All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Välkommen ljusa tider!

Året var 1981. På en brant kulle i Asker byggdes hus enligt principen "lång, lång räckvidd". Enkelt hus, fast hus, som hus - men det fanns hem med fina rum, fantastisk utsikt och bra kontakt mellan inifrån och ut. Det var dags för väggar och tak i orörda tallar och meter på meter med glasfibersträngar. Sedan dess har mycket hänt både med våra ögon och med vårt språk: Fur hygge har förvandlats till furuskruvar. Första avskyvärda omdirigerade av smakeliten. Sedan allmänt accepterat som ett uttryck för miljö som ger mest akuta behov av renovering.

Full förnyelse, tack!

- Vi flyttade från stan till landsbygden när vi hade barn för några år sedan, säger Randi Elise Rasmussen.

Detta var dock överstigande stugan på landsbygden. En lång och mörk vinter bodde de här bland mörkade och brunfärgade paneler. De var deprimerade och skulle ångra hela huset köp.

- Men när våren kom, fick vi lyckligtvis en mer optimistisk syn på saken. Faktum är det faktiskt konstruktiva lösningar. Du kan borsta upp! , minns Randi.

Professionell hjälp

De skulle inte ens börja spela hantverkare. Att ta hand om den tvååriga Kaja Elise som stakade runt gnistrar och målarpannor frestade inte heller. Utrustad med tio tummar var det klart att professionella befogenheter måste kallas. Här behövde personer med erfarenhet från borst- och borstmaskiner - och villiga att göra jobbet snyggt. Familjen hade också självkänsla tillräckligt för att erkänna att en inredningsdesigner har kompetens som de inte ägde.

Alla frågor man måste överväga i en renoveringsprocess verkade som en oskiljaktig fläck. Men de visste vad de behövde hjälp: Nya färger, ny belysning, en liten justering av planlösningen var på önskelistan.

Förteckningen över önskemål och frågor har inkommit från IFI och inredare Inger Ystgaard. De kom överens om lösningar och processer. Och så gick familjen också på semester - undrade vad som skulle möta dem hemma!

Med konsekvenser

Ibland är den gamla sanningen den enkla är bäst. Och Inger var inte i tvivel: här måste ljuset prioriteras. Förresten innebar det att spara på konfekten. Med enkelheten och goda förbindelser mellan rummen bör en ny helhet skapas och volymen känns som bäst på sitt bästa.

- Rummen är inte så stora. Det handlade om att använda visuella medel medvetet för att få dem att växa ett fåtal tal. Då finns ingenting som slår vitväggar och vitt, vitt tack, säger Inger.

Det är så enkelt, men så lätt att glömma när man borstar: Spelet mellan matt och glansigt, glansen i färgen är viktig. Med ett tomt tak reflekterar dagsljuset från fönstren och reflekteras långt in i rummet.På väggarna å andra sidan, matt ger en lugnare effekt och en bekvämare bakgrund för möbler och bilder.

Tidigare var bostaden uppdelad i olika färger upp och ner och från rum till rum. Nu är alla tak och väggar vita och känsliga. Detta gör det naturligt att lämna alla dörrar mellan rummen öppna under dagen. Då kommer ljuset in från flera riktningar av himlen. Hela huset verkar väl upplyst och mycket luftigare än tidigare.

Inga gardiner, men iögonfallande

- Att ta hand om denna fina effekt, jag har undvikit paket fönster i gardinerna, så det var gjort förut, säger Inger.

Dagsljuset kan fortfarande regleras från morgon till kväll. I de flesta fönster har hon använt persienner, gardiner och persienner som stjäl helt från den ljusa ytan när de inte används.

- Även om de stora lägenheterna blivit vita, skulle jag använda färger för att betona sammanhanget och skapa en helhet, säger Inger.

Det bidrar också till att hemmet verkar större. I den nya, luftiga enkelheten ser dekorativa detaljer ut. Små glada signaler i olika nyanser av rött och orange används som en översyn melodi i hela huset - från ljus och bilder i vardagsrummet bara för gästrummet, barnrum och golvet i ny garderob.

Planlösning i ny stil

Huset arbetade ursprungligen perfekt för familjens behov. Med undantag för en irritation. Det var beläget mellan sovrummet och barnrummet på andra våningen: det hopplösa, smala mörkret.

Det var inte så mycket rökare som pågår på planlösningen. Lösningen låg bakom skåpväggen i sovrummet. Spjälsängen separerades av en lätt vägg, lätt att riva ner och utan konsekvenser för att ha i huset. Nu kan den hårda garderoben slängas och dörren till passagerarområdet stängs. Skrubben skulle omvandlas till 'walk-in-closet', den term som verkar omöjligt att översätta, men det är högt på önskelistan för många familjer.

Det var således ett garderobsrum med bred och god tillgång från föräldrarnas rum istället för korridoren. Den nya väggen drogs lite in i sovrummet, men inte mer än det utrymme som skåpen ockuperade tidigare. Nu är det emellertid inte en kompakt vägg som möter ögat, den ersätts av speglar och skjutdörrar. Så här känns sovrummet mycket större än tidigare, blött och luftigt.

golvyta som sattes till den förra skrubben gav utrymme för effektivt utnyttjande av linje beslag på alla sidor: hängande ställningar, utdragbara lådor och hyllor för större objekt.

- Men rummet är naturligtvis fortfarande stängt, så det behövde lite uppmuntran, säger Inger. Så krossade hon med röda golv i vinyl. Visst, det bryter av från golven förresten. Men den röda färgen är väl vald, det är som en familj med detaljer i huset förresten.

Vision belysning

Invånarna klagade över en evig skymning i huset, men det har belysning konsult Cecilia Lefdal Gör Ding fick ett slut. Hon arbetar i samband med Lyskultur, ett oberoende informationsbyrå för främjande av bra belysning, där privatpersoner också kan söka hjälp.En omfattande ljusplan förbereddes för alla rum.

De gamla lamporna stängde ljuset uppåt och spred det bara diffus nedåt. Nu ersätts all gammal belysning. På många ställen har hon fortfarande valt att använda takfittings: i kök, entré, sovrum och barnrum. Men dessa ger en helt annan upplevelse: Samtidigt som ljuset sprids nedåt, kastas det också uppåt och reflekteras från vita vita tak. Detta ger känslan av högre tak och luftighet, förutom att ge gott ljus till rummet.

Spännande ljus med spotter

- Vardagsrum och vardagsrum behöver en mer spännande belysning med möjlighet till variation, säger belysningsexperten.

Här har hon valt att använda skenor med små fläckar som kan vinklas där en önskan att ljuset ska falla.

- Det är en viktig punkt med bra belysning: Först betonar var och hur ljuset faller, inte hur lampan ser ut, hon råder.

Därför har hon valt vita, vita räcken och hållare mot de vita vita taken. Det är åtminstone kittlande och nästan obemärkt.

Korrekt position av punkterna

- När du väljer att markera med spotter är det viktigt att montera dem på rätt avstånd från väggen, betonar hon. Sextio centimeter var idealisk här. Om takhöjden är stor kan man öka till sjuttio. Med lägre tak kan man gå ner till femtio. Då får en bra spridning från ljusskenet utan att personen sitter i möblerna vid väggen få direkt ljus i ögonen. Det är väldigt irriterande och tröttsamt.

På alla ställen finns halogenlampa. De är mycket små, så belysningsarmaturen kan hållas netto och liten. Ljuset de ger har förmågan att reproducera färger mycket bra. Det är en viktig del av inredningsljuset. Här vill vi inte finna att färgerna i textilier och bilder på väggen förvrängs för mycket från dag till natt.

Vad vi skulle vilja uppleva i ett vardagsrum ändrar dock stämningar. Skillnaderna i ljusbehov är höga, från ljusdioder till läslampor, läslampor och cosljus.

- Dedikerad till Cecilia. De kan monteras på båda växlarna och på enskilda lampor. Då kan man experimentera som ljusmästare i sitt eget vardagsrum.

Detta gjordes

Renoveringen utfördes av professionella målare som betonade bra hantverk.

  • Alla obehandlade paneler i tak och väggar tvättades först och fiberen föll ner.
  • Sedan behandlades panelen med kvist.
  • Märkena i panelen mousserades och renoverades.
  • Sprickor mellan panelbord och lister och fogar fylldes med akrylmassa.
  • Väggar med glasfiberdukar sanerades och renoverades.
  • Alla takytor, lister och dörrar var målade vitvit
  • Alla väggytor var målade mattvit

ADVERT

Mest populära