All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Vad sägs om ett kaklat bord?

Det mesta av järnramen behöver nog lite hjälp. Men genom att speciellt beställa detta från en smith kommer du att kunna bestämma hur ramen ska utformas. Du kan dock göra kakel på egen hand. Vi visar dig steg för steg hur du går vidare.

1. Välj plattor

För att göra ett kaklat bord, plocka ut kakorna först. Detta för att känna till de exakta målen du får rammen producerad i. Du kommer då att undvika att klippa plattorna, vilket ger ett mer symmetriskt resultat.

De flesta typer av plattor kan användas för ett sådant bord. Både mosaik och regelbundna kakel kommer att vara läckra. Men Fred Syversen på Casco rekommenderar att hårda plattor används, helst glaserade.

- Jag skulle inte använda kakel i marmor eller lime damm. Dessa är för porösa och kan missfärgas av exempelvis rött vin, säger han.

2. Beställa ramen

En järnram så här kan tillverkas på många olika sätt. Arve Furu hos Furu Smie och Sveiserverksted säger att de kan leverera i material som rostfritt, borstat, slät stål och odlas i antingen ihåliga profiler eller fast järn enligt kundens önskemål. Med andra ord måste du bestämma hur du vill att ramen ska se ut, oavsett om du vill ha en jämn och modern ram eller en mer rustik. Du kan antingen utforma din egen ram eller du kan använda en av smiths modeller.

3. Plattsättning; lim och tätningsmedel

Först gör du en stabil yta för plattorna innan du börjar klistra in dem. Här kan du använda en vattentät finplåt med en tunn gips över eller förstärkt våt platta som Lux eller Litex.

Det är en bra idé att använda vanligt klisterlister. Kakelpasta kan vara användbar eftersom det är väldigt enkelt och enkelt.

Finkornigt tätningsmedel lämpligt för bord. Fred Syversen rekommenderar specifikt injekteringsröret, som är avsett för mindre fogar. Som det är bra, verkar det mindre på det. Många kan vara oroliga för att lederna blir missfärgade av spill och slitage, men Fred Syversen säger vidare att så länge tätningsmedlet och vattnet blandas ordentligt kommer lederna att hålla sig rena. Han rekommenderar dock att lederna sugs efter några timmar för att fördröja torkningsprocessen för att göra dem ännu hårdare. Detta görs enkelt genom att spruta lite vatten på lederna. Om så önskas kan de också impregneras för att ytterligare skydda dem mot missfärgning.

Det är viktigt att vara medveten om vilken färg du väljer på lederna. Det är inte värt att välja en vit tätningsmedel, eftersom missfärgning verkar lättare här. Ljust grå och mörkare leder fungerar dock bra.

Pris?

Både priset på kakel och smideverk varierar kraftigt. Kakel är kända i både rimliga och dyrare varianter. Vad det gäller ramen kan den göras i flera utföranden, så betala för att kontakta din lokala smith för en prissättning av exakt vad du vill ha.

ADVERT

Mest populära