All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vi vill ha ljusa golv

- Det finns en liten tendens till mörkare golv är mer i bilden igen, oftast brun och grå-brun, men de vita, ljusa golv är alltid ett säkert kort, säger Arnstein Dalum Frey på statskassan.

Från SAGA Parkett finns tusentals kvadratmeter per vecka, och de flesta är lätta golv.

- Här är det mest i vitlaserad beige toner som dämpar eikefargen, och några ljusgrå, berättar Audar Dørum.

Trenden bekräftas också av andra leverantörer. Människor som borstar upp gamla golv väljer även ljusa.

- vitpigmenterad behandlingar kan stå still, även om det har skiftat mot grå under de senaste åren, säger Arild Walter Hansen Floor Construction AS, som har en hög efterfrågan från människor som vill förnya det gamla golvet.

Mycket att välja mellan

Men önskan är mer än ljus. Variationen i ytor, struktur och färgtrender är mycket stor. Förvirrande tycker någon, medan många tycker att det är absolut toppen. När de jagar "deras golv" finns det små nyanser som är avgörande, både i färg och hur snygg eller rustik ytan borde vara. Det är uppenbart att golv har blivit en viktig del av inredningen och bör vara överens med det hela.

Grå är en golvfärg i underarm. Här har massivt trä tallskog från Södra Wood en grå slöja.

Obehandlad look

- Många vill golven, i synnerhet ek, bör se de flesta obehandlat ut, säger Arnstein Dalum Frey. Han tror starkt på en ny golvyta som är så matt att golvet ser nästan obehandlat ut när det är färdigt målat.

Vid Golvbyggnad känner de också att intresset för helt matt lack ökar.

- Den ultramattiga lacken ger ett naturligt utseende, medan rengöring är lätt, förklarar Arild Walter Hansen.

Classic vinner över rustik

Den klassiska vinna över rustik, och även om de flesta fortfarande längtar ljusa, intresset för mörkare golv ökar. Noble Oak Wasa från Tarkett uppfyller båda.

Trenden med rustikt golv med mycket kvist och grov yta är förmodligen den bästa bilden. Enligt Dalum Frøyse föredrar vi trevligare golv med små eller inga kvistar när vi har golv hemma.

På SAGA Parkett känner de också att människor vill ha mer eleganta golv.

- Det kan fortfarande vara naturliga känslor av kvist, men vi undviker öppna kvistar och sprickor. Vi vill ha breda plankor och borstad ytor som betonar strukturen utan att oroa dig, säger Audar Dørum.

Hemma vill vi ha fina golv, helst bred och lång hyllan. Detta är från statskassan och har vuxit yta.

Färg väljs först

- Golvbyte tar tid, men den rustika trenden har aldrig riktigt nått oss. Här är det uppenbarligen klassiska golv som säljer mest, "bekräftar Katharina Sølvberg på Södra Wood. De finner att folk väljer färg först när de jagar på deras "golv".Då bestämmer de sig för typen av trä, och om det är massivt trä eller lamellparkett.

Det är säkert att golv har blivit ett viktigt element för att ge rums personlighet och atmosfär.

Golv har blivit en viktig del av inredningen. Många börjar jakten på golvet för att hitta färg. Här har du valt vit fast ek från Södra Wood.

ADVERT

Mest populära