All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vi renoverade spis

- Vi flyttade in i huset 2011, och sedan gjorde vi lite färg först, eftersom det är ett billigt sätt att förstöra. Eldens röda vägg var några av de första vi målade - det var lite vackert, säger Monica Bruun.

Väggen var målad i mörkgrå (Jotun Matrix), eftersom den är en neutral färg och lätt att kombinera med andra färger. Väggen fungerar också som en kontrastvägg i vardagsrummet, som annars är målad i Jotun Vanilje. Monica skulle inte ha en vit vägg eftersom det snabbt blir sotfläck och kräver mycket underhåll.

- För renovering av väggen använde vi bara vanlig väggfärg - Lady 10, men det gick med några liter på den murade leran, skrattar Monica.

FÖRE: Eldstaden var stor, men värmde inte vardagsrummet en gång. Den röda tegelvägg var en av de första i huset som målades över ...

Se också:

Hur gjorde det gamla köket-art

Genom att tänka utanför boxen omvandlas Marianne och mannen det gamla köket i en hyper kök. - Vi kunde inte stanna här med lösningen ...

isiga vintrar

Det första året har mest med den gamla spisen, men Monica och Roger inte var nöjda med den öppna spisen.

- Även med den explosiva bränning spred ingen värme i huset, och elden var också brännande het på ytan, vilket inte är så bra med små barn i huset. Här har vi kalla vintrar där det kan vara ner till 30-40 minus, så vi måste ha bra skjutmöjligheter, förklarar Monica. Därför brann den gamla eldstaden ut - och då blev den bara fångad.

- Vi torkade allt själv och det gick väldigt bra. Vi lyfte upp den övre stenplattan, hamrade klipporna och lyftte kaminen. På en halvtimme var den gamla eldstaden borta!

Som en ny värmekälla bestämde paret att använda en stengodsugn, eftersom den borde hålla sig varm. De valde en lång 1, 5 meter modell från Granit Kleber.

- Det kostar lite i inköp - cirka 40 000 - men den investeringen var värt det. Klebersteinsovnen använder inte mycket, och när vi eldar på kvällen är det fortfarande varmt i vardagsrummet nästa morgon. Vi har klippt och klippt veden själva och har inte använt det lager vi lade upp för två år sedan, säger Monica.

Läs också:

Hur man borstar upp trappan

Om du förnya trappan bör du spendera tid. Men en nymålad trappa kommer snart att vara värt ansträngningen. Här är en enkel guide som visar hur trappan ...

Aluminiumsbassänget är från Kremmerhuset.

Lådan från källaren

Förutom kaminen har familjen två värmepumpar i 220m 2 stort hus.

- Den ena värmepumpen ligger i samma rum som kaminen, så det hjälper till att sprida värmen i resten av huset. Vi var tvungna att ha en extra värmepump eftersom vi är öppna för källaren och det drar mycket.Vi kunde ha gått till en värmepump med delad konstruktion - med en utomhusenhet och två inomhusenheter, men när vi gjorde investeringen för två år sedan, var de inte ännu tillräckligt effektiva för ett stort hus. Vi gjorde en riktigt het investering under 2012, men jag vägrar att sitta och frysa i mitt eget hus, säger Monica, som älskar att tända i spisen:

- Det är super läcker med spraka och levande eld, så jag använder också ugnen mycket för för skullens skull. Min samboare är lite varm, så han verkar nästan som att jag gillar lite, skrattar Monica.

Sammantaget är paret mycket nöjda med renoveringen av eldstaden.

Läs också:

Trappa för att undvika att halka i

Trapper med hårda, hala steg innebär tyvärr mer faller. Heltäckta trappor minskar risken för att du faller och skadar dig i trappan.

- Ja, vi är nöjda med både utseendet och värmeeffekten. En lerkökva är verkligen något jag skulle rekommendera varmt, avslutar Monica Bruun.

Väggklockan är från Casa Interiør och kostar 498 kr.

Projekt: ny spis

HOUSE: Familjen bor i ett hus från 1983 som de köpte under 2011. Huset ligger på 220 m 2 , som ligger i Rendalen kommun i Hedmark.

WHO: Sami Monica Bruun och Roger Bjørke tillsammans med sina två barn 3 och 6 år.

COST: Hela renoveringen var 42 000 kr. Ugnen var $ 32.000 kr, montering ugnen kom NOK 5000, var det resterande beloppet som spenderas på färg, stenplatta och extra tegel.

Hur: målade röda tegelvägg mörkgrå, rev den gamla spisen som inte värms huset tillräckligt bra och fick in en täljstenskamin.

SE MER: Monica bloggar om förnyelse, interiör och bakning, kolla in förändringen i de andra rummen i huset på heriroa. blogspot. nr.

ADVERT

Mest populära