All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Slitage är vanlig tvist hyresrätt

Hur många repor i parketten att hyra egendom måste räkna efter en, två och tre år? Och vilka hyresgäster sätter individen slitage?

Det finns flera villkor som måste vara bra när en hyran avslutas. Bland annat bostad, enligt Husleieloven rengöras, rengöras och i samma skick som förvärvet, förutom att på grund av normalt slitage, vilket ofta kallas "normalt slitage".

Normal oenighet i hyresrätt

Denna något vaga term är källan till många konflikter mellan parterna i en hyresrätt. Hyr Tvister Tribunal (HTU) har flest fall av ersättningskrav, och hyresvärdar och hyresgäster är ofta oense om vad som är normalt slitage.

Tove Berggaard, advokat i Leieboerforeningen. Foto: Leierboerforeningen. Se mer

- Om parterna har mycket olika syn på hur det är normalt att använda boendet och där strikt och petiga hyresvärd kan vara, så det kan lätt konflikter, säger Ellen Strømodden, ordförande och tvistlösning i HTU.

Det är inte möjligt att säga vad som anses normalt slitage vid en given tidpunkt, enligt Leieboerforeningen. Här måste alla frågor bedömas konkret.

- Tanken bakom "normalt slitage" är att lodger Som regel inte ersätta slitage som följer att man har använt fastigheten som ett hem. Detta kompenseras av hyresvärden får hyra, säger Tove Berggaard, advokat Leieboerforeningen.

Subjektiv slitage

Hyresvärd får med tiden antar att det finns några repor på parkett och märken på väggarna, enligt Berg Gaard. Hur omfattande slitage är, beroende på vem du hyra till, hur länge personen har bott i hyresfastigheter och vad hyresavtalet säger om underhåll.

Läs också:

Den stora golv guide

- Om du hyr ut till en familj med barn, måste vi förvänta oss mer slitage än om det bara bor en person i hemmet, säger Berg Gaard.

HTU-kraftkällan är överens om att hyresgäster och förväntat slitage måste bedömas individuellt.

- Vi ser dock att många hyresgäster tror att de kan använda de boende ganska hårt utan att det kan anses att skadan, medan hyresvärdar ofta kan sätta skadestånds lite hög, säger Ström Odden.

I kompensations fall i HTU är ofta skador och skrubbsår på golv, väggar och bänkskivor, liksom vattenskador genom besvär.

Underhåll avtal kan vara strängare än lagen

Lagen kräver att hyresgästen att använda fastigheten för boende på en regelbunden och vårdande sätt utan att vara ersättningsskyldig. Detta kan till exempel hänga upp bilder med små stift och liknande.

- Har inneboende varit otur och förlorade något vasst på golvet så att det blir ett stort hack, det är dock en skada, säger Ström Odden.

Läs också:

Så här gör du för att få lägre hyror

Hyreslagen säger att hyresgästen är skyldig att upprätthålla dörrlås, kranar, toaletter, elektriska kontakter och strömbrytare, värmepannor och inventarier och rördelar i fastigheten som inte är en del av fastigheten. Hyresgästen är också skyldig att utföra nödvändig funktionskontroll, rengöring, batteribyte, provning och liknande av röklarm och brandsläckningsutrustning.

Parterna kan dock relativt fritt överens om hyresgästens underhållsskyldighet.

- Ofta använda standardavtal som innebär strängare underhållsskyldigheter gentemot hyresgästen än i lagen. Det är därför viktigt att parterna läser kontraktet noggrant och samtycker till dessa saker, säger Strømodden.

Åtgärder mot slitage

Normalt slitage måste vara glad att korrigeras innan nästa hyresgäst flyttar in hyresvärden ger väggarna ett skikt av färg och behandla golven. Här är det möjligt att spara arbete genom att välja material av god kvalitet, vilket slitage inte visar så snart som möjligt.

LÄS OCKSÅ:

Bordsskivor - vilket material?

- Om du har lagt golv av dålig kvalitet kommer det att bli snabbare än ett golv av god kvalitet, säger Berggaard från Leieboerforeningen.

HTU rekommenderar också att hyresvärden välja hållbara material som tål vatten och smuts på diskbänken och golv, samt förklarar hyresgäst i vilket tillstånd han förväntar sig att få fastigheten tillbaka.

- Hyresgästen kan förhindra skador och slitage genom att lägga på filtar på golven och använda små stift när man hänger på väggarna, säger Strømodden.

Konsumentrådet säger att om det finns ett krav på ersättning för skador på skador i ett hyreshus krävs bevis.

- Det är därför viktigt att hyresgästen och hyresvärden går igenom bostaden vid starten och avslutningen av hyresrätt, ta bilder och dokumentera skador vid nämnda Martin Skaug Halsos kommunikationskonsumentrådet.

LÄS EVEN:

Åtta enkla steg för att undvika vattenskador på egendomen

ADVERT

Mest populära