All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Våt vägg gör ont värre

Foto: Nordsjö. Ska du måla huset? Möga inte när väggen är våt.

->

Foto: Colorbox. "I Norge bör du bara måla eller måla ute mellan april och oktober", säger målare Eirik Milsem.

- I Norge bör du bara måla eller måla ute mellan april och oktober. Många ställen i landet är ännu kortare, säger målare Eirik Milsem i färgtillverkaren Nordsjö.

Hans intryck är att mer än tidigare försöker sträcka säsongen i båda ändarna och att vissa husägare också inte tar tillräckligt med hand om väderet under vägen.

- Bland de som utför målning av jobb för andra finns det förmodligen några oförskilda lärare som inte är så noga med det här, säger Milsem.

Farlig fuktighet

Färgjobbet bör vänta om fukt i veden överstiger 15 viktprocent, tror experter. Annars kan fukten stängas inuti panelen. Resultatet kommer att vara skada och flak.

- På våren och hösten bör det noteras att det är fuktigt på natten trots att det är torrt mitt på dagen. Om dugan går på en kapp som inte torkats ordentligt blir ytan matt och skärmad, säger målare Ole-Andreas Klaveness i Klaveness Maler- och Byggmesterforretning AS i Oslo.

Han rekommenderar människor att vara särskilt försiktig när man målar fönster.

- Det är särskilt viktigt att träet i gamla fönster är helt torrt. Här kan fukten sitta djupt i sprickan och under en dålig kittle. Fönstren ska målas mellan maj och augusti, säger Klaveness.

Tvätt och förberedelse

Förberedelserna kan dock börja så snart påsken är över.

- Då är det bara att börja med till storstädning, ta bort fläckar svamp, förberedelse och installation av hyllor, säger Klaveness.

Han tycker att den tidiga sommaren varit den bästa tiden för utomhusfärg de senaste åren.

- Vi har haft en hel del värme och torrt väder före midsommar, så de som började tidigt hade de bästa förutsättningarna, säger Klaveness.

ADVERT

Mest populära