All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vi blir digitala!

Vi blir digitala!

 1. Det kostar att vara en bil ...

Digitala mottagare lanserades i Norge i höst och, enligt Canal Digital, har redan varit en succé. Hittills 1999 har totalt 52 procent av dem som köpt eller hyrde parabolantenner valt en digital mottagare. Med tanke på siffrorna för maj månad valde 70 procent den digitala lösningen. Nu är det för första gången nu fler som köper digitala snarare än analoga mottagare.

Vad är satellit-tv?

Enkelt uttryckt kan TV-signaler skickas till dig på två sätt; antingen via ett markbundet nätverk (som NRK har gjort i många år) och med en vanlig skrivbordsantenn eller via satellit. Genom att skicka signalerna via satellit är det möjligt att skicka fler TV-kanaler än möjligt på andra sätt. Med digitala signaler maximeras satellitens kapacitet.

Varför välja digitalt?

 • Bättre kvalitet. Det första du märker när du tar digitala TV-signaler är att bilderna blir tydligare och skarpare, och ljudet är nästan CD-kvalitet.
 • Bättre översikt. På programsidan kan du bli av med först och främst. Med den digitala mottagaren får du en fullständig översikt med hjälp av en elektronisk programguide. Onlineprogramguiden ger dig en tydlig översikt över alla kanaler direkt på TV-skärmen.

  Möjligheten att skräddarsy TV-natten bör säkras ... Till exempel kan du ställa in programguiden online för att bara visa dina favoritkanaler. Dessutom kan du blockera och märka kanaler som du inte vill att dina barn ska se.

 • Betala per vy. Det betyder att du betalar för filmen du vill se. Hittills har det varit den senaste James Bond-filmen "Imorgon dör aldrig", som har varit mest populär. Betalning per visning är för närvarande endast möjlig med en digital mottagare. Men det är inte bara filmer du kan betala för att få. För de motorintresserade sportfreaken är direktöverföring av Formel 1-raserna så viktigt.

  Ja, men kan jag se Formel 1 gratis på andra kanaler? Ja, det kan du. Fördelen med Canal Digital är dock att de ger dig möjlighet att se loppet från sju olika kameravinklar. På en Formel 1-race finns ett antal kameror som visar olika händelser samtidigt, och med en digital satellit-TV kan du bestämma vilken kamera som ska följa.

  När tillverkaren väljer att visa ett gropstopp som går extremt långsamt, kan du snabbt flytta din bild till matchen mellan Schumacher och Hakkinen genom att trycka på fjärrkontrollen. Om du är en riktig "bilfläkt" är det förstås helt "oumbärligt" ...

 • Musik. De flesta av oss har gradvis börjat jobba på en ansedd CD-samling. Med en digital mottagare får du också möjlighet att välja mellan 20 Music Choices digitala musikkanaler med CD-kvalitet. Och oavsett din smak borde du kunna hitta något som passar dig. På musikvalskanalerna spelas rock, lista pop, dans, techno, klassisk, opera, jazz, soul, reggae 24 timmar om dygnet, utan skillnader mellan inspelare eller annonser.

Vad behöver du?

Allt du behöver delta i digital-tv-världen är en vanlig parabolantenn, en digital satellitmottagare och en abonnement på Canal Digital. Om du har en TV med Scart-kontakt, kan den fortfarande användas, men ger dig helt nya intryck.

Men inte för alla ...

Teoretiskt sett kan man idag se satellit-tv på två sätt. antingen via kabelnät eller med egen parabolantenn. Från och med idag finns dock inga kabelsystem som har slutfört övergången till det digitala systemet. Vi utan en tallrik på taket måste fortfarande smörja oss med tålamod.

Ej ledigt. Vill du veta hur mycket du måste betala för ära, tryck på länken "Det kostar att vara en kundvagn ... högst upp till höger om artikeln.

ADVERT

Mest populära