All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Detta restaurering, har vi inte sett maken till

Åslaug Undheim och Øyvind nordsletten fick den gamla hydda som stod på Undheim mot hög Jæren och flyttade den till Hognestad på Bryne 2004.

Återställd

De boende har återställt närmare 100 år gammalt hus från början och idag fungerar "Arkjå" som bostad för paret när de är på Bryne.

Huset med 60 kvadratmeter bottenvåning är en så kallad sandlåda.

Civilarkitekt MNAL Ole Serinius Trodahl har varit ansvarig för rehabilitering och ser fram emot den fula andingen som blev en förstklassig svan.

- Den byggnad som flyttades var markerad av brist på underhåll under många år. Vid första anblicken såg byggnaden ut som en jerhus, den hade många likheter, men det visade sig vara en sandlåda, säger civilarkitekt Trodahl.

Räddningstjänst

Øyvind Nordsletten såg möjligheter i det gamla huset som hade varit obeboat i över 30 år. Även om det var så genomgripande noterade han att loggen själv var i ett otroligt bra skick. Kläder, tak och väggar var brutna, men lådan fanns på lastplanet.

Tema: Allt om förbättring

På Hognestad fick hus nya fundament med källare, även under så kallade fartyg, special förlängningar på båda sidor av huset. En plattformsbyggnad byggdes på den nya grundväggen innan huset lyftes på plats. Under rehabilitering var det bra att ha ett solidt golv att arbeta på.

De nya takplattorna köptes och de tillverkas i Sandnes. Ljungklänningen var i en eländig konstitution och måste ändras i sin helhet.

Begagnat material

Ingångspartiet välkomnar med en slagmark som har en glasdörr som ytterdörr. Dessutom leder den ursprungliga rödmålade dörren in i huset självt. Trappan vid ingången är gjord av större stenar från området, liksom husets botten.

Köket är i en skott på ena sidan av huset. Tidigare användes denna förlängning som en lagringsutrymme för torv på vintern så att huvudhuset blev bättre isolerat.

Skottet där köket är beläget är nytt, men det är byggt i periodstil med bland annat sluttande tak. Öppningen till den gamla dörren på höljet ersätts med en glasyta som lyser och dörren fungerar som en stor fönsterbrädan.

Ryska-Norska Mix

SKYDD. Idag finns det få jærhus och sandlådor kvar. Arkjå registrerade i kommunens egen skydds lista KLP, återges i Heritage plan från 2008. Foto: FOTO Sveinung Bråthen

stegvis. Den branta trappan från första våningen till vinden har en glasplatta på utsidan. På väggen är det handtag som Nordsletten har tagit med sig från Ryssland. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

SCREEN. Köket ligger i en skott på ena sidan, som är byggt med sluttande tak.Tidigare användes förlängningen som en lagringsplats för torv. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

RÖST. Det är lågt i tak och invånarna vill ha det mesta ljuset i rummet. Huset har de ursprungliga plankorna på väggarna i kombination med nyare material. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

VÄLKOMMEN. Ingångsdörrarna med speglar är gamla och slitna. Utsidan av bokdörren har en glasdörr så att den ursprungliga dörren är synlig från utsidan. Samtidigt skyddas ingångsdelen av glaset. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

"Arkjå" är kvar i den ursprungliga stilen när det gäller de interna material.

Byggnadshus i stugan

Smarterare renovering bör ses efter

Det gamla träet ligger i väggarna. Interiören är något nytt och något gammalt, många av de möbler som matbordet är från järnområdet. Fönsterramen förenas i gammal tradition och de flesta dörrar är ursprungliga.

Nordsletten har tidigare varit ambassadör i Moskva och är nu generalkonsul i Murmansk. Han har tagit den ryska kulturen till huset.

I slutet av den branta trappan upp till andra våningen finns en rysk träskulptur. Den ursprungliga trappan har härdat glas som en vägg på ena sidan. Bifogat på bältet är ett ryskt rustikt handtag som är bra att hålla fast vid när invånarna flyttar upp eller ner i den branta trappan.

Läs också

Låt dig inspireras av våra bilder

Cultural History: Kännetecken för Sandnes lådor och Jærhus beror delvis på att det har fartyg varje ände. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

GLASS KLAR: Öppnandet av den gamla dörren i fartyget ersätts med glas. Inuti är köket. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Inbyggd hyddor i lägenheten

hus i Ski räddades i förlängningen

Tips för möblering sovrummet

Lekfull ytor på vinden

ADVERT

Mest populära