All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Våtservetter stänger rören

Under de senaste åren har våtservetter kommit till nästan alla användningar: De används för blöjaförskjutning, för sminkborttagning, till diskbänken och för tvätt av toalettartiklar. Men dukarna löses inte på samma sätt som papper. Även inte våtservetter som marknadsför sig genom att lösa dem och därmed slänger dem på toaletten, löser väl att det här är oproblematiskt, det visar sig.

Växande problem

- Det är ett stort och allt större problem att slusslådor och andra i avloppet närmar sig på grund av att allt avfallsslag kastar sig i toaletten. Och våtservetter har varit utmärkta de senaste åren, vi blir alltmer. Vissa tillverkare hävdar att deras torkdukar löser upp och kan kastas i toaletten, men det spelar ingen roll. Det är ett stort problem.

Det står maskiningenjören Vivi Paulsen i vatten- och avloppsreningsverket i Oslo kommun.

Stuck

Problemet är att våtservetterna hänger snabbt i skakningar och i andra övergångar ner i rörsystemet och skapar en plugg där. Även i behandlingsanläggningarna och pumpstationerna skapar de problem. Vattnet och avloppssystemet använder sålunda stora resurser för att utvisa rena flaskhalsar i avloppssystemet, vilket inte skulle vara problematiskt om ingen slösade bort sopor på toaletten.

Sewer fastnat i huset

- Även om vi får avloppsvatten topp i privat, det är där avlopp i bostaden blir igensatt, det torkar ofta orsaken, säger Paulsen.

Är det något vi vill jobba oproblematiskt i hemmet, det är förmodligen avloppet. I alla fall vet alla att det har slutat. Om du sedan slänger våttet i avfallet kommer det åtminstone inte att vara ditt fel om det kommer en plugg i systemet någon gång i framtiden.

ADVERT

Mest populära