All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Väl förberedd när du hyr hjälp

När du anlitar en snickare eller rörmokare för att ersätta den gamla taket av kabinen, eller om du har anlitat en rörmokare och plattsättare att rehabilitera den gamla badrummet, är hantverkslagen (hvtjl) som styr dina rättigheter och skyldigheter.

Men det är tyvärr inte alltid smärtfritt att anställa en hantverkare. Kanske du är en av dem som har tagit ledigt från jobbet en dag för att acceptera rörmokaren och kakel ben skuldra som skulle komma vid 09, men som visas först vid 11 - utan att ha meddelat dig om förseningen. Eller har du en äldre släkting som betalade snickare hela jobbet i förväg, bara för att upptäcka att snickare försvinner när jobbet är halvfärdigt?

Här är några goda råd och tips som förhoppningsvis sparar problem nästa gång är det din tur att engagera en hantverkare. Och om du skulle vara så otur att hamna i en tvist med hantverket, står du bättre utrustad ju mer du vet.

1. Skriftligt avtal

Alltid ingå ett skriftligt avtal med hantverket och kom ihåg att ta hand om en kopia av det här självet. Ett muntligt avtal är lika bindande, men det kommer att göra det mycket svårare att bevisa vad du har kommit överens om. Det hjälper inte om du har rätt om du inte får rätt!

Läs också:

Det är dags att planera din våren projekt

De flesta människor känner nog att vårsäsongen är långt borta, men för dem som vill bygga nya när solen börjar värma igen finns det ingen tid att förlora ...

2. Innehåll

Vad ska avtalet innehålla? Få namn på båda parter och kom ihåg organisationsnummeret för hantverkaren. Oavsett om det är enmansföretag, är hantverket personligen ansvarigt för eventuella anspråk du kan ha mot honom.

3. Specifikation

Avtalet bör innehålla en exakt beskrivning av det jobb som ska utföras, helst med de material som ska användas. Starttid och när arbetet ska slutföras bör också ingå. Om det är svårt att ange ett specifikt slutdatum ska ett förväntat slutdatum anges så exakt som möjligt. Om du vill vara på den säkra sidan kan du komma överens om dagliga böter som kommer att löpa om ditt arbete inte är avslutat vid den överenskomna tiden. Detta garanterar ersättning för eventuella förseningar.

4. Pris

Det pris som ska betalas för tjänsten bör komma från avtalet, om det här är ett fast överenskommet pris eller en prisuppskattning. I det senare fallet kan detta inte överskrids avsevärt, och högst 15%.

Läs också:

Vad är anpassat i trädgården?

När ska du klippa gräset är det bra att äta lunch i badkläder och kan du spotta nakna runt trädgården? Vi har frågat en folkekspert om vad ...

5. Självbetjäning

Om du som konsument ska utföra delar av jobbet, bör det överenskommas vad detta arbete består av och hur länge du kommer att vara tillgänglig för att göra det.

6. Bokningar och ytterligare

Om en av parterna reserver dessa bör anges i avtalet. Eventuella ytterligare arbete och förändringar på vägen bör komma överens skriftligen, där ett högre pris, tid etc uppenbar.

7. Klagomål

Om du är på väg eller efter tjänsten påstås avslutat upptäcka att detta inte gjordes i ett fackmannamässigt bra sätt, eller är försenade, är det viktigt att du inom en "rimlig tid" reklam (klagomål) skriftligen till hantverkare. Klagomålet ska ange vad du inte är nöjd med och anledningen till detta, vad du behöver (slutförandet, förbättring, prisavdrag, ersättning).

ADVERT

Mest populära