All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vi älskar att låta oss bli lurade!

- Traditionen av trä sitter djupt i den norska folksjälen, och många av oss vill nog utseendet och känslan av trä ger. Men trots att ett vackert parkettgolv kan vara fantastiskt, är golvet i äkta trä inte nödvändigtvis det bästa golvet för oss alla, säger Bjørg Owren, kreativ chef vid IFI. nr.

Ett ökande antal människor blir medvetna om vilken typ av golv som är lämpliga i vilka rum, och det är inte längre givet att det kommer trä i alla rum utom på det våta rummet.

- Produktutvecklingen har nu kommit så långt att de flesta av oss har stora problem för att skilja vad som är träarbete och vad är en bra kopia. Så nu kan du verkligen välja golv mycket mer fritt, eftersom det finns både "trägolv" och "stengolv" med helt olika användningsegenskaper än "riktiga varor", säger Owren.

Golvanpassad livsstil

På Tarkett ser man tendensen att människor är mer angelägna om att välja en golvanpassad livsstil. Och det är inte så att du nödvändigtvis väljer parkett eftersom det är "finaste" när andra golvvarianter passar bättre.

- Du har tydligt olika golvkrav, som den livsfas du bor i och vilket liv du bor i. En familj med hundar och barn gör definitivt andra krav på golvet än ett lugnt par som går till woolen tofflor hemma. Därför är vi oroade över att människor väljer en golvtyp som de är nöjda med över tiden, säger Lill-Ann Mo, försäljningschef på Tarkett.

Omöjligt att se skillnad

Laminat kan vara svår att särskilja från parkett.

Laminat är en mycket starkare golvtyp än trägolv, och är därför ofta ett föredraget golv av bland annat barnfamiljer. Inom laminatgolv har det skett en stor utveckling de senaste åren.

Laminat är en mycket starkare golvtyp än trägolv, och är därför ofta ett föredraget golv av bland annat barnfamiljer. Inom laminatgolv har det skett en stor utveckling de senaste åren.

Men det är inte bara kopior i det laminat som folk vill ha. En annan, varaktig variant som blir alltmer upptäckt är vinyl.

- Vinyl har också blivit känt på senare tid, och vi upplever en bra försäljningsökning. Det har varit så mycket i produktutvecklingen av vinyl som har givit resultat. Det är inte längre bara ett billigt alternativ, nu är det väldigt bra egenskaper, säger Mo och säger att det är vinylgolv med trägolv och bästsäljare.

Spegel säljer!

Klockor på kakel är populära!

Vid flisleverantören Höganäs rapporterar de också ett stort intresse för träplattor.

- Vi säljer enormt mycket av detta. Bara i år har vi tre nya serier, och du kan välja mellan allt från fina kakel som ser ut som parkett, till helt rustika kakel med glidglans.Det här är något jag absolut tror på har kommit att stanna, säger Patrik Björklund, affärschef på Höganäs.

Enligt Björklund finns det nu fler och fler som väljer denna typ av kakel i andra rum än de traditionella kakelrummen, såsom våtrum och hallar. Vissa har såg trötta på träbearbetning och köper träplattor för till exempel hela hytten.

- Vi har faktiskt ett träflis i toppen av vår bästsäljare lista, fortsätter han och hänvisar till serien My Wood, som har en mängd olika woodimitations och former i grå, brun och beige.

Förutom imitationer av trä är betongimitationer också populära.

- De konkreta trenderna har ses en stund, och här är också valet stort. Här kan du också välja graden av "grovhet" i betongen. Det finns många badkar med betongplattor, "avslutar Björklund.

ADVERT

Mest populära