All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Vi slarviga de flesta med bibehållande av våt

Resultaten visar att färre än en av tio husägare spendera sina pengar på nödvändiga reparationer. I stället kostar vi mer praktiska lösningar och estetiska uppgraderingar.

Sämst i badrummet

De flesta utredningarna var i badrummet och tvättstugan, och skadan var mest omfattande i badrummen som renoverades. Mer än hälften av husägare i undersökningen hade renoverat minst ett badrum, men det var inte alltid gjort efter boken.

- I många fall lades nya plattor på golvet utan att membranet eller strömbrytaren släcktes. Sådana gör-det-själv-lösningar förbättrar inte husets tekniska skick och betalar inte i längden, säger forskningschef Birgit Risholt vid SINTEF Building Research.

- Vi rekommenderar att köpare granskar fastigheten noggrant och läser försäljningsdokumentationen noga, säger Risholt. Foto: SINTEF Byggforskning.

Läs också:

Detta badrum var nytt för mindre än $ 10.000!

Budgeten var begränsad, men fantasin och motivationen var stora. Se hur Irlin och Lars målar upp den samtida nytt badrum, både omedelbart och ...

Ignorerar källare

Skillnaden mellan antalet skador och antalet korrigerande åtgärder i källare och stiftelser är det mest uppseendeväckande statistik i studien. Färre än en av tio hade korrigerat skador i källaren.

- Brist på fuktskydd och dränering orsakar fukt i väggarna och golv mot marken. Om källaren är dekorerad kan det ta lång tid att upptäcka skadan, och det kan vara mycket dyrt, varnar Risholt.

Underhåll av fasaden

Undersökningen visar ingen korrelation mellan beloppet investerat i uppgradering och hur många fel och skador som registrerats på huset. Även i hus som har visat skada på byggnaden väljer många människor att spendera pengar på nya ytor.

Det är lika troligt att ett hus som ser modernt ut och renoverat har brister och brister, till exempel om huset inte har blivit renoverat alls sedan byggåret.

Lita inte på takrapporten

En husköpare utan byggnadsrelaterad kompetens är helt beroende av en takrapport vid bedömningen av husets skick. Men var medveten om att rapporterna är otillräckliga och av mycket varierande kvalitet.

Tariffer bedömer samma typ av ojämlikhet på olika sätt, och takrapporterna fokuserar ofta på inredningar som köparen kan utvärdera sig.

Läs också:

7 tips för smartare lagring

Norrmän är konstiga. Vi lever större än de flesta andra, men känner fortfarande att vi inte har tillräckligt med lagringsutrymme. Men dessa tips hjälper dig.

SINTEF Building Research rekommenderar hemköpare att kräva state-of-the-art rapporter - en värdetikett säger lite om egenskapens tekniska tillstånd.

Skyldigheten

Property säljare är skyldiga att informera om rest, men det köper du också har en särskild skyldighet att utreda. Inte alla har möjlighet att ta med professionella utställningar.

Källa: SINTEF Byggforskning ... Studien är en del av Birgit Risholts ph. doktorsavhandling "Noll energi renovering av enfamiljshus".

ADVERT

Mest populära