All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vi slutade med version 23

Fjellheimen ligger bara en kort bit bort när vi vända oss bort från Gudbrandsdalen i Ringebu. Här på Venabygdfjellet köpte familjen en liten stuga för fyra år sedan. Ägare och arkitekt Hilde Grøneng är glada över att barnen först upplevde det enkla stuga livet.

- De har lärt sig att uppskatta den komfort vi har nu. De har varit inblandade i flitig och sådd på platsen. Således har de sett att inte allt kommer av sig själv.

Utsikten avgöras

Index för ombyggnad har varit robust och tidlös, så att kabinen for-håpentligvis inte gått ur modet när nästa generation att ta över. När den gamla stugan skulle byggas om, var den magnifika utsikten väst en viktig premiärminister. Utmaningen var vinden, som vanligtvis kommer från väst. Lösningen var att placera en ny bilaga parallellt med kabinen som vindruta i väst. Mellan de två byggnaderna sattes upp en port, som på blåsiga dagar kan stängas och som ger en varm och mysig gård. På goda dagar öppnar dörren och utsikten dras in på gården.

Den gamla stugan var förlängd österut. Vinnaren blev en lång och bra löpare till söder. I förlängningen, taket på den ursprungliga stugan förlängas, men den yttre väggen dras så att det blir ett galleri framför den nya entrén. Kabinettets golv går ner en halv meter, vilket ger ett bra tak i den nya delen.

Utsikten måste också dras in i stugan, vilket skapar ett stort fönster i det ursprungliga vardagsrummet. Inredning och inredning är utåtgående, med utsikt från alla rum.

Bilagan har en glasfasad mot väst, och själva byggnaden har blivit ett möbel. På varje sida av annexet finns ett varmt och bekvämt säte; en för morgonkaffe i öst och den andra för kvällssol i väst.

INSPEKTER: Stolarna kom med stugan, och här hittar familjen något som de tycker är bättre. Takpendler är från Northern Lighting. Foto: Per Erik Jæger

ÖPPEN LÖSNING: Från soffan finns också utsikt mot köksdisken. Hilde drog över 50-talets stol. Bakningen för eldstaden är sovrummet. Den gamla kistan har blivit en praktisk låda. Foto: Per Erik Jæger

SITTEBENK: Köksbänken sitter fast och kommer till bänken vid matbordet. Uniform materialanvändning på inredning, golv, vägg och tak ger ett lugnt uttryck. Foto: Per Erik Jæger

NOSTALGI: 50-talet kom med stugan. De har fått nytt liv med nya funktioner. Matta från Ikea, takbuss från Herstal. Foto: Erik Jaeger

Kontrast: furu glöd understryks av de svarta plattor. Foto: Per Erik Jæger

Inbyggd i den gamla hytten

Även om målet var en ny och modern stuga, behölls spår av originalet.

- Vi använde den gamla stugan som det var i tre år. Den är inbyggd i den nya. Vi ville ha praktiska lösningar som ser bra ut, berättar Hilde och drar djupa lådor från sittbänken som är integrerade i köksskåp.Furukledd är väggen och taket.

Med en tallfri furu är lägenheterna lugnare och rummen verkar större. Det är särskilt viktigt i den ursprungliga delen av stugan, där takhöjden inte är så hög, betonar hon.

- Träet får mörkas. Obehandlade material är mer levande, absorberar och avger fukt och är mer miljövänliga. Därför är materialen obehandlade så långt som möjligt. Utanför har malmdalen använts som malmfuru. Det ska också tillåtas att skjuta och bli grå naturligt.

Sovrummen är komprimerade till ett minimum. Den 2 x 2 meter, är det fortfarande bra att bero på långa fönster, högt i tak, stora skjutdörrar och enhetlig användning av material ger luftighet och en bra känsla av rymd.

- Stugan är anpassad till det faktum att vi är en aktiv sportfamilj med tre barn som är mycket turna. Vi har ofta vänner med det här och i det långa loppet kan det vara en bra åtta, säger Hilde. Det markerade betonggolvet i korridoren gör det möjligt för dem att komma in i skidstövelen. Kabinregelnummer 1 är att det är tillåtet att gå in med skor.

Om det finns fler projekt pågår, är svaret ett kontonummer.

- Vi tillbringade flera års planering och slutade med version 23! Med stor ansträngning har vi nu fått det som vi ville ha.

SMART ANNO: Även här är materialen solida och robusta. En enhetlig användning av material gör de små rummen större. Foto: Erik Jaeger

Little och trevligt: ​​Sovrummen hålls till ett absolut minimum: 2 x 2 meter. Långa fönster, högt i tak, breda skjutdörrar och enhetlig användning av material ger fortfarande stor rymd, så att de är bra att dra sig tillbaka till. Foto: Per Erik Jæger

BLE MED: Soffan byggdes i den gamla stugan innan den blev en del av det nya. Soffan ligger i samma rum. Hyllan är anpassad till tidningsformatet och fungerar som ett sidobord, självtillverkat. Foto: Per Erik Jæger

ANNEKS: Bilagan har ett sovrum, entré och vardagsrum. Foto: Erik Jaeger

ROBUST: De utvalda robusta och hållbara material, så det är lätt att låta utomhus glädje utvecklas. Här kan alla komma in med skidstövlarna på! Vid blåsiga dagar stänger porten mot västra änden och det kommer att vara tyst och tyst inne på gården. Foto: Erik Jaeger

MOT LINDA: Istället för vindskydd, byggt en port mot vinden. Dörren kan öppnas på tysta dagar, så utsikten tas om hand. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära