All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vad är heta och kalla färger?

Hon tar ut färghjulet och markera skillnaden mellan varma och kalla färger med en tjock linje. Se illustrationen: På den varma sidan är de gula och röda färgerna; gul grön, gul, gul orange, orange, röd orange och röd. På den kalla sidan finner vi de blåaktiga färgerna och gröna; röd violett, violett, blå violett, blå, blågrön och grön.

Hittills är det enkelt.

Värme och kalla röda

KALL HOT Rött kan också vara varm och kall. Ju närmare det blå, desto kallare är den röda färgen. Mot gul blir det varmare. (Foto: Bjorg Owren / ifi Com.) "> Kalla varm: Red kan också vara varm och kall Ju närmare den blå, det kallare den röda färgen mot gult blir varmare (Foto:... Bjorg Owren . / ifi com)

Men det är också talat om de kalla och varma röda Vad är det

-.? varma och kalla röda gå på om den röda går mot gul eller blå värmen är den gula och den svala mot. . blå som visas i färghjulet, förklarar Angelo

varma och kalla blå toner

Vad i blått, som också används termer som varma och kalla blues

- principen är densamma: blå som går mot röd filt kallare än blå går mot gult,. därför grönaktiga blues Alla blues är främst kalla färger, men grönaktiga blåaktiga nyanser upplevs varmare än den rödaktiga och därmed poppar beteckningar varma och kall e blues upp, säger Kine Angelo

Läs också:. Lär recept för färginställning

varm kalla: varmt blå eller kalla blå Ogs på den kalla sidan vi skilja mellan varmt och kallt. Blågrön är varmare en blå. Ju närmare den gula den varmare är färgen. (Foto: Bjorg Owren / ifi Com.) "> VARM-Kall: Warm blå eller kall blå även på den kalla sidan vi skilja mellan varmt och kallt Teal är varmare än blå Ju närmare det gula den?.. varmare färg. (Foto:. Bjorg Owren / ifi com)

En tumregel

Hon förklarar att det här är verkligen alla färger för vi är också begrepp som varma och kalla gröna toner och varma och kalla gula toner Lätt att mullra.. härifrån, men lyckligtvis finns det en tumregel.

- Alla färger upplevs kallare när de går i riktning mot blått och varmare när de går i riktning mot den gula, säger hon

de smutsiga och gråaktiga färger <999 > Men något händer med varmt / kallt när färgerna är gråaktig de mjuka / dimmiga nyanser som används mycket nu verkar varmare än fler kulørsterke färgnyanser

-? Här blandas tillräckligt vad som är

hot och kall med vad som uppfattas bekvämt och obehagligt, för en Hue inte ändras om en färg uppfattas v dålig eller kall i sig själv. Men jag tror att de mer dämpade färger kan upplevas något mysigare och lugnare än kulørsterke färger. Läs också:

Hur man hittar interiör färger som låter bra tillsammans mjuka färger:

Grayish och mörka nyanser av en nyans uppfattas tystare än de med mycket kulørstyrke eftersom de "gör noise" mindre de verkar mysigare . Därför är det lätt att förvirra varmt och varmt. (Foto: Bjorg Owren / ifi Com.). "> mjuka färger: Grayish och mörka nyanser av en nyans uppfattas tystare än de med mycket kulørstyrke eftersom de" gör noise "mindre de verkar mysigare Därför är det lätt att förvirra varm och ombonad (Foto:. Bjorg Owren / ifi com).? vi tolkar det vi ser

Så här handlar det inte om de faktiska färgerna, men hur vi uppfattar och tolkar det vi ser

- Ja, det handlar om perception, säger hon, och tar det pedagogiska:

Färger om kulørstyrke inte stimulerar visuellt hjälpmedel vår så mycket som de med mer kulørstyrke

  1. visuell känsla stimuleras flesta av starkt ljus och starka nyanser de.. kräver vår uppmärksamhet, medan mer dämpad eller mer neutrala färger uppfattas som "bakgrund". En hel del ljus eller ljusa färger kan orsaka överstimulering.
  2. färger uppfattas mer och mer dämpad, desto mindre ljus de ses i = som kan ge intryck av lägre ljusstyrka = natt / lugnare tid på dagen (eller säsong). Obs! för mycket neutral eller monoton f arger ger understimulering.
  3. geografi och kultur påverkar också

Angelo påpekar också att det vi upplever mysiga, trevliga eller positiva färger beroende på kulturell och geografisk bakgrund / uppfostran. Här i Norden, upplever vi de varma färgerna som mest njutbara eftersom vi förknippar dem med skydd från det kalla klimatet. Även i varma områden ofta upplevt kalla färger mest tilltalande, eftersom de är anslutna så cool skydd från värmen.

En öppen spis:

Här i Norden, upplever vi de varma färger som bekväma, de ger oss skydd i ett kallt klimat. (Foto: Anne Manglerud / grönt äpple) "> varm spis: Här i Norden, upplever vi de varma färger som bekväma, de ger oss skydd i ett kallt klimat. (Foto: Anne Manglerud / grönt äpple) <999 >
ADVERT

Mest populära