All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vi bor i stugan

->

- Den tiden är över när folk accepterade utedo i stugan. Nu måste hytten vara modern och av god kvalitet, och det måste finnas el, vatten och dränering ", säger Espen Eliassen, mäklare och chef på Fjellmeg

- Idag ser vi stugan över hela bostadsnivå. Och det kanske inte är det, eftersom hytter blir mer som vanliga hem, vad gäller storlek och kvalitet, säger Kai-Haftor Olsen, chef för NITO Takst.

Enkla och rustika är inte längre ord som lockar nordmän till bergen. Nu är det den komfort och underhållning vi vill ha.

- Den tiden är över när folk accepterade utedo i stugan. Nu måste kabinen vara modern och av god kvalitet, och det måste finnas el, vatten och dränering ", säger Espen Eliassen, mäklare och chef för Fjellmegleren Hemsedal och Geilo.

Byt bostadsmönster

Enligt Olsen har den ökade komforten i stugan gjort att fler väljer att leva lättare när de är hemma.

- Bostadsmönstret har ändrats. Det finns några som behåller både stora bostäder och stora hytter, säger Olsen.

Många väljer istället att köpa en mindre lägenhet i staden och också ha större utrymme i stugan.

- De flyttar huvudstaden och underhållsarbetet över till stugan. Många väletablerade människor tittar på stugan som ett pensionat och vill ha tystnad, nära kontakt med naturen, men samtidigt alla bekvämligheter, säger Olsen.

Underhåll Viktigt

Det är ändå viktigt att komma ihåg att kabinen faktiskt behöver underhåll och det kräver en ansträngning. Norska Hytteförbundets ordförande rekommenderar att detta görs regelbundet, snarare än i skeppstakten.

- Bostaden måste vara för rekreation och nöje. Små projekt i stugan kan vara trevliga att röra med, och du håller dig med underhållsbehoven hela tiden, du kan sakna de stora projekten som inte är så vackra, säger hon.

ADVERT

Mest populära