All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Våt norm - 1994

Tips för visning runt

  1. Wet Code - 1994

För att möta byggnadsindustrin våtromsnorm bör membran arbete som utförs av certifierad personal. Certifierade hantverkare har genomfört kurser i den våta normen, och kan kallas "godkänt företag" och har en liknande logotyp.

Här kan du söka efter godkända företag i ditt område

Ändå, enligt www. ifi. nej, vattenskador på cirka 3 miljoner kronor per år i Norge. Detta beror främst på att gamla rörinstallationer på våtrummet byggdes innan normen trädde i kraft. Det förväntas att denna siffra kommer att minska eftersom en större och större andel våtutrymme kommer att uppfylla industristandarder.

Nej 100% garanti

Även om ett bad är byggt av våt normen, med godkänd membran (membran som kommer att förhindra vatten från att dra i golvet eller in i väggar), läckage kan inträffa.

Det mesta av det våta läckaget uppstår idag mellan membranet och svalan.

- själva produkterna - membran, dränering och rör - är ofta tillräckligt bra, men det är när dessa sätts samman i systemet att problemen uppstår, säger Johan Gåsbak det nationella rådet för våta till IFI. nr.

Om du installerar ett duschkabin eller ett badkar är risken för fuktskador betydligt mindre. Se mer

Membranet kan i vissa fall verkar nästan kontraproduktivt: Har du problem med översvämningar av avlopp allt kommer att gå direkt in i våningen under, eftersom membranet hindrar vatten från att dra upp i ditt golv. I början kan det här låta som en bra nyheter, men du är ekonomiskt ansvarig för läckage från din egendom.

Klicka här för listan över godkända produkter

direkt på membranet

I huset så kallade våtutrymmen (badrum, och i viss mån, kök) skiljer mellan våta och torra zoner. Våta zoner utsätts för direkt vattensprutning, medan torra zoner inte får vatten direkt, men kan bli fuktiga på grund av kondenserad ånga eller liknande.

Vid torkning av torra zoner med fuktbarriär krävs att våtzoner appliceras på en vattentät tyg som kallas membran. Som ett membran används antingen PVC-golvbeläggningar som uppfyller speciella krav, våtplattor eller flytande gummimembran som appliceras på borsten med en pensel. Dessutom måste vätskemembran förstärkas med en fiberduk om den används på golvet.

NB Försäkringar täcker inte vattenskador på byggnader på grund av felaktigt arbete eller ohållbara produkter. När badrummet ska renoveras är du därför på den säkra sidan om du använder proffs med våtrumsintyg.

Källa: www. ifi. com

ADVERT

Mest populära