All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Vi är miljömedvetna - medan det är lätt

, enligt en rikstäckande undersökning av 2900 norska husägare, utförd av Norges största bostads blad, vi på Villa.

- Undersökningen visar att norska hushåll är bra på att stryka flaskflaskor, liksom papper och trycksaker. Å andra sidan är vi betydligt sämre att bli av med isopor, plast och metallförpackningar på ett miljövänligt sätt *. Det här handlar självklart om att organisationen i många kommuner för sådan förpackning är alltför dålig. I vilket fall som helst, de svarande var minst nöjda med systemet för bara frigolit och plaståtervinning, säger Per R. Mortensen, VD för Bonnier Response Media.

Både ålder och bostad är avgörande för hur noggrant norrmännen källar. De äldsta är de bästa, oavsett avfallskategorin, men skillnaderna är relativt små när det gäller återvinning av lådor och plastflaskor med hypotekslån. Där pekar de också på de unga.

Läs också:

Därför bör du lägga ett mynt i frysen

Detta trick är lysande - och kan rädda dig från en hemsk upplevelse när du kommer hem från semestern.

Stora regionala skillnader

Titta på de olika respondenterna i undersökningen, det finns också betydande skillnader beträffande attityder till och genomförande av källsortering. Invånarna i Aust-Agder är totalt sett bäst vid källsortering, och människor är också mest nöjda med de olika källsorteringsmöjligheterna i länet som helhet. Men län som Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag och Sogn og Fjordane går bra. Å andra sidan är "stingfylkene" Oslo, Østfold, Finnmark och Møre og Romsdal.

På frågan om vad som är viktigt för de norska hushållen bör göra återvinning ett permanent register över vardagen, svarar nästan en av tio att kommunens regler och order är viktigt. Om så få säger att de återvinner oavsett hur välorganiserad den är, medan alla åtta av tio säger att det finns underlättande - hur lätt det är att ta emot sopor - som är avgörande för om de agerar miljömedvetna eller inte.

- Vi producerar mer avfall här i landet, och hushållsavfallet ökar mest. Det här är en stor källa till miljöproblem, och inte minst i goda tider med stark köpkraft och hög konsumtion köps både och bortskaffas oproportionerligt. Det är viktigt att så många källor som möjligt är så mycket som möjligt - även om organisationen inte är optimal, säger Per Mortensen.

Läs också:

Tio dödliga misstag i badrummet

Det finns mycket att rösta om i badrummet. Här är tio fel du bör ta hand om. Vissa är lätta att fixa, andra kostar skjorta.

* Procent alltid eller ofta återvinna följande:

Andel aldrig eller endast och återvinna följande:

Läs också:

Hur man tar hand om silver besticket

Ta dig tid att behandla silver besticket väl.Det kan fortsättas i generationer.

burkar / flaskor säkrade Märke: 97%

EPS (expanderat polystyren): 57%

Papper / trycksaker: 95%

Plast: 47%

gjuten massa: 85%

Containrar av metall 41 %

Farligt avfall: 82%

Dryckkartonger: 24%

ADVERT

Mest populära