All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vad sägs om en potatitomat?

Vi säger ofta potatis potatis när det finns nya saker på marknaden, ja, vi har velat ha sett det förut. Men när det gäller just den här nya varelsen säger vi definitivt inte det.

Tomatar och potatis ser inte eller smakar lika, men borde säkert ha mycket gemensamt, eftersom båda är i söt familj.

Vegetabiliska producenter har gynnats av en och samma anläggning. Denna kombinationsanläggning består av en tomtplantad ympad i en potatis.

När växten växer kommer tomater att dyka upp när man odlar potatisar under jord.

Läs mer: Det kan du växa i din köksfönstret

Det går inte odlas

Fördelen med en kombination anläggningen är att det förenklar livsmedelsproduktion, och gör det lättare att odla flera saker på en liten balkong eller en liten trädgård.

Eftersom det finns en så kallad transplantation som inte finns i naturen, kan den inte odlas från frö, den måste samlas.

De två olika delarna av växten är genetiskt separerade och påverkar varandra bara för att de är beroende av varandra för näring och tillväxt.

Det finns flera tillverkare som levererar en färdig fabrik som kan placeras rätt i marken, men du kan också göra växten själv.

Fördelen med att köpa en anläggning är verkligen att det är mycket större chans att lyckas, eftersom producenterna har tillbringat en lång tid att få att omvandla anläggningen innan den kom ut på marknaden.

Men det kan också vara kul att försöka få det själv!

Läs också: Hur man lyckas med växthus i trädgården

Foto: Getty Images

För att skapa det själv:

För tydlighetens kombinationsanläggningen måste gå igenom en process som kallas ympning, som är en Metod för obearbetad förökning.

1. Ta en frisk tomatplanta som är 15 till 20 cm hög och en potatisplanta som är ungefär lika hög som tomatplanta och plantera dem i en låda bredvid varandra så att de stammar / stjälkar kan lätt nå varandra.

3. I detta recept sätter du samman toppen av tomatplantan och potatis botten (rot).

4. Skär en tunn "V" -form i potatisplantans stam (en tum i längd och en tredjedel av stammen) med en skarp kniv.

5. Upprepa proceduren på tomatplantan på samma höjd som på potatisväxten. Se till att du får delningsvävnaden i båda växterna, för här är cellerna som ger tillväxt. Gör stekarna ca 7 cm långa så att plantorna får en bra kontaktyta.

6. Skjut de två V-formade ihop för att fixera plantorna ihop och fäst dem på en pod-tip. Var noga med att försegla de utsatta områdena helt.

7. Se till att plantorna får direkt solljus och jorden är jämnt fuktig. Leta efter tecken på ny tillväxt på toppen av tomatplantan och en liten bult på polen.När man ser att det finns en ny tillväxtskärning på potatisens övre del.

8. Låt växten trivas en stund innan vi letar efter mer tillväxt. När den har vuxit för att växa något, ta bort resten av tomatplantan nedan, där du har ympat den med potatisväxten.

9. Täck plantan med en plastpåse för att bibehålla fuktinnehållet. Ta bort påsen efter några dagar, men om växten knäböjer, bör den täckas i några dagar.

10. Ta bort plastpåsen och se om den har vuxit. När du ser gröna löv kan du ta bort bandet. Och med det är potatisväxten klar! För att hålla plantan bör den vattnas regelbundet och befrukas med en vattenlöslig gödsel vartannat vecka.

Hur man trivs bäst:

- Planta kombinationsanläggningen mellan april och juni och sätt den på en solig och skyddad plats.

- plantera den i en större kruka eller placera den direkt i jorden. Kom ihåg bra dränering och näring.

- Stöd det med en blomsterkniv.

- Ta bort potatisskotten som förekommer över marknivå.

- Ta bort sidoskotten på tomatplantan, så att växtens energi och näring går till huvudgrenarna.

- Vatten en eller två gånger i veckan beroende på väderförhållandena.

- Göds plantan regelbundet, helst en gång vartannat vecka.

- Skör inte tomater tills de är helt röda, smaka sedan bäst.

- Om det fortfarande finns tomater på plantan i slutet av september, skördas de, medan löv och löv tas bort.

- Potatisen kan sedan skördas veckan efter.

- Plocka upp potatiserna genom att ta bort och lossa på marken, gripa och gräva upp potatiserna.

- Skörda inte potatis innan du hämtar alla tomater!

Källor: Oliviassolutions, Tomtato, Maine Garden Ideas

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära