All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Wergeland son trädgård

->

Romantic lusthus omgiven av vackra blommor Stein Strandliveien gjort, inspirerade av Wergelands lusthus som står vid Folk Museum på Bygdøy idag.

Om du tittar upp på Store norska ordlistan hittar du inte ett ord om Olaf Knudsen (1835-1921). De flesta biografier om Wergeland omger honom i tystnad. Ändå, Knudsen Werglands "vansinniga" son, som han sa vid den tiden.

När Henrik Wergeland var tillfällig för sin far, hade prästen Nicolai en sommar barn med tjänstevän Gunnhild Larsdatter. Han fick en granne att ta på fadern. När Olaf var sju år tog Henrik honom till honom. Fader och son bodde tillsammans tills Henrik dog tre år senare, säger Stein Strandli, som äger och står Olafs trädgård idag. Förra sommaren öppnade trädgården för allmänheten, och västklingorna har gått med konstgjorda hus.

Läs också:

Tänker du bara på förra året?

Du tillbringade halvhöst, men var tvungen att mala staketet runt tomten innan snön kom. Vad måste du göra nu när våren är här?

Idag är jag "blomma tjej och pumpa", säger Stein Strandli, dagens ägare, omgiven av Fagerkloke, Rosekrage och Knight Spurs.
stigmatisera

Olaf Knudsen köpte gården Svensrød på Nøtterøy i 1870. Stein STRANDLIS föräldrar ägde rum 1947. Olaf drev gården fram till sin död - och sålde frukt, fruktträd och blommor. Till skillnad från fadern blev Olaf ingen nationell kändis. Att vara en galen son var stigmatiserande i sig, och Wergelands son dömde trots allt en fördröjd och molnig man.

Sonen till son Ragnvald spelade med tanken på att ta tillbaka Wergeland-namnet.

- Då får du något, även du, Olaf har sagt då.

Även Olaf gjorde någonting trots hans blygsamhet. Trädgården är en syn idag, och det var också på den ursprungliga ägarens tid.

Läs också:

Måla eller måla - Vad ska du välja?

Många människor kommer att tillbringa en del av sommarsemestern som målar huset, men vad ska du välja? Måla eller måla?

Äventyrligt utbud av blommiga rör som också förtrollar med läckra dofter.

Blommans ättlingar

Förresten är det också samma trädgård. "Olaf lämnade poster om vad han planterade och hur trädgården såg ut.

Och många av plantorna är de ursprungliga. Med kärleksfull omsorg har vi lurat dem tillbaka till livet, säger Strandli.

- Dessa böcker är ursprungliga. Titta, de böjer inte nacken som de moderna svarta som inte tål regn. Här är gamla rosor vi har samlat in från trädgårdar i byn. Pulverformigt järn är fyra meter lång och 6-7 meter i diameter. Pipholurten (Aristolocia), som täcker nästan hela fasaden av huset, är också original, säger trädgårdsägaren när vi går runt. Förutom Olafs gamla växter har han planterat cirka 30 000 nya växter i trädgården.Vissa är gamla sorter, andra inte.

- Vi förlåt inte något om det är vackert, säger Strandli.

Läs också:

Nymålade familj lycka

Kärnfamiljen i Ski hade alltid trott att de hade en rödmålad hus i det gröna, men slutade med något helt annat. Ljus fasad med blågrå kanter blev ...

Han befrukter endast med ekologiskt kycklingfjäderfä och sprutar inte. Med undantag för de rosor som har sprutats en gång. Ändå är blommorna 50 procent större än de på fläckarna, säger han stolt. Strandliveien och hans hustru Kirsti Dragsund fick 65.000 miljoner i bidrag från länet, men annars har gjort allt själva, inklusive snickeri och smide. Det vitmålade lusthuset med klyftor på taket är Steins arbete.

Olaf anda

Den kompakta lilla trädgården är som en förtrollad juvel låda med 1001 natt juveler. Många av blommorna är flera meter långa. Och namnen är nästan lika vackra som blommorna själva. Svagt röd pionjär. Gul solhatt. Rosa revebjeller. Orange tiger liljor. Stram mörkblå iris. I Henrik Wergelands långa berättande dikt, Jan van Huysums blomsträd, har blommorna människor. I dikten är det att skära en hyacint, en narcissus eller en blodkavitet, även med dödande. Det är så dramatiskt det är inte på Nøtterøy, men det är inte gratis för far Henriks ande att flyta över färgdräkten.

- Vi räknar med att Olaf kommer igen när som helst, ler Strandliveien, som känner en stark gemenskap med den gamla Wergeland Son.

Det goda livet

Vill du vara glad en dag,

- drick dig full.

Vill du vara glad i tre dagar,

- döda din gris och en.

Vill du vara lycklig en vecka,

- gifta dig.

Kommer du att vara glad alla dina dagar,

- växa blommor.

Det kinesiska ordet språket är målat på dörren till galleriet / festvåningen under trädgården.

- Jag vet att det är rätt, för jag har provat allt, säger Strandli. För honom och hennes fru har trädgårdsupplevelsen varit ett medvetet sätt att leva. "När Kirsti och jag träffade varandra hade vi repat ut våra äktenskap. Vi brukade de första åren prata om det goda livet. Hur man håller det säkert och gott utan att försvaga mycket. Livet får inte vara en evig jag för pengar, säger den tidigare Sp Politiker.

Köpa blommor och örter

Men vissa pengar måste ha blommaälskare själva. För att se trädgården måste du betala 40 kronor. Och förmodligen kommer du bli frestad att lämna mer i trädgården där du kan köpa blommor och ekologiska örter i kruka. Ekologiska kött från skotska höglandet kan även köpas direkt på gården. Frukostdagen har inte återskapats än, men Stein planerar det. Han har ympat gamla äpple- och päronträd från gamla träd som omger byn. Sannolikt är också ättlingarna till Olafs egna träd.

ADVERT

Mest populära