala samma person 6 000 kronor flera gånger och hur många gånger kan du betala cirka 6 000 kronor på ett år?

Rolf Lothe i skattebetalarnas förening förklarar att du bara kan betala samma person $ 6000 en gång om året. Om du har betalt någon att måla ett staket eller hacka på våren, kan du inte betala samma person att snöa när vintern kommer. Men du kan hitta någon annan.

- Om du betalar en som inte är affärsman mer än 6 000 kronor, måste du ta av skatt efter ett skattekort. Om du inte gör det kan du hållas ansvarig för att du saknar skatteavdrag, säger Lothe.

Øistein Olsen Krokmoen är advokat hos Huseiernes Landsforbund. Han påpekar att det inte kan vara ett företag eller en person som driver ett företag inom samma bransch, men det kan vara en anställd hos ett hantverksföretag. Øistein Olsen Hook Moen i Huseiernes Landsforbund

- Det gäller för varje person som utför arbetet, så att du kan betala upp till 6 000 för varje person, men inte mer än 60.000 totalt - som inträffar löner, säger han .

Lothe Betalarnas förening betonar också att om du betalar mer än 10 000 till en som är egenföretagare, måste du betala via bank att inte riskera att ansvara för entreprenören någon utebliven betalning av skatter.

Market Place

Om du väljer att hitta någon att hjälpa dig med lite arbete på en marknadsplats som finner udda jobb eller min anbud. nej, lothe betonar att det är viktigt att betala per bank, särskilt när beloppet är över 10 000 kronor.

- På sådana marknadsplatser tycker jag att det är en stor egenskap hos affärsmän som är leverantörer. På detta sätt är du garanterad att ta ansvar för skattebetalarens skatteflykt, säger han.

Är personen inte är anställd, gäller regeln att du kan betala varje rektor fram till 6000 kronor skattefritt inom ett år, så länge arbetet kommer att erbjuda sina hem, och inte till exempel en annan hyresfastigheter.

Kronan påminner dig om att det är viktigt att komma ihåg att något arbete ska göras av proffs, även när du behöver hjälp för mindre jobb.

- Man bör alltid vara medveten om risken för att inte kompetent att utföra ett arbete, men här måste man överväga detta i förhållande till vikten av arbetet utförs på rätt sätt och skada potential.

Eget hus

En snickare, rörmokare, målare eller elektriker kan hjälpa vänner och familj gratis om de önskar. Fritidsarbete hemma och fritidshus är också skattefritt. Fritidsarbete betyder arbete som utförs utanför den vanliga dagliga arbetstiden, på vanliga helgdagar och i vanlig semester och normal avkoppling.

Undantaget för inkomstskatt gäller inte om man är fri från sitt vanliga arbete för att utföra byggnadsarbete. Men också här är undantaget om du äger ett företag inom samma bransch.

- Om du använder en enskild firma i samma bransch, men kommer att arbeta på sina egna hem vara föremål för mervärdesskatt, även om arbetet utförs på fritiden, säger Lothe.

- När det gäller arbete hemma antas det att detta har gjorts på fritid. När du är en hantverkare kan du snabbt komma i en gråzon ", säger Krokmoen i Huseiers Landsforbund.

ADVERT

Mest populära