All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Våt norm - 10 år efter det att

- Den främsta orsaken är den gamla rörledningar som utfördes i slutet av 50-talet och början av 60-talet, säger Lars-Erik Fiskum från vattenskador Office. "Det kommer ta ett tag innan vi ser en effekt som ett resultat av Wet norm, eftersom det finns många gamla växter som ännu inte har ersatts", säger han.

- Men om allt framtida arbete i vått utförs för att ta itu med i linje med normen, och av en certifierad hantverkare, så det är klart att skadan vi minskat termen

Sammantaget kan vi dra slutsatsen att vattenskada i Norge 3 miljarder NOK per år.

Huvudskälet bakom våta läckor

De flesta av de läckage som läcker våt läckage uppstår idag mellan membran och brandsläckare. - Produkterna själva - membran, dränering och rör - är ofta tillräckligt bra, men det är när de sätts samman i systemet att problemen uppstår, säger Johan Gåsbak det nationella rådet för våta. - Blöt Code är ett frivilligt bransch norm, så det är hushållerska som måste ta initiativet och kräver att arbetet utförs i enlighet med dessa riktlinjer, påpekar han.

Certifiering

För att uppnå byggindustriens Wetroom Storm måste membranarbetet utföras av auktoriserad personal. Hantverkare eller företag som ska leda våtarbetare måste ha fullgjort en grundkurs och ledarskap i Wet norm. Dessa kan kallas "Godkänt företag" och har rätt att använda motsvarande logotyp.

- Det är emellertid viktigt att hantverkarna kontinuerligt utvecklar och uppdaterar sig på nya produkter och riktlinjer, och påpekar Gozakak. Förskoleutbildning är ett nyckelord för kvaliteten på det våta arbetet för att kunna upprätthålla en standard som kommer att minska antalet vattenskador på lång sikt.

Ett bra alternativ till gipsskivor och membran är en ny produkt som har kommit till marknaden - så kallade våta trummor. Skivan kan enkelt klippas med en tapetkniv och är 100% vattentät. De fungerar smidigt som underlag för klinkergolv och har en garanti på 60 år.

- Skivorna är lätta och minskar installationstiden till en sjätte jämfört med gips, säger Per Ole Rykkelid i Litex. Snickaren får jobbet på en bråkdel av tiden, och det betyder lägre kostnader för dig som kund.

ADVERT

Mest populära