All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Detta vi gräla med en granne om

Hög Växande häckar, öronbedövande musik, katter peeing på trappan och barn som har studsmatta part rätt under ditt sovrum fönster; Det finns många anledningar till varför grannskapet stängs med ett klick.

Det spirer och växer i trädgården runt hela landet. Men våren kan vara kortlivad när träd, häckar och buskar blir roten till allvarliga kränkningar mellan grannarna. Enligt dem som arbetar för att lösa sådana konflikter är det precis våren som är en fest för denna typ av meningsskiljaktighet.

- Det är alltid så när snön försvinner och du blir mer intresserade av trädgård och plantering igen, att det kommer lavin av grann tvist frågor som rör träd, häckar och trädgård gör, förklarar advokat i Huseiernes Association (HL), Annita Magnussen, till Bonytt. nr.

- Även om det måste nämnas att vi i allmänhet sett en liten nedgång i sådana frågor som kommer in till oss.

KLICKA HEKKEN: Hekker som växer till nyans för grannens syn eller plot det finns många som argumenterar. Foto: PHOTO: Colourbox

Och det är inte bara här i Norge, vi stör oss så mycket. Våra grannar i söder är inget mer vänligt om sina grannar.

Läs också:

Big test av gas grill

Cabin Porn har blivit en Internet-hit

De flesta väljer fel thuja

Bli av Iberiska snigel evigt

Du kan ta reda på om grannens egendom

Enligt en undersökning av TNS Gallup gjort för den danska bostads site Bolius är särskilt tre saker som får danska husägare att rök osams: Hög musik, husdjur och växter och träd.

buskar besvär

Även om både bullriga, slarvig parkering och stygg husdjur är med på listan över grann gräl, finns det ingen tvekan om att de flesta konflikter börja om träd och växter.

Shadowy trees toppar listan över närliggande hemligheter vi är mest överväldigade.

- Träd som skuggor över grannens tomt, grenar kommer över staketet och häckar som växer för hög är några av de vanligaste konflikterna i form av grannar, berättar Annita Magnussen på Huseiernes Landsforbund.

- Fråga om du kan behöva ta bort trädet från din granne, är en återkommande person, kontakta oss.

Advokaten är snabb att betona att det kan bli dyrt att ta saken i egna händer:

- Det viktiga att komma ihåg är att inte tänka på att ta saken i egna händer. Det kan sluta med ett överraskande skadeståndsanspråk om du går till steget att hugga ner trädet till grannen, förklarar Magnussen.

Noise

Trädgårds partier som sträcker sig ut i de sena timmarna, klipper gräsmattor på söndagar eller gneldrebikkje som aldrig gör fred, är andra problem som ofta resulterar i granntvist.

- Buller från pumpar och bullriga barn hoppar på studsmattan, hör vi alltför ofta som kan irritera och skapa konflikter, förklarar Magnussen.

Husdjur

Båda katter som väver och hundar skäller kan leda till okunnighet grannar mellan.

Det här är vad vi argumenterar för

1. Träd och plantering

2. Husdjur

3. Buller

4. Studsmattor

5. Värme

6. Parkering

7. Vägar och vägnät

8. Konstruktion och förlängning

9. Staket och häckar

10. Grillos

Källor: Bolius, Nrk. nej, klicka nej, konfliktrådet och husägareföreningen

Faktum är att kycklingar och andra lite mindre konventionella husdjur också kan vara en olägenhet eller störning för dina grannar.

Och i praktiken är det nästan omöjligt, som kattägare är det faktiskt en skyldighet att se till att katten inte blir av med grannens trädgård.

Rotera

Om din granne roterar så mycket på hennes plot att det är synd för dig, borde du ta upp det här. Om han inte städer upp kan kommunen faktiskt ge grannen en order att bli av med rot - om det visar sig att det kan vara farligt eller skadligt.

Konfliktrådet kan hjälpa

Konfliktrådet i din kommun är en bra resurs om du står i konflikt med din granne. När du kontaktar Konfliktrådet kommer du att bli tillrådd och hjälpsam om ditt fall är lämpligt för behandling med dem.

- Konfliktrådet kan bistå i sådana frågor genom att inbjuda en konstruktiv konversation om vilka alternativ och lösningar som finns, förklarar informationschef Gro Jørgensen i Konfliktrådet.

- Mäklaren du möter är opartisk och det är mötesdeltagarna själva som bestämmer vad de ska stå i en möjlig affär.

Jørgensen betonar att det inte finns några krav på att parterna ska nå en överenskommelse.

- Ibland kan bara prata tillsammans vara tillräckligt.

Bra folkpraxis

Advokat i husägareföreningen Anita Magnussen förklarar att för många startar konflikter med grannen som slutar bli onödiga.

- Om du i förväg kontrollerar vilka rättigheter du har kan du undvika obehag och kanske ett livslångt dåligt grannskap.

Magnussen förklarar:

- Du är ofta långt från goda gammaldags folkraditioner. Det är verkligen inte säkert att det är en bra idé att hota en advokat i första hand förnuft.

Titta på färgschemat

På Dvergneset utanför Kristiansand har en granns något ovanliga färgschema skapat missnöje och konflikt i grannskapet.

Enligt tidningen Fædrelandsvennen blev det uppenbart att en husägare i ett antal vitkedjiga självgående hus valde att måla huset knock turkos. Nu, enligt tidningen, kommer kommunen att bedöma om det är tillräckligt med grillar att de ska ingripa.

De bästa hobbiesna

- Om alla hus hade olika pastellfärger var det en sak, men plötsligt fanns det ett turkoshus inuti. Vi har önskan att husägare mättar färganvändningen, säger projektledare Tron Inge Nilsen från Skanska Eiendomsutveckling till tidningen Fædrelandsvennen.

Snowdrops

Avisa Nordlys rapporterade i februari om två grannar i Tromsö som slutade ringa polisen på varandra efter en tvist om snöskoter.Enligt tidningen sa en granne att han hade gjort sin uppfart fri från snö när grannen kom med sin snögubbe och kastade sin uppfart full. Han hade sedan snön i retur, med det resultat att grannen spyttde hans ansikte.

- För det första kallade en granne polisen att rapportera. Medan vi var på ledningen kallade han mig den andra mannen för att rapportera på den andra, förklarar operationschef Trond Amundsen vid Troms polisområde till Nordlys.

Detta anger lagen:

1. Träd

Norges grannskapslov anger att ett träd inte får skadas eller missgynnas, och att trädet inte får ligga närmare grannskapet än en tredjedel av trädhöjden. Detta betyder att om trädet är sex meter högt och närmare din egendom än två meter, har du rätt att ta bort det. Observera att detta endast gäller om det inte är för grannen att hålla trädet (affektivt värde, hindra e. L) och att det är klart obekvämt för dig.

HOPPING MORO: Men inte om du stör grannen som gillar att sova länge på söndag morgon. Foto: PHOTO: Colourbox

Om det är klart att du måste ta bort trädet och grannarna inte gör det, kan du fråga den motstridiga mäklaren i sådana tvister. Om detta fortfarande inte fungerar kan du välja att gå till fallet mot grannen.

Arkitekten: - Älska det eller hata det

- Det är en bra idé att uppskatta kostnaden för hur stort problemet är för dig, eftersom det snabbt kan bli dyrt, påminner Magnussen oss.

2. Grenar

Om trädets grenar växer bra på din egendom, har du rätt att skära dem. Först, fråga grannen att göra det med meddelandet att om han / hon inte följer upp gör du det själv.

3. Staket / staket

Om staketet eller staketet av grannarna inte upprätthålls så att det är skadligt eller obekvämt för dig, måste du få grannen att göra något åt ​​det. Om inte, kan du fråga Konfliktrådet om hjälp för att lösa frågan.

4. Trampoliner

Skulle du köpa detta staket som används?

Du måste uthärda att barnen i grannhuset hoppar på sin studsmatta, men om det är så illa kan du till exempel be grannen att flytta den lite längre bort från husen.

5. Buller

Du måste stå emot vad du kan ringa normalt ljud, till exempel grannarna klipper gräset med nya och nya bilklippare och en liten trampolinhopping och musik. Dessutom är det polisen du behöver kontakta när det gäller upprepad festivitet med ljud och musik.

6. Värmepumpar

Tyvärr producerar många värmepumpar mycket ljud.

I bolagsordningen har ett enskilt bostadsföretag förbud mot värmepumpar.

Grannskapsklausul 2 förbjuder införandet av "orimliga och onödiga" nackdelar med grannarna. Nackdelen kommer snart att anses vara onödig om en annan plats av värmepumpen kommer att förbättra grannens situation.

TIPS: Tala med din granne om möjligheten att flytta värmepumpen.

7. Byggnad och / eller tillägg

Borttagna invånare 9 Kvadrater

En grann varning bör ha gått ut om grannan bygger sitt hus och ljud och extras blir synd.Enligt grannskapslagen kommer grannen inte att medföra orimliga och onödiga nackdelar, men det kommer att bli en bedömningsfråga.

Planerings- och bygglagen är den instans som styr huruvida förlängningen är laglig eller ej.

8. Väg

Om du har ett vanligt sätt att fastigheterna, så argumentera är ofta där det är tillåtet att parkera och att inte tala om att det går för fort på dessa vägar. Här är Konfliktrådet av den uppfattningen att man borde visa människors sunt förnuft och använda vanliga sätt på ett sätt som du skulle ha önskat andra att göra.

Läs också:

Kontrollera grannens landgräns på nätet

Här gör dig unik interiör kupp

Kontrollera dessa lyxiga egenskaper är

Vad kan du egentligen om Europa konegebarn?

DUMP INTE SNOWEN PÅ NABO: s bostad: Det kan snabbt orsaka svagheter mellan dig och din granne. Foto: Foto: Colourbox

ADVERT

Mest populära