All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Välkommen, nya ljusa tider!

Från deras lilla lägenhet hade de ofta tittat på huset och tänkt: "Vi borde bo där! Inte för att huset var så bra. Inte för att det var särskilt charmigt heller. Men det såg bra ut för en liten familj, väl etablerad i området. Och hälften av ett parhus måste vara överkomligt?

En dag fanns ett inlägg på posten: "Kommer att säljas". Snabbt svar på mäklare! Förhandsgranska i full hastighet. Huset var deras! Glädjen var att de kunde vänta på övertagande. Och väntetiden visade sig vara bra, eftersom det var nödvändigt att göra saker.

Utställningen hade visat något konstigt: Inuti verkade huset mycket mindre än utsidan. Så mörkt, så trångt, så mycket möbler, en fantastisk kombination av färger, en bit material. Och en planlösning som knappast kan kallas praktisk.

Huset var en typisk exponent av byggindustrin från åren efter kriget. Så fick folk huvudet över huvudet: Småhus. Små rum. Enkel standard. Enkla material. Ändå är husen livskraftiga i många år än. Stilen, å andra sidan, måste tillåta nya generationer av invånare att göra egna. Men viss respekt för originalet bör ingå i processen.

Constructive Pros

- Sedan stod vi där då, som nybakade husägare undrade vad i världen vi hade tagit, minns familjen. Det var nog mer folk som undrade, för ingen hade sett några speciella bevis på nytta och talang från den sidan.

- En sak var att huset var billigt vid inköp. Men jobbet som följde var överkomligt? Vi hade lite tänkt på detta, medgav familjen. Lite visste de vad de kunde förvänta sig. De såg bara att allt var tvungen att bytas, allt var tvungen att rengöras, väggarna var tvungna att gå, mer ljus var tvungen att komma in. Men var och hur börjar man verkligen på en sådan process?

Det har inte varit mer än ett halvt år sedan det var så trött. "Utan en skicklig tredje part skulle allt ha slutat," sade familjen. Den första punkten i processen var att få inredningen Turid Wiggen på laget. Hon kunde se hela huset med ett friskt och friskt utseende. Och minst lika viktigt: Förutom att göra förslag och lösningar var hon en supporter när allt var bara kaos och alla andra fokuserade på misstag och misslyckanden. Turidens positiva återkoppling lägger bort alla pessimistiska förutsägelser: "Det här skulle vara fantastiskt! Men hon behövde inte dölja den insatsen.

- Det finns så många beslut som måste göras, så många produkter måste man veta, så många processer som ska hanteras, hur många arbeten den ska organiseras för, så mycket att beställa och vara på rätt plats vid rätt tidpunkt , säger interiörarkitekten.För någon som aldrig har varit här förut verkar jobbet ofattbart. - Men med lite professionell vägledning snart blir en användbar byggledare av människor som aldrig har sett en arkitektonisk ritning innan, ler hon.

Bättre planering

Processen började med en undersökning av alla rum med våningsplan i rätt skala. Det var nödvändigt att bedöma möjligheterna till bra planering och praktisk användning av rymden. Hon övervägde också om rummen var väl proportionerade, om kontakten mellan dem var bra eller om det fanns potential för förbättringar. - Rummen nere verkade rotiga och mörka. Vi hade ett stort behov av mer ljus och luft, vilket berättade husägare. Följaktligen måste det rivas.

- Genom att utöka dörren mellan kök och vardagsrum var en helt ny känsla av rymd, säger inredningsarkitekt. Öppningen krävde ett nytt stöd med stålstrålar som skulle installeras under taket. I det nya rummet strömmar dagsljuset i två riktningar av himlen. Det känns som att både vardagsrummet och köket har blivit större, även om de helt enkelt "lånar" volymen från varandra visuellt.

- Innan anslutningen mellan ingången och vardagsrummet misslyckades visar inredningsdesignern. Det gjorde det svårt att ge vardagsrummet en bra inredningsplan. Här var lösningen att riva en bit bröd, sätt in en ny stödstråle och flytta öppningen. Således har vardagsrummet en fin krok som var lätt att förse. Det viktigaste med en ombyggnad kan faktiskt vara det som inte syns i slutet.

- På andra våningen var rummen otroligt klumpiga och berättade för invånarna. Man var tvungen att gå igenom ett sovrum för att komma in i nästa. Badrummet var en trasig stall. Trappan kändes som en mörk och smal axel. Vad gör man med det?

Inredningsdesignerns lösning var att tänka i lite mjukare linjer, lite mer slät och mindre rakt vinklad. Nu hallar korridoren från trappan i en trasig båge runt det nya badrummet. Tre sovrum har sin ingång på diagonalen. Badrummet är utökat - stort är inte, men smart utrustad. Dessutom öppnas trappan med en ny sprinklergel på övervåningen i stället för en stor och stillastående garderob. En liten kramp är förmodligen trappan fortfarande, men det känns som att allt har vuxit ett par tal.

bra golv

Det var en veritabel lapptäcke av alla lager från många decennier tillbaka som täckte alla våningar i huset: bruna nyanser i hallen och köket, "fusk parkett" i vardagsrummet, spraglefliser badrummet, vände brun på toaletten, lättnad filt och mönstrad matta i sovrummen.

Avlägsnande av golvbeläggningar var ett jobb med torka, men lätt att ta som en självkänsla. Under det översta lagret var det som att bläddra igenom en historikbok. I botten framträdde ett mycket fint undergolv i tre. Ska det slipas och behandlas eller inte?

- En vitlackerad eller lasergolv kan vara bra i en shabby chic stil, säger inredningsarkitekten. Men det var inte riktigt i den riktning de borde. Den stil som de hade uppnått under processen gick mer mot nutiden än den nostalgiska.

"Att använda golv på alla ytor är ett mycket viktigt verktyg för att skapa ett helt och sammanhängande utrymme från rum till rum i ett interiör, betonar inredningsarkitekten. Valet föll på en neutral kompromiss mellan hennes önskan om mörkt trä och hans om något ganska ljust. Hela första våningen har en bred ekgolvsparkett, som behandlas med vit pigmentolja, som ligger som ett litet, lättskenande slöja över trädet.

På andra våningen har alla rum golv i ek. Ytbehandlingen är densamma, men här används den en smalare dimension som passar bra med utrymmenas blygsamma storlek.

Vardagsrum i nytt ljus

Vardagsrummet har inte bara en ny och bättre planlösning. Det har också fått bättre ljusförhållanden en förut. Genom att öppna väggen i köket faller dagsljuset från flera kanter vilket ger en fin känsla av utrymme och luftighet.

Tidigare verkade de två fönstren mot trädgården lite "limpande" - en med två glasytor, den andra med tre. Nu utökas man så att båda har blivit precis lika stora. Det gör inte bara vardagsrummet lättare och öppnare - det gör också rummet mer harmoniskt och balanserat.

Vardagsrummet är ett rum med låg takhöjd. De tidigare plattorna som kontrollerade taket gjorde det ännu lägre. - Ut med dem bestämde invånarna, och löste inte en, men två lager av plattor och hundratals, om inte tusentals naglar. Då var taket redo för nytt gipsskivor och gnistrande med precision innan den kunde målas vit och vacker.

I lågrum är det viktigt att inte markera övergången mellan tak och väggar. Här möter alla lägenheterna exakt och snyggt utan listor. Det ger bara en diskret skuggseffekt där ljuset faller i olika vinklar över vita tak och äggskaliga vita väggar.

Tidigare hade vardagsrummet ett märkligt ledtråd: En brun "låda" över taket och ett väggstycke kvar vid eldstaden. Kanske har vardagsrummet en gång varit två små rum. Nu skulle alla sådana strejk vara borta. Eftersom kinnbältet inte gömde något lager, ta bara bort det och täck alla spår med plattor och gnistar.

Det var inte så lätt med eldstaden. Den kombinerade lösningen med öppen spis och parafinbrännare gnuggade och dominerade och dominerade rummet. Men att ta bort en öppen spis - fungerar det? Efter samråd och diskussion avgjorde tummen för tegelstenen. Går bara på dålig och rå kraft - en stor botemedel mot ackumulerad aggression, enligt floden. Nu är väggen platt och hala, rummet har blivit öppet och lättare att förse. Men pippinnarna är intakta om man någonsin var tvungen att tänka på andra tankar.

Med de tidigare djupgröna väggarna ersatt av färg i ljusaste, ömtåliga äggskalv vita, uppfattas vardagsrummet som ett mycket större och luftigt rum. Nu kunde det motstå en enkel visuell effekt som skulle lägga till karaktär och skapa en bra blickfångare. Den ena väggen som utgör bakgrunden för soffgruppen fick en annan behandling: En tapeter med grafiskt mönster i två gråtoner. Mönstret påminner mig om stiluttrycket från det att huset blev - retro i modern anda.

Kök med ny vridning

På 1950-talet var husköket det perfekta: Det effektiva och super-praktiska lilla rummet där man kunde stänga dörren och stänga matos - tyvärr också för all kontakt med resten av familjen. Nu finns det andra attityder till familje livet som återspeglas i kökets inredning. Det måste rymma mer, bjuda in att delta och öppna för andra vardagsrum.

Lösningen var att ta bort stora delar av väggen från vardagsrummet: Ett grepp som gjorde det tidigare smala rummet känns mycket större. Men en tog också bort hela väggen där sjunken och röret låg före. Hela planlösningen måste snuffas på: Hela fönstret har nu fått en lågnivåinredning. Här är också den nya våta zonen. "När du först måste städa upp en gång är det mycket trevligare att titta än att glöda i väggen", säger invånarna.

Behovet av maximal luft och öppenhet måste vägas mot behovet av utrymmeutnyttjande och förvaring: Överbeläggning eller inte? Valet föll på en ny inredning med superbrett lådor, totalt 120 cm, för att ersätta överkapslarna. Här stöds glas och porslin, klart och lättillgängligt. "Jag älskar bara den känslan när lådorna drar in den sista biten av mjuk gasdämpning, köksskrivaren ler.

För alla skåp kan väggen bakom matlagningsutrymmet betonas med en yta som ger ett litet visuellt överskott i rummet. Den är klädd med glasmosaikplattor, transparent men med färgton. Det ger en djupeffekt som fungerar bra i olika belysningar. Eftersom de lätta lederna är benägna att smörja, behandlas de med en ångtätningsmedel.

Det öppna utrymmet mellan köket och vardagsrummet utnyttjas med en barlösning: Trevligt för både snabba måltider, som chattrum och lekplats för husets son och som kontakter mellan köksarbeten och andra aktiviteter i huset.

Svårt våtrum

Samma hur användbar man är: Vårom är inget för amatörer! Här kan bara proffs med godkännande av vått tillstånd kunna arbeta. Den våta normen ställer strikta krav på hur golv och väggar ska byggas upp med ett membran som garanterar efterföljande fuktskador. Det är också viktigt att rören och släckningarna och ledningarna utförs så att det inte finns någon risk för läckage.

Något kan fortfarande bidra till dig själv. När rörmokaren har stängt vattnet och elektrikeren skär kraften, ta bara bort allt som går ut. "Det är ett dåligt jobb att börja riva ut så," berättar invånarna med en skarp slag runt näsan. Men det måste vara, känslan av godhet gick bara vilse. Även golven de lossnade med den lånade maskinen för att spika upp plattor och väggar.

Badrummet på andra våningen är så liten att man kan ta i väggarna på båda sidor. Men den nya planlösningen gjorde det möjligt att lägga till extra utrymme som öppnade nya möjligheter. "Det var en bra idé att tänka smart och dekorera funktioner som egentligen inte passar", säger inredningsarkitekten, som visar: Skåputrymme med bara 35 cm djup, liten tvättfack nerför bänken, en duschlösning som ett Columbi-ägg.När två böjda sidhängda glasdörrar svänger framåt stänger hörnet som en duschkabin. När vi svängde tillbaka är golvet fritt att passera. - Det fungerar perfekt och är till och med helt förseglat för vattenutsläpp på golvet, vilket garanterar användarna.

Det lilla badrummet ligger bekvämt vid sovrummen. Men när det är dags för en ordentlig välbefinnande, kommer det att ske i det större badrummet. Det har nu fått en välkomnande atmosfär som kännetecknas av ljusa, känsliga färger - inte ren vit, men mjukare och ensam i ton enligt huset förresten. Funktionerna har flyttats, även om det krävs en byte av rör, men dålig layout är dåligt sparad. I nischen där badet var beläget tidigare har det varit ett gott förvaringsutrymme. Nytt bad ligger vid den långa väggen, medan motsatt vägg har ett handfat och en bänk och bättre utrymme för självhushåll än knäbadet på övervåningen.

Mjuk sömnmiljö

Sovrummen på övervåningen är mysiga i form: Gör knäväggen under det sluttande taket, ett effektivt sätt att bygga på för att få mest valuta för pengarna. Här är planlösningen nästan densamma - sängen har ett fint utrymme under det sluttande taket, medan väggarna behövs för garderoben.

Dagens krav på garderobsvolym har ökat betydligt över ett halvt sekel. Stora frittstående skåp förstöra mycket i rummet. Men anpassade lösningar gjorda av mål kan smidigare mjukare på plats. Dessutom utnyttjar de varje centimeter som är tillgängliga. Här är den enda väggen som fortsätter under sluttande tak inredda med skjutdörrar. Fronter i frostat glas gör det lätt att arbeta och känna minst utrymme.

- Vi torkade plåtväggarna, vi hittade bitar av gammal tapeter med ett mönster som vi kunde ha valt idag och berättade för invånarna. Det satte dem på tanken att sovrummet skulle klä tapeten. Men mönster i rummet kan vara en överdos? Inredningsdesignern hittade lösningen: Tapeten på den låga väggen vid sängen och en varm beige skugga som tagits från tapeten på de andra väggarna.

- Denna lösning har vi varit mycket nöjda med, även om mönstret inte ser ut som det gamla, säger familjen. Remsorna i mörka färger och alternerande bredder, istället, påminner om en mysig "farfar fitta" i flanell, mycket lämplig bara för ett sovrum. I nära anslutning understryks denna lite mjuka känsla av trycktekniken som används i tapetsytan.

- Dessa är också färger som är bra för ett sovrum. Det är viktigt att överväga hur färgerna påverkar oss, säger inredningsarkitekten. Mjuka blåtoner känns fräscha och lugnande, medan beige eller sandiga färger ger behaglig värme till väggarna. Vertikala ränder hjälper också att "sträcka" rummet lite i höjd.

Röd för rånet

Rött rum! Det skulle ha Fredrik så mycket! Här kom inredningsarkitekten snabbt till räddning: Ett helt rött rum är omöjligt att leva i! Det är en mycket påträngande färg som verkar helt överväldigande i stora doser. Men i små portioner är röd en energisk skämtspridare.

Hennes råd om färgning av barnrum är: - Låt barnen välja sin favoritfärg. Det är viktigt att hålla ett öga på ditt eget rum. Men mängden färg att använda, vuxna måste ta ansvar för. Ett helt rum målade i en mallet kommer vara mycket obekväma att stanna i. Det finns dock inte många detaljer som behövs för att få en färg att dyka upp på hela inredningen. Några effektiva föremål är nog.

- Barnrummet kommer säkert att byta flera gånger genom barndomen och skoltiden, säger inredningsarkitekten. Därför är det smart att investera i få, men bra saker som kan leva länge. En hög säng med lagring nedan ger bästa möjliga användning av det begränsade golvytan.

För tillfället är det trevligt för en femåring med lite golvutrymme att rymma med lek och byggprojekt. Då kan man tänka på en lekplats och en plats att sitta i fred med fredliga sysslor.

Nu när rummet är klart, vill ingen mer kärlek rödaktig. Rummet är rött i uttrycket. Färskt och lätt, det tänds mot de enkla vita väggytorna. Och effekten var: Röd i sängen, röd i gardinerna, rödmålad väggpanel och röda magneter. Endast en sak finns fortfarande på önskelistan: En stor röd F för Fredrik!

ADVERT

Mest populära