All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Vi gillar bäst med färger!

Hela 2000-talet har präglats av vita, gråa, svarta och beige båda interiörtrender.

- Många av dem som har vitmålade tycker att det fungerar bra för ett tag, men sedan kommer behovet av färgen så småningom, och när de börjar handla färgglada kuddar, tapetsering en vägg och så vidare, säger Dagny Thurmann-Hoelseth, damen bakom The Daily Dagny, till de som är närvarande på trendseminären arrangerad hos Interiragenturer J. Sveen - INTAG.

Enligt Thurmann-Hoelseth trivs man absolut bäst i skugga rika miljöer, och har lite tid för de vita och grå cirklar som inte gör något bra för vårt psyke, vilket dock kan ha en negativ inverkan på många. Även om de senaste tio åren har haft en stark vit dominans, är hon inte orolig för människors förmåga att använda färgerna.

Colorful historia

- Norrmännen har historiskt sett haft en god förståelse av färger, och vi har alltid haft en stark användning av färg sedan innan färgen kom och fram till 90-talet. Men då hände det en dramatisk förändring efter 2000, då färgerna plötsligt slogs ut för att vara vita och gråa, säger Thurmann-Hoelseth.

Nu har vi börjat se en tydlig vridning i riktning mot färgerna igen, och fler och fler målare och tapeter över sina vita väggar.

- Det vita kommer inte att försvinna dramatiskt, men vi ser att sakerna håller på att hända. Människor i butiker och målproducenters försäljningsstatistik säger att färgerna, och särskilt de blågröna tonerna, är på väg, säger hon.

Dagny tror att nordmännen blir färgglada i framtiden.

Bäst att utmana sig själv

Horizon från Omexco / INTAG.

Blågrön nyanser är för enkla att börja med när du vill lägga till fler färger i ditt hem.

- Blågrön är en säker färg som verkligen känns lite grå, men i motsats till grå ger det ett behagligt humör. Färgen är också mycket lätt att kombinera med andra färger och är lämpliga för det mesta, fortsätter hon, och råder samtidigt människor att utmana sig själva lite när de färguppsättning hemma.

- Det är viktigt att välja något du känner dig bekväm med, men samtidigt är det klokt att ta risken och hoppa in med båda fötterna. De som går lite utanför komfortzonen när de kommer att lägga färg är de som slutar älska det! tycker hon.

ADVERT

Mest populära